ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Έφοδος» της εφορίας στους εξαγωγείς… καταθέσεων!

moneydown 






Άγρια μπλεξίματα με την εφορία θα έχουν όσοι μετέφεραν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους, νομίζοντας ότι εκεί θα βρουν ασφάλεια από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας: σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αρχίζουν πολύπλευροι έλεγχοι, που θα φέρουν σε ιδιαίτερα δυσχερή... θέση όσους δεν αξιοποιήσουν το «παράθυρο» που δίνει η διάταξη του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Η εξάμηνη προθεσμία «ασφαλούς» επαναπατρισμού κεφαλαίων λήγει τον Σεπτέμβριο και όσοι αφήσουν τα κεφάλαιά τους σε «ασφαλείς» προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι ασφαλείς από τους ελέγχους της εφορίας. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των έξι μηνών, αναφέρει η τελευταία παράγραφος του άρθρου 18 του φορολογικού νομοσχεδίου, οι ελληνικές αρχές ενεργοποιούν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία, προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταθέσεις που διατηρούνται σε τράπεζες της αλλοδαπής.
Οι καταθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, οι κυβερνήσεις «έσφιξαν τα λουριά» του ελέγχου για καταθέσεις πολιτών στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι αμερικανικές αρχές κατάφεραν να σπάσουν ακόμη και το περιβόητο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας, απειλώντας με ποινικές διώξεις στελεχών της UBS, αν δεν αποκάλυπτε στοιχεία για Αμερικανούς καταθέτες, οι οποίοι βρίσκονταν στο επίκεντρο έρευνας όχι για εγκληματικές πράξεις, αλλά για «απλή» φοροδιαφυγή. Ως τότε, όπως είναι γνωστό, οι ελβετικές τράπεζες αρνούνταν να δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία για καταθέτες τους, αν δεν υπήρχε εναντίον τους έρευνα σε εξέλιξη για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Σε άλλη περίπτωση, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αγόρασαν από τραπεζικό στέλεχος δισκέτα με στοιχεία Γερμανών καταθετών σε τράπεζα του Λιχτενστάιν, για να εντοπίσουν φοροφυγάδες, ενώ αντίστοιχοι έλεγχοι έγιναν και από τη βρετανική εφορία και πήραν μεγάλη δημοσιότητα.
Μετά τις «επιθέσεις» αυτές, οι περισσότεροι φορολογικοί παράδεισοι σύρθηκαν στην υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, σε ό,τι αφορά την παροχή στοιχείων για φορολογικές έρευνες. Έτσι, σήμερα θα κάνουν μεγάλο σφάλμα αν αισθάνονται ασφαλείς όσοι μετέφεραν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο, ή ακόμη και την Ελβετία, που ήταν δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί καταθετών στην τελευταία περίοδο αναταραχής. Η προειδοποίηση για διεθνές κυνήγι καταθετών, που διατυπώνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν είναι κενή περιεχομένου, καθώς η δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια αδράνειας, τονίζουν στελέχη του υπ. Οικονομικών.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει το υπουργείο για τους ελέγχους έχει ως εξής:
- Αρχικά θα ζητηθούν όλα τα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες από τις χώρες που μετέχουν στις διεθνείς συμφωνίες του ΟΟΣΑ για φορολογική συνεργασία. Έτσι, η εφορία θα πάρει όλα τα δεδομένα που χρειάζεται για να διαπιστωθεί ποιοι Έλληνες υπήκοοι διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά και για τα ποσά που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, για τα κεφάλαια Ελλήνων που έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες οφείλεται φόρος με συντελεστή 8% ετησίως, αρχής γενομένης από την ημερομηνία ισχύος του νόμου.

- Σε δεύτερη φάση, η εφορία θα ελέγξει αν τα ποσά που έχουν κατατεθεί στο εξωτερικό προέρχονται από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην εφορία. Ο έλεγχος θα καλύψει όσους έχουν σημαντικά ποσά καταθέσεων, άνω των 30.000 ευρώ. Αυτοί θα υποστούν εξαντλητικό φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις τους δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου