Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Έτοιμο το αεροπλάνο για να μεταφέρει τους Έλληνες ακτιβιστές








Στην απομάκρυνση όλων των ξένων υπηκόων οι οποίοι κρατούνταν στις φυλακές Μπιρ Σέβα την προώθησή τους στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ-Αβίβ, προχωρούν οι ισραηλινές αρχές Ασφαλείας. Εκεί θα παραδοθούν στις υπηρεσίες του υπουργείου των Εσωτερικών και αφού... ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα απελευθερωθούν.

Το Ισραήλ φέρεται να υποχώρησε από το αίτημά του, να υπογράψουν οι συλληφθέντες χαρτί αποδοχής της απέλασής τους, κατόπιν της διεθνούς πίεσης που του ασκήθηκε. Το σύνολο των χωρών των οποίων υπήκοοι βρίσκονται ανάμεσα στους κρατούμενους, προγραμματίζουν ειδικές πτήσεις για την απομάκρυνσή τους από το Ισραήλ. Το ίδιο πράττει και η Ελλάδα, που στέλνει στο Ισραήλ ένα C-130 για να παραλάβει τους 31 Έλληνες υπηκόους.

Τα κρύσταλλα των λεωφορείων, τα οποία βγαίνουν από τη φυλακή της Μπιρ Σέβα είναι καλυμμένα με κουρτίνες, ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων που βρίσκονται για την κάλυψη με τους προς απελευθέρωση κρατούμενους.

Η αστυνομία και οι αρχές ασφαλείας των φυλακών, κρατούν σε μια απόσταση περίπου 50 μέτρων τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους ξένους δημοσιογράφους, ενώ κάποιοι Ισραηλινοί δικηγόροι οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να επισκεφτούν τους κρατούμενους στη διάρκεια της ημέρας, διαμαρτύρονταν γιατί αυτό δεν τους επετράπη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ακτιβιστές εντός των λεωφορείων, που πέρναγαν την πύλη των φυλακών με κατεύθυνση το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, άνοιξαν τα παράθυρα βγάζοντας τα χέρια τους έξω, σχηματίζοντας το σήμα της νίκης και υψώνοντας τις γροθιές τους. Άλλοι, την ώρα που περνούσαν μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, άρχισαν να χτυπούν τα τοιχώματα των κλειστών φορτηγών από το εσωτερικό τους και να φωνάζουν συνθήματα στα αγγλικά.

Ακολούθησαν σκηνές πανικού από τους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί στην περιοχή και έπειτα δυο στρατιώτες με πυροβόλα όπλα άνοιξαν την πίσω πόρτα του φορτηγού και μπήκαν μέσα σε αυτό, επιχειρώντας να σταματήσουν την προσπάθεια να υπάρξουν δηλώσεις από τους κρατουμένους.

Τελευταίοι από τη φυλακή, μέσα σε φορτηγά κλειστού τύπου, βγήκαν οι κρατούμενοι οι οποίοι βρίσκονταν στην απομόνωση. Ανάμεσα σε αυτά φέρεται να είναι και δυο Έλληνες πολίτες, οι κ.κ. Καρυπίδης και Καρατζάς. Με τους συγκεκριμένους δυο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί η επικοινωνία στους Έλληνες διπλωμάτες.

Επίθεση χωρίς προειδοποίηση

Οι ισραηλινοί κομάντος χρησιμοποίησαν γκλομπ, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αληθινά πυρά κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους δήλωσαν ακτιβιστές που το πρωί απελάθηκαν στην Ιορδανία. "Οι Ισραηλινοί μας επιτέθηκαν χωρίς προειδοποίηση λίγο μετά τα ξημερώματα", δήλωσε ο Νοράζμα Αμπντουλάχ, ένας Μαλαισιανός που βρισκόταν ανάμεσα στους 124 ακτιβιστές που πέρασαν από το Ισραήλ στην Ιορδανία στις 7:30 το πρωί της Τετάρτης.

"Στην αρχή έριξαν πλαστικές σφαίρες, αλλά έπειτα από λίγο χρησιμοποίησαν κανονικά πυρά. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως και μετά από αυτό παραδοθήκαμε", πρόσθεσε ο Αμπντουλάχ που βρισκόταν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara. Συμπλήρωσε ότι οι ισραηλινοί κομάντος κράτησαν τους ακτιβιστές με δεμένα τα χέρια για 15 ώρες, μέχρι να φτάσουν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ.

Ο διεθνής στολίσκος βρισκόταν περισσότερα από 68 μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας όταν καταλήφθηκε από τους Ισραηλινούς. "Το αρχικό μας σχέδιο ήταν να σταματήσουμε εκεί και να ζητήσουμε την άδεια των Ισραηλινών προτού εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας και αν αρνούνταν, θα παραμέναμε στη θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας (...) όμως μας επιτέθηκαν προτού προλάβουμε να το κάνουμε".

Τελεσίγραφο από την Τουρκία

Στο διπλωματικό επίπεδο κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, με την Άγκυρα να στέλνει ξεκάθαρο τελεσίγραφο πως θα επανεξετάσει τη στάση της έναντι του Ισραήλ αν δεν απελευθερωθούν μέχρι το βράδυ οι Τούρκοι πολίτες.

Ήδη έχουν επιστρέψει 210 τούρκοι πολίτες, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ θα ομαλοποιηθούν εάν τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας και το Ισραήλ συνδράμει στην έρευνα σχετικά με την υπόθεση, ενώ σημείωσε ότι "δεν μπορούμε να βασιστούμε σε έρευνα που θα κάνει μια χώρα που βρίσκεται σε θέση κατηγορούμενου".

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα να παγώσουν οι σχέσεις με το Ισραήλ με διπλωματικά, πολιτικά ή στρατιωτικά μέτρα, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως "το ζητούμενο για σήμερα είναι η επιστροφή όλων των πολιτών μας από το Ισραήλ. Πάντως, έχουμε κάνει σχετικούς σχεδιασμούς".

Το Τελ-Αβίβ ζήτησε από τις οικογένειες της διπλωματικής αποστολής του στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Προβληματισμό στην ισραηλινή κυβέρνηση προκαλεί το γεγονός, της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για έρευνα σε βάθος αναφορικά με την ενέργεια του Ισραήλ να καταλάβει τα πλοία των ακτιβιστών, ενέργεια η οποία οδήγησε στο θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Σχετικά με τους Τούρκους τραυματίες, εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα της μεταφοράς όσων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία του Ισραήλ, ενώ δεδομένη θεωρείται πλέον η μεταφορά όλων των υπολοίπων τραυματιών στην Τουρκία, με στρατιωτικά ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη.

Σήμερα το πρωί ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Αλί Γιάχια στο υπουργείο.
Όπως δήλωσε ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Ι. Α. Ζέππος "του επεσήμανε ακόμη μια φορά ότι περιμένουμε την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Ισραήλ και την επιστροφή τους στην Αθήνα".

Ο κ. Ζέππος επέστησε την προσοχή του ισραηλινού πρέσβη στην απαίτηση της Ελλάδας να προστατεύσει και να φροντίσει για την καλή τους υγεία των ελλήνων πολιτών και του μετέφερε τις διαμαρτυρίες ορισμένων από τους συλληφθέντες ότι "έτυχαν κακής μεταχείρισης κατά τη σύλληψή τους".

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα πάντα με δήλωση του ίδιου, είπε επίσης τον κ. Γιάχια ότι "έχουμε συμφωνήσει και από το πρωί είναι έτοιμο ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μόλις συνεννοηθούμε και με την Πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ και τις ισραηλινές αρχές, θα φύγει για το Ισραήλ, για να φέρει αυτούς τους Έλληνες πολίτες πίσω στην Ελλάδα".

Ο Ισραηλινός πρέσβης υποσχέθηκε στον Έλληνα αξιωματούχο ότι μέχρι το μεσημέρι ελπίζει να έχει απαντήσεις.

Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες εντάθηκε, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί οι πολίτες που επέβαιναν στα πλοία να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί στη Γάζα.

Στο στολίσκο των έξι πλοίων επέβαιναν 682 επιβάτες από 42 χώρες.

Ο Πιερ Βετάχ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι η οργάνωση ερευνά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσοι τραυματίστηκαν και όσοι συνελήφθησαν από τον Ισραηλινό στρατό.

Η απόφαση του Ισραήλ σημειώνεται μετά από δυο ημέρες σκληρών διεθνών επικρίσεων.

Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε αναφερθεί σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη νηοπομπή μιλώντας για "τρομοκράτες οπλισμένους με τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, και παρόμοια" όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου