Στους λαβυρίνθους των υπεράκτιων εταιρειών κινούνται πλέον οι έρευνες, εντός και εκτός Ελλάδος, για τα περιουσιακά στοιχεία του Ακη Τσοχατζόπουλου, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες πολλών ακινήτων, που οι εταιρείες αυτές μεταβίβασαν στον πρώην υπουργό. Και ενώ οι συντονισμένες έρευνες της επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και της εισαγγελίας έχουν αποκαλύψει ...την ύπαρξη και άλλων δύο υπεράκτιων εταιρειών -πλην των δύο αρχικών- που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων που περιήλθαν στην κυριότητα του πρώην υπουργού, οι πρώτες δυσκολίες για τις διωκτικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει. Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνεται και το στίγμα των εμποδίων που οφείλουν να ξεπεράσουν οι αρμόδιες αρχές για να βγάλουν άκρη με τόσα ακίνητα και τόσες off shore εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το αίτημα της επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να δοθούν άμεσα στοιχεία για το ποιοι κρύβονται πίσω από την υπεράκτια εταιρεία Nobilis, η οποία και μεταβίβασε το τριώροφο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.
Ο επικεφαλής της επιτροπής για το ξέπλυμα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Γκρόζος, έλαβε αρνητική απάντηση από την αντίστοιχη αμερικανική επιτροπή, η οποία δεν κοινοποίησε στις ελληνικές αρχές τους πραγματικούς ιδιοκτήτες αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία της εν λόγω υπεράκτιας εταιρείας, που εδρεύει, όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο αγοράς, σε αμερικανικό έδαφος.
Αρνητική ήταν επίσης και η απάντηση που έδωσαν οι κυπριακές αρχές από τις οποίες είχε ζητηθεί να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και την περιουσία μιας ακόμα υπεράκτιας εταιρείας, της Torcaso, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια στο παρελθόν του τριωρόφου απέναντι από την Ακρόπολη.
Η ύπαρξη των δύο αυτών εταιρειών, που είχαν στην ιδιοκτησία τους το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και οι αρνήσεις των αμερικανικών και των κυπριακών αρχών να δώσουν στοιχεία κινητοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα τις ελληνικές αρχές οι οποίες αντέδρασαν με την υποβολή αιτημάτων -και προς τις δύο χώρες- δικαστικής συνδρομής.
Το αίτημα για την Κύπρο ήδη διαβιβάστηκε, ενώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες ανάλογο αίτημα προωθείται εντός των ημερών από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, που είναι αρμόδια για τη διαβίβασή του. Παράλληλα εντείνονται οι διεργασίες σε κυβερνητικό και σε διπλωματικό επίπεδο.
Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν γνώση των ερευνών, κατέστη αποδέκτης του ελληνικού αιτήματος να δοθούν όλα τα στοιχεία για τη δραστηριότητα αλλά και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της Torcaso, προκειμένου να ελεγχθεί αν η αγοραπωλησία του ακινήτου ήταν πραγματική ή εικονική.
Στο ίδιο μήκος κύματος στρέφονται και οι έρευνες για τις άλλες υπεράκτιες εταιρείες που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων που αποκτήθηκαν από τον πρώην υπουργό είτε από μέλη της οικογένειάς του.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται σε υπεράκτιες εταιρείες που έχουν ως εδρα τους τη Λιβερία και οι οποίες είχαν ακίνητα που πούλησαν στον πρώην υπουργό.
Σε υπεράκτιες εταιρείες
Πάντως, το ενδιαφέρον των ελεγκτικών αρχών που εμπλέκονται στις έρευνες εστιάζεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα ακίνητα που αγόρασε στο παρελθόν ο Ακης Τσοχατζόπουλος ή μέλη της οικογένειάς του ανήκαν σε υπεράκτιες εταιρείες και σπανιότατα η αγορά τους έγινε από ιδιώτη. Για τον λόγο αυτόν η έρευνα επικεντρώνεται στις υπεράκτιες εταιρείες και στη διαπίστωση των πραγματικών τους ιδιοκτητών, αλλά και την επιβεβαίωση των αγοραπωλησιών που ελέγχονται πλέον για το αν είναι πραγματικές ή εικονικές.
Τα ακίνητα που συνολικά ελέγχονται και τα συμβόλαια αγοράς τους που ευρίσκονται στα χέρια του κλιμακίου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων φθάνουν τα 15 για το λεκαπονέδιο της Αττικής. Στο μεταξύ, οι έλεγχοι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει για την επαρχία και την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρώην υπουργός διαθέτει -και εκεί- ακίνητη περιουσία. Τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών, αναμένεται να ικανοποιηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου ένα μήνα, ενώ για την Κύπρο συντομότερα, λόγω εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου