ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Από σήμερα οι νέες χαμηλές τιμές στα φάρμακα













Είδος προς εξαφάνιση από την ελληνική αγορά τείνουν να γίνουν δεκάδες βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα, μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας για οριζόντια μεσοσταθμική μείωση των τιμών τους κατά 21,5%. Οι φαρμακοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι με τις νέες τιμές απλούστατα «δεν βγαίνουν», ενώ η κυρία Κατσέλη αντιτείνει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ελλείψεις», αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες ότι ...
δημιουργούνται εντυπώσεις, ως έμμεσος τρόπος άσκησης πιέσεων για την ανάκληση του νέου δελτίου τιμών που εκδόθηκε στις 3 Μαΐου. Ανεξαρτήτως ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα πάντως, το κόστος της διαμάχης το πληρώνουν οι ασθενείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε απαραίτητα σκευάσματα για την υγεία τους ή φάρμακα καθημερινής χρήσης. Η εταιρεία Novo Nordisk, για παράδειγμα, απέσυρε από την ελληνική αγορά όλες σχεδόν τις ινσουλίνες της, με εξαίρεση τα σκευάσματα Actrapid, Protaphane και Mixtard. Στη σχετική επιστολή της, η εταιρεία εξηγεί ότι αν δεχόταν να πωλεί με τις νέες τιμές, θα «λειτουργούσε με ζημία». Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση και στο εξωτερικό, με το BBC να φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα.

Εκτός από τις ινσουλίνες, φαρμακοποιοί αναφέρουν έλλειψη και στα ακόλουθα σκευάσματα: Infanrix Hexa (εμβόλιο), Omacor (αντιλιπιδαιμικό), Plavix (αντιαιμοπεταλειακό), Xanax (ηρεμιστικό), Dalacin 300 mg (αντιβίωση), Glucophage (σάκχαρο), Lasix (διουρητικό), Tavor (ηρεμιστικό), Madopar (αντι-παρκινσονικό), Spiriva (αναπνευστικό), Symbicort (αναπνευστικό), Tobradex (μάτια), Lipitor (αντιλιπιδαιμικό) και άλλα.

Εκτός από τους ασθενείς, πλήγμα υποστηρίζουν ότι δέχονται και οι φαρμακοποιοί, καθώς δεν πρόλαβαν να πουλήσουν στο διάστημα που είχαν το στοκ τους με τις παλιές τιμές και από σήμερα πωλούν ό,τι τους είχε μείνει, επίσης με ζημία. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταμάτησαν από χθες να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), αφού, όπως λένε, «έχουν φθάσει το απροχώρητο με τις καθυστερήσεις πληρωμών».

Η απάντηση του υπουργείου

Μετά από συνάντηση με φορείς του κλάδου, τη Δευτέρα, η κα. Κατσέλη είχε υποστηρίξει ότι « «δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν. Ο νόμος πρέπει να είναι και θα είναι σεβαστός από όλους, προσδιορίζοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος 3 μηνών. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε ακόμα και σε παράλληλες εισαγωγές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανή επάρκεια σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως οι ινσουλίνες».

Δικαιολόγησε την απόφασή της για μείωση των τιμών, λέγοντας ότι το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη ορατό. Παράλληλα, από στη συνάντηση με τους φαρμακοβιομηχάνους και τους φαρμακοποιούς επιτεύχθηκε κατ’ αρχή συμφωνία σε δύο τομείς:

α) τη μείωση των κερδών των φαρμακείων με την θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω rebate και

β) την υιοθέτηση ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι φαρμακοβιομήχανοι εξετάζουν θετικά το αίτημα του Υπουργείου να άρουν την προσφυγή τους προς το ΣτΕ για την αναίρεση της μεταβατικής αγορανομικής διάταξης με την οποία εφαρμόστηκαν οι νέες τιμές των φαρμάκων.

Αν και τα παραπάνω είναι αναμφισβήτητα θετικά, ερώτημα παραμένει που θα βρούμε ασπιρίνες..
.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου