ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ο... άρχοντας των μανιταριών! Δείτε VIDEO με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη

 







Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα «οπλίζεται» με ένα κοφίνι και παίρνει τα βουνά αναζητώντας περίεργους, σπάνιους και νόστιμους... μύκητες. Ο Δημήτρης Ταμπουράς είναι ένας «ορκισμένος» συλλέκτης άγριων μανιταριών που μέσα σε επτά χρόνια έχει καταφέρει να καταγράψει εκατοντάδες είδη του δημοφιλούς εδέσματος στην...
ευρύτερη περιοχή του νομού Τρικάλων.

Αυτό το χόμπι είναι πραγματικά συναρπαστικό, δηλώνει στην «Espresso» ο κ. Ταμπουράς. Οπως εξηγεί, η συλλογή των αυτοφυών μανιταριών συνδυάζει την άθληση, την επαφή με τη φύση, αλλά και την ικανοποίηση που προσφέρει η εμπειρία της ανακάλυψης νέων -για τα δεδομένα της περιοχής- ειδών. Ετσι, μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ο κ. Ταμπουράς εντόπισε, φωτογράφισε και συνέλεξε περισσότερα από 500 είδη άγριων μανιταριών σε διάφορες περιοχές γύρω από τα Τρίκαλα, εκ των οποίων μπόρεσε να ταυτοποιήσει περίπου τα 400.

Παρ’ ότι εργάζεται στη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού και είναι γεωπόνος, η ενασχόληση του κ. Ταμπουρά με τα μανιτάρια άρχισε μάλλον τυχαία. «Η πρώτη επαφή ήταν μια επίσκεψη σε μια μονάδα καλλιεργούμενων μανιταριών. Εκεί γνώρισα κάποιον που ήξερε από άγρια μανιτάρια και αυτός μου έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθώ» λέει και προσθέτει ότι στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια και διάβασε ειδικά βιβλία. Υστερα από αρκετή μελέτη και με τη βοήθεια της επιστημονικής του κατάρτισης, ο κ. Ταμπουράς απέκτησε την ικανότητα να ξεχωρίζει εκατοντάδες είδη άγριων μανιταριών. Οπως επισημαίνει, η ταυτοποίηση των μανιταριών είναι δύσκολη υπόθεση. «Η ταυτοποίηση γίνεται κατ’ αρχήν μακροσκοπικά, συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά τους με εκείνα που γνωρίζεις από τα βιβλία. Εγώ ασχολούμαι και μικροσκοπικά, ελέγχοντας τα σπόρια και άλλα στοιχεία με τη βοήθεια μικροσκοπίου» αναφέρει.

Ανάμεσα στα 400 και πλέον είδη άγριων μανιταριών που έχει καταγράψει ο κ. Ταμπουράς, βρίσκονται και ορισμένα από τα πλέον νόστιμα, όπως ο Βωλίτης ο φαγώσιμος (βασιλικό), η Μορχέλλα η νόστιμη (μουρτσέκι), ο Αμανίτης ο Καισαρικός και ο Κανθαρίσκος ο φαγώσιμος (νεραντζάκι). Ο Τρικαλινός γεωπόνος έχει ανακαλύψει όμως και περισσότερα από είκοσι είδη υπόγειων μανιταριών και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια σκύλου. Ένα από αυτά τα είδη είναι η μαύρη καλοκαιρινή τρούφα, είδος πολυτελείας με μεγάλη εμπορική αξία.


Η καλύτ
ερη εποχή για το μάζεμα μανιταριών είναι το φθινόπωρο, λόγω του συνδυασμού της κατάλληλης θερμοκρασίας και της υψηλής υγρασίας. Οπως αναφέρει ο κ. Ταμπουράς, μια πολύωρη εξόρμηση με ιδανικές συνθήκες μπορεί να αποφέρει αρκετά κιλά μανιτάρια, υπάρχουν όμως και φορές που το καλάθι επιστρέφει... άδειο. Ως γνήσιος μανιταρόφιλος, ο κ. Ταμπουράς μαγειρεύει και καταναλώνει τα φαγώσιμα μανιτάρια με... χίλιους διαφορετικούς τρόπους. «Τα καταναλώνουμε ψητά, τηγανητά, σε σούπες, μαγειρίτσες, πίτσες, σπετσοφάι και πολλά ακόμη» λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα άγρια μανιτάρια μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, αν αυτός που τα συλλέγει δεν γνωρίζει. «Υπάρχουν μανιτάρια δηλητηριώδη, τοξικά ή και θανατηφόρα, γι’ αυτό δεν τα μαζεύουμε αν δεν είμαστε 100% σίγουροι» τονίζει ο κ. Ταμπουράς. Ο έμπειρος συλλέκτης συνιστά σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τα άγρια μανιτάρια ότι πρώτα θα πρέπει να μελετήσουν σοβαρά και να συμβουλευτούν ανθρώπους με πραγματική γνώση του αντικειμένου και όχι εμπειρικούς. «Αγαπάμε τα μανιτάρια, αλλά πιο πολύ αγαπάμε τη ζωή μας» τονίζει ο κ. Ταμπουράς και φέρνει ως παράδειγμα τον Αμανίτη τον φαλλοειδή: «Αυτό το είδος είναι θανατηφόρο. Αν φας πενήντα γραμμάρια, σου διαλύει το συκώτι» λέει χαρακτηριστικά.
ΣΤ. ΔEΛHΓΙΩΡΓHΣ
 
ΥΓ ΑΕΤΟΣ: Ο κορυφαίος πάντως  μανιταροσυλλέκτης-ερευνητής είναι ανεπιφύλακτα ο Γιώργος Κωνσταντινίδης  www.manitari.gr
Δείτε VIDEO με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη που έστειλε φίλος του Αετού...

2 σχόλια:

  1. Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ όλων μας, όσοι ασχολούμαστε με τα μανιτάρια.

    http://www.youtube.com/watch?v=rvkOOjMyXFw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΧΟΝΤΑΣ αναμφισβήτητα είναι ο μεγάλος δάσκαλος μας Γιώργος Κωνσταντινίδης.
    Ο παραπάνω τίτλος είναι του δημησιογράφου.

    Δημήτρης Ταμπουράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή