Είχε καταδικαστεί σε 10ετη κάθειρξη για υπεξαίρεση χρημάτων από την Intersat – Interactive. Ο πρώην μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του ΠΑΟΚ αναμένεται σύντομα να εκδοθεί στην χώρα μας για να εκτίσει την ποινή του. Ο Μπατατούδης είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2009 σε 10ετή... κάθειρξη από το Πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για υπεξαίρεση 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών σε βάρος μετόχων της Intersat – Interactive, χωρίς η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα ο ίδιο αναζητείτο από τότε αλλά κανείς δεν τον είχε βρει για να τον συλλάβει αφού κατάφερε να διαφύγει από την χώρα.
Η ιστορία και η δίκη:
Η δίκη είχε ξεκινήσει από το 2001. Στην τελευταία δίκη στις 24 Μαρτίου του 2009 ο ίδιος δεν ήταν παρών και δικάστηκε δια πληρεξουσίου δικηγόρου. Η υπεξαίρεση αφορά χρήματα που εκταμίευσε από τα ταμεία της Interactive– Intersat, με προσύμφωνο, για να αγοράσει μετοχές της «Άθλος ΠΑΟΚ» σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά τελικά ούτε μετοχές αγόρασε, ούτε τα χρήματα επιστράφηκαν στο ταμείο.
Το αδίκημα για την απιστία των 3,3 δις δραχμών από τα τηλεοπτικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το 2001, παραγράφηκε, λόγω της παρέλευσης πενταετίας, αφού είναι πλημμέλημα. Ο δικηγόρος του Μπατατούδη, όπως αναμενόταν, κατέθεσε τότε ένσταση παραγραφής της υπόθεσης, η οποία έγινε δεκτή από το δικαστήριο και έπαψε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του Μπατατούδη για την απιστία λόγω της παραγραφής.
Η υπόθεση παραγράφηκε γιατί με τους ρυθμούς χελώνας που κινούνται οι χιλιάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις σε Α΄, Β’ και Γ΄ βαθμό δικαιοδοσίας το κλητήριο θέσπισμα για την δίκη κοινοποιήθηκε στον Γιώργο Μπατατούδη μετά την πάροδο 5ετίας (2-4-2001 το αδίκημα της απιστίας και 19-7-2006 η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Αρείου Πάγου, δηλαδή πέντε χρόνια μετά και 3 μήνες, η οποία απέρριψε την αναίρεση που έκανε η πλευρά Μπατατούδη κατά του Βουλεύματος του συμβουλίου Εφετών).
Στην δίκη για την υπεξαίρεση παρέστησαν ως μάρτυρες ο Δημήτρης Μόκκας, ο οποίος κίνησε όλη την διαδικασία, καταθέτοντας αναφορά στον εισαγγελέα Ευάγγελο Ζαχαρή τον Νοέμβριο του 2002, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Άποψη» και την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3 «η Δίκη της Δευτέρας», ο Θανάσης Κατσαρής και οι μέτοχοι της Intersat Δημήτρης Νεοκοσμίδης και Ανδρέας Ράλλης, ενώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ παραστάθηκε δια του νομικούς της Αχιλλέα Μαυρομάτη ως πολιτικώς ενάγουσα.
Στο τέλος της δίκης βγήκε η καταδικαστική απόφαση για τον Μπατατούδη με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών.
Ποιός είναι ο Μπατατούδης - Η άνοδος και η πτώση
Ο κ. Μπατατούδης ήρθε στο προσκήνιο της αγοράς κατασκευών, με την εισαγωγή της ΕΡΓΑΣ στο Χ.Α. Το 1993.
Ασχολήθηκε με : κατασκευές, Internet, τηλεπικοινωνίες, ψηφιακή τηλεόραση, με αποκορύφωμα την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του ΠΑΟΚ το 1996.
Πάντα όλοι θεωρούσαν οτι έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας αφού κάτι γινόταν την τελευταία στιγμή και σωζόταν.
'Οταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η τεχνική εταιρεία ΕΡΓΑΣ γύρισε με ζημιές αρκετών εκατ. ευρώ από τη Γερμανία, όλοι πίστεψαν ότι θα ήταν η τελευταία του επιχειρηματική πρωτοβουλία. Ομως, και με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού (που πλήρωσε περί τα έξι εκατ. ευρώ προκαταβολή για να αγοράσει το ξενοδοχείο Acropol στην Πατησίων), όσο και με την πώληση συμμετοχών, ο όμιλος του κ. Μπατατούδη επιβίωσε.
Μετά ήρθε η ξέφρενη πορεία του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 1998-2000, για να καταστήσει τον επιχειρηματία πλουσιότερο κατά εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Οι ανακοινώσεις του κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (τα περί εισαγωγής της Intersat στο NASDAQ, έπειτα από απορρόφηση του ΠΑΟΚ, και τα περί πώλησης της ΕΡΓΑΣ σε Aμερικανούς επενδυτές είναι μόνο δύο παραδείγματα από το ρεσιτάλ που έδωσε εκείνη τη διετία) αποτελούν μνημεία στα χρηματιστηριακά χρονικά. Στο τέλος, η κυβέρνηση -για να ανταμείψει τη δραστηριότητά του;- του παραχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2000 τη δεύτερη άδεια ψηφιακής τηλεόρασης.
Οταν το 2001 ξεκίνησε η έρευνα για τις μετοχές «φούσκες», πάλι αρκετοί θεώρησαν ότι «τελείωσε». Ομως και πάλι διαψεύστηκαν: Ο επιχειρηματίας «ξεγλίστρησε» έναντι αδρής εγγύησης και περιοριστικών όρων εξόδου από τη χώρα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συνδέονταν με τις ανακοινώσεις των δύο εισηγμένων εταιρειών του κ. Μπατατούδη, μέσω της συνεργασίας του με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Laidlaw. Η τελευταία αποκόμισε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με μεγαλομετόχους εισηγμένων, καθώς ανακοίνωνε βαρύγδουπα σχέδια τα οποία διαρκούσαν μέχρι να «ξεφορτώσει» το ποσοστό που είχε αγοράσει (σε χαμηλή τιμή) λίγο πριν από τις ανακοινώσεις...
Λίγα είναι γνωστά για το παρελθόν του Γιώργου Μπατατούδη, αλλά φαίνεται ότι επένδυσε τα κεφάλαια που άντλησε από τη δραστηριότητά του στον χώρο της νυκτερινής διασκέδασης για να επεκταθεί στις κατασκευές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, εν μέσω του πακτωλού κονδυλίων από το λεγόμενο Πρώτο Πακέτο Ντελόρ (Α΄ ΚΠΣ), η ΕΡΓΑΣ βρίσκονταν στην «αφρόκρεμα» των ελληνικών τεχνικών εταιρειών, ενώ ο όμιλος διέθετε και μια ακόμα ισχυρή θυγατρική στον χώρο των έργων. Η Εργα Ελλάδος απορροφήθηκε από την εισηγμένη Οίνων & Οινοπνευμάτων και μετονομάστηκε σε ΟΙΝΕΡΓΑ. Η Intersat αποτελεί συνέχεια της ΟΙΝΕΡΓΑ, που είχε λίγους μήνες ζωής...
Το χάος που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον χώρο των δημοσίων έργων επέτρεψε σε τεχνικές εταιρείες να γιγαντωθούν, χωρίς υποδομές και οργάνωση. Γι’ αυτό όταν η ΕΡΓΑΣ επεκτάθηκε στη Γερμανία και συνάντησε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν κανόνες επέστρεψε κακήν κακώς στην Ελλάδα, με ζημιές αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Ομως, την ίδια περίοδο ο κ. Μπατατούδης συνδιαλεγόταν με τους ισχυρότερους των κατασκευών και η ΕΡΓΑΣ ήταν ένας από τους 14 εργολήπτες που συμμετείχαν στην Αττική Οδό.
Μάλιστα, ήταν δική του πρωτοβουλία η εξαγορά των κτημάτων της Καμπάς από ομάδα πέντε τεχνικών εταιρειών. Η ΕΡΓΑΣ, η Ελληνική Τεχνοδομική, η ΑΚΤΩΡ, η ΜΕΤΩΝ και η ΑΤΤΙΚΑΤ εξαγόρασαν την ακίνητη περιουσία της Καμπάς, μέσω της εταιρείας «Μεσογαία». Κατά τη διάρκεια του 1998, τα προβλήματα οδήγησαν τον κ. Μπατατούδη στην πώληση της συμμετοχής που διέθετε η ΕΡΓΑΣ σε «Μεσογαία» και «Αττική Οδός».
Ακριβώς λίγο πριν από το τέλος της ΕΡΓΑΣ, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος υπογράφει σύμβαση για την εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου Acropole (θυγατρική της ΕΡΓΑΣ) έναντι 13,45 εκατ. ευρώ. Τότε μάλιστα είχε καταβληθεί προκαταβολή 5,3 εκατ. ευρώ, παρά τις μελέτες με βάση τις οποίες το ξενοδοχείο της οδού Πατησίων ήταν σε άσχημη κατάσταση από στατικής πλευράς.
Την ίδια περίοδο ξεκίνησε η παράλογη κούρσα της Σοφοκλέους και τα προβλήματα ξεχάστηκαν.
Ο κ. Μπατατούδης βρέθηκε από τον παράδεισο στην κόλαση και το όνομά του ακουγόταν πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση και την εξαγορά κάθε «κελύφους» του Χ.Α. Ο επιχειρηματίας φέρεται να αποκτά και τη Νηματεμπορική για να τη μεταβιβάσει λίγο αργότερα σε έναν άλλο «στρατηγικό επενδυτή» των κατασκευών: τον κ. Παναγιώτη Πανούση, βασικό μέτοχο της ΑΤΤΙΚΑΤ, το άστρο του οποίου μεσουράνησε επίσης κατά την περίοδο του παραλογισμού στο Χρηματιστήριο...
Τον Ιούνιο του 1999 και ενώ η ΕΡΓΑΣ συνέχιζε να παρουσιάζει ζημιές σημαντικού ύψους, ο επιχειρηματίας ανακοινώνει –κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης- νέο κατασκευαστικό όμιλο στον οποίο «θα συμμετάσχουν τρεις ως τέσσερις, το πολύ, κατασκευαστικές εταιρείες τόσο του ελληνικού χώρου όσο και του εξωτερικού, μαζί με δύο τράπεζες»... Στόχος του ομίλου θα ήταν, πάντα κατά τον κ. Μπατατούδη, «η ανάληψη μεγάλων έργων υποδομής, έργων συνδεδεμένων με τους Ολυμπιάακούς Αγώνες του 2004, αλλά και έργων που θα γίνουν με στόχο την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας».
Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε πραγματικότητα, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους ο κ. Μπατατούδης πωλεί το ποσοστό του λόγω του ασυμβίβαστου με δραστηριότητες που είχε εν τω μεταξύ αναπτύξει στον χώρο των media.
Τον Φεβρουάριο του 2000, όταν ο κ. Μπατατούδης φερόταν ως στενός συνεργάτης της Laidlaw Global Corporation, η ΕΡΓΑΣ επιβεβαιώνει στη διοίκηση του Χ.Α. δημοσίευμα με βάση το οποίο «ευρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις σε τελικό στάδιο, μεταξύ του κυρίου μετόxου της εταιρείας EPΓAΣ ATE και ομίλου ξένων και Eλλήνων επιxειρηματιών για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοxών της εταιρείας. Mε την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή των σxετικών συμφωνιών, η εταιρεία θα γνωστοποιήσει άμεσα τις σxετικές συμφωνίες στο X.A.».
H ΕΡΓΑΣ παρέμεινε μια ημιπροβληματική τεχνική εταιρεία και ο κ. Μπατατούδης επανεμφανίζεται στη λίστα μετόχων. Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχει ο Μπατατούδης Αντώνιος του Κων/νου (ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος). Εν τω μεταξύ, η κυπριακή Kyrstrov Trading Limited έχει «ξεφορτώσει» την τελευταία διετία περισσότερο από το μισό εκ του ποσοστού που κατείχε στην ΕΡΓΑΣ στα τέλη του 2000 (περί το 25%).
Θα μείνουν στην ιστορία οι ανακοινώσεις (σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου είχε μάλιστα στηθεί δορυφορική σύνδεση με Θεσσαλονίκη) ότι ο ΠΑΟΚ όχι μόνο θα εισαχθεί στο Χ.Α., αλλά και στο αμερικανικό χρηματιστήριο NASDAQ! Εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών από τους φιλάθλους του δικέφαλου του Βορρά στη συμπρωτεύουσα, ο κ. Μπατατούδης παρουσίασε και τις προβλέψεις για τα έσοδα της Intersat από τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή τηλεόραση οι οποίες έκαναν λόγο για έσοδα και κέρδη ουκ ολίγων εκατομμυρίων ευρώ... Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η ΟΙΝΕΡΓΑ θα μετονομαζόταν σε Intersat και ότι –σε συνεργασία με αμερικανούς επενδυτές (που φυσικά θα έφερνε η περίφημη Laidlow Global Corp.)– θα μετατρεπόταν σε κολοσσό της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Μπατατούδης είχε εν τω μεταξύ αποκτήσει και το τηλεοπτικό κανάλι Seven, ενώ είχε μεταβιβάσει (από τον εαυτό του...) ποσοστό της εταιρείας 'Αθλος Α.Ε. (που ελέγχει το 80% του ΠΑΟΚ) στην Intersat, έναντι επτά εκατ. ευρώ.
Η κατάρρευση της Alpha Digital Synthesis (ADS), με την οποία θα συνεργαζόταν η Intersat (μέσω της θυγατρικής Interactive που είχε αποκτήσει τη δεύτερη άδεια ψηφιακής τηλεόρασης) ήταν το οριστικό πλήγμα στα σχέδια του κ. Μπατατούδη.
Η συνέχεια είναι γνωστή, ο Μπατατούδης καταδικάστηκε αλλά είχε φύγει από την χώρα πριν καν εκδοθεί η απόφαση. Οι φήμες τον ήθελαν στην Ρωσία αλλά τελικά βρέθηκε στην Λιβύη....
NEWSIT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου