ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Εκτός ΕΣΠΑ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με πρόσχημα...τη διαχειριστική επάρκεια










Αφού για αρκετό διάστημα το έργο της επέκτασης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ζούσε.. στη σιωπή, με την Περιφέρεια Ηπείρου να θεωρεί ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, καθώς υπό την επίβλεψή του έγινε η μελέτη, και το υπουργείο να πετάει το μπαλάκι στην Περιφέρεια, το πρόβλημα λύθηκε. Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν αυτή που ανέλαβε να γνωστοποιήσει ότι... η επέκταση του νοσοκομείου δεν εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για τυπικούς λόγους. 
Συγκεκριμένα, επειδή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν έχει τη διαχειριστική επάρκεια για την εκτέλεση του έργου αυτού, με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ.Η νομοθεσία δεν επιτρέπει πια στα νοσοκομεία να αναλαμβάνουν έργα υπυδομών άνω των 235.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου κατέθεσε τη μελέτη στη Διαχειριστική Αρχή. Και έτσι ήρθε η απόρριψη. Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ θεωρεί πάντως ότι η απόρριψη βασίζεται σε πολιτικούς λόγους. «Η έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας από το νοσοκομείο, που φέρεται ως λόγος μη ένταξης του έργου, μπορούσε πολύ εύκολα να ξεπεραστεί με τον ορισμό ως φορέα υλοποίησης ενός πιστοποιημένου φορέα από τον χώρο της Υγείας. 
Συνεπώς μόνον πολιτικοί είναι οι λόγοι απόρριψης του έργου και οφείλει η κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της» τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Είναι γεγονός ότι το έργο θα μπορούσε να αναλάβουν άλλοι φορείς, όπως η Διεύθυνση Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου ή η εταιρία κατασκευής μονάδων υγείας του Δημοσίου, η ΔΕΠΑΝΟΜ.
Στην υπόθεση του έργου της επέκτασης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου εμπλέκονται όμως και λόγοι ουσίας, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να αξιολογηθούν. Το έργο αυτό ναι μεν θεωρείται ώριμο, καθώς υπάρχουν ακόμα και οι σχετικές άδειες για την ανέγερση, αλλά είναι ακριβό όχι μόνο στην κατασκευή του αλλά και στη λειτουργία του. Η μισθοδοσία του προσωπικού και τα έξοδα λειτουργίας εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Εδώ ακριβώς, εγείρεται θέμα σχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη της κυβέρνησης. Χρειάζεται η περιοχή ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο, που θα «τραβήξει» τους ασθενείς όλης της βορειοδυτικής Ελλάδας, ή μήπως χρειάζεται να ενισχυθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία; Η Πρέβεζα, για παράδειγμα, ακόμα περιμένει το νέο της νοσοκομείο (θα γινόταν μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, υποτίθεται). Το θέμα είναι όχι μόνο πολιτικό αλλά και κοινωνικό. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζονται απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου