ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Οι αντιπεριφερειάρχες και ο ρόλος τους...

http://www.ditikimakedonia.gov.gr/backgrounds/map.gif











Σε ρόλο «κλειδί» θα είναι πλέον οι αντιπεριφερειάρχες στην αιρετή περιφέρεια, μετά και το νόμο του Καλλικράτη, καθώς θα κληθούν οι μεν τοπικοί, που θα ορίζονται στα όρια των σημερινών νομαρχιών να παίξουν τον «συνδετικό κρίκο» με τον περιφερειάρχη στο θέμα της... προώθησης των ζητημάτων που θα απασχολούν την περιοχή τους, οι δε θεματικοί, που θα αναλάβουν την ευθύνη των βασικών τομέων αρμοδιότητας της περιφέρειας να συντονίσουν τις δράσεις εκείνες σε επίπεδο περιφέρειας, έτσι ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Μάλιστα οι σχετικοί ρόλοι του τοπικού και του θεσμικού μπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο.

Για να πετύχουν όμως όλα αυτά δεν φθάνει ο σχεδιασμός. Σίγουρα κυρίαρχο ρόλο στην αιρετή πλέον περιφέρεια δεν θα παίξουν μόνο οι αρμοδιότητες που θα αναλάβει, αλλά και οι πόροι που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν έτσι ώστε το εγχείρημα αυτό να μην καταρρεύσει οικονομικά.

Σύμφωνα με το νέο Σύστημα Περιφερειακής Διακυβέρνησης οι αντιπεριφερειάρχες, που θα επιλέγονται από πριν και δε θα συμμετέχουν στη σταυροδοσία θα συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, που είναι το συλλογικό επιχειρησιακό - εκτελεστικό όργανο στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Στην επιτροπή αυτή, που θα αποτελείται από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, όπου όμως ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως πρόεδρος δε θα έχει δικαίωμα ψήφου.
Ως συλλογικό όργανο με επιτελικό ρόλο, η Εκτελεστική Επιτροπή αναλαμβάνει και αρμοδιότητες που αφορούν τον περιφερειακό προγραμματισμό και ενδεικτικά:
• Την ευθύνη για την κατάρτιση και την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο εισηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
• Την κατάρτιση και εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας και την ευθύνη της υλοποίησής του.
• Την εναρμόνιση των προτάσεων των υπηρεσιών της περιφέρειας ως προς τον προϋπολογισμό και την υποβολή σχετικής γνώμης προς τη Περιφερειακή Επιτροπή, πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
• Την υποβολή, προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων.
• Την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Στη βαρύτητα του ρόλου του αντιπεριφερειάρχη τα δύο μεγάλα κόμματα θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε στελέχη τους τα άτομα αυτά που θα είναι ικανά να αντεπεξέλθουν στις αρμοδιότητες που θα τους δοθούν. Η διεργασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μετά την οριστικοποίηση των ονομάτων των υποψηφίων περιφερειαρχών, καθώς οι υποψήφιοι για μία θέση αντιπεριφερειάρχη αναμένεται να είναι πολλοί περισσότεροι.

Το βάρος στον ορισμό των αντιπεριφερειαρχών θα πέσει στους τοπικούς, που ουσιαστικά θα είναι στη θέση του σημερινού νομάρχη, καθώς θα έχουν στην εποπτεία τους έναν ολόκληρο νομό. Έτσι το όνομα κάθε υποψηφίου τοπικού αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να έχει την εμβέλεια εκείνη, που θα μπορεί να δώσει στο νομό του την ώθηση εκείνη στον συνδυασμό του υποψηφίου περιφερειάρχη, ώστε να κερδίσει τη μάχη των εκλογών.

Σε ότι αφορά τους θεματικούς περιφερειάρχες εκεί βαρύνοντα λόγο θα έχει η εξειδίκευση, αν θέλει να πείσει ο κάθε συνδυασμός ότι θέλει να δώσει πραγματικές λύσεις με άτομα που θα έχουν σχέση με τον τομέα που θα αναλάβει και όχι να τις αναθέσει τις θέσεις αυτές σε άτομα με μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Έτσι μετά την ονοματολογία των υποψηφίων αιρετών αντιπεριφερειαρχων και δημάρχων των νέων διευρυμένων δήμων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ονοματολογία των αντιπεριφερειαρχών το επόμενο διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου