VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Η ΔΡΑΧΜΗ κυκλοφορεί στο Μόναχο!


Μπορεί οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία να μην βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους. Μπορεί η αναφορά και μόνο στη δραχμή να σχηματίζει... κόμπο στο στομάχι των περισσότερων Ελλήνων. Παρόλα αυτά, μία δυναμική ομάδα Γερμανών και Ελλήνων του Μονάχου αποφάσισαν-εν μέσω κρίσης οικονομίας και σχέσεων- να κυκλοφορήσουν τη…«ΔΡΑΧΜΗ». Δεν πρόκειται για το νόμισμα, αλλά ένα ελληνογερμανικό περιοδικό! Του Μιχάλη Γουδή
Η ΔΡΑΧΜΗ πρωτοκυκλοφόρησε το Μάιο. Πρόκειται για ένα έντυπο που μοιράζεται δωρεάν σε 1500 τεύχη στη βαυαρική πρωτεύουσα, ενώ μπορεί να το διαβάσει κανείς(στα ελληνικά και γερμανικά) και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.drachme.com. Στόχος του, άλλωστε, είναι να κατακτήσει ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό. Σε αυτό ανήκουν αφενός οι 25.000 Έλληνες που ζουν στο Μόναχο και αφετέρου ο μη ευκαταφρόνητος αριθμός Γερμανών που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την ελληνική κουλτούρα.

Ο λόγος δημιουργίας του περιοδικού, όμως, ήταν πολύ συγκεκριμένος. Η εκδότρια του περιοδικού, Ιωάννα Μάμαλη-Παναγιώτου εξηγεί: «Διαπίστωσα πως αρκετοί Έλληνες δεν έχουν ενταχθεί στη γερμανική κοινωνία, αν και ζουν πολλά χρόνια σε αυτή. Επίσης, ο απόδημος Ελληνισμός στερείται σωστής ενημέρωσης. Η επαφή του με το γερμανικό Τύπο είναι επιφανειακή, ενώ βασική πηγή πληροφόρησής του είναι τα ιδιωτικά ελληνικά κανάλια και η φτηνή ενημέρωση που προσφέρουν κάποια από αυτά. Από την άλλη, στο Μόναχο όπου εδρεύουμε, είναι πολύ έντονο το στοιχείο του Φιλελληνισμού. Έτσι αποφασίστηκε η σύσταση ενός περιοδικού ποικίλης ύλης που να απευθύνεται στους απόδημους Έλληνες, καθώς και στους απανταχού Φιλέλληνες.»

Πώς προέκυψε αυτό το τολμηρό όνομα για το περιοδικό; Η απάντηση δίνεται και πάλι από την Ιωάννα: «Στη «Δραχμή» μας οδήγησε η αναζήτηση ενός συνδετικού κρίκου ανάμεσα στο Μόναχο και την Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι το νόμισμα ανατυπώθηκε με πρωτοβουλία του βασιλιά Όθωνα το 1832 στο Μόναχο. Καθώς ετοιμάζαμε δε την πρώτη έκδοση, ξέσπασε η φημολογία περί δήθεν αποπομπής μας από την ευρωζώνη και επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στη δραχμή. Έτσι η επιλογή του τίτλου εδραιώθηκε και ως σχολιασμός της επικαιρότητας.»

Μία φιλία από τα χρόνια του πανεπιστημίου ανάμεσα στην Ιωάννα Μάμαλη-Παναγιώτου και τη Nannette Remmel, αρχισυντάκτρια του περιοδικού αποτέλεσε τη βάση, για να στηριχθεί μία φιλόδοξη προσπάθεια που τολμά σε μία εξαιρετικά απαιτητική εποχή, από κάθε άποψη, να κάνει μία βουτιά στα βαθιά νερά που λέγονται σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων υπό το γενικό πρίσμα «ενσωμάτωση και φιλελληνισμός».

Αναπόφευκτα η συζήτηση πήγε και στις πρόσφατες εξελίξεις και τη συμπεριφορά της Γερμανίδας Καγκελάριου προς τη χώρα μας. Η εκδότρια της ΔΡΑΧΜΗΣ εμφανίστηκε συγκρατημένη στο σχολιασμό της: «Η θέση της κ. Μέρκελ ήταν ομολογουμένως πολύ δύσκολη. Από τη μία έπρεπε να «λογοδοτήσει» απέναντι στο γερμανικό λαό, που είδε με καχυποψία την κίνηση της κυβέρνησης να τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα εν καιρώ οικονομικής στενότητας. Από την άλλη, η Καγκελάριος όφειλε να εγκρίνει το οικονομικό πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα, χάριν της ομοψυχίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, της διάσωσης του Ευρώ και της προάσπισης των γερμανικών συμφερόντων, τα οποία ουκ ολίγα είναι στην Ελλάδα. Μπορεί να δυσαρέστησε πολλούς συμπατριώτες της με την κίνησή της, αλλά θαρρώ πως χειρίστηκε ως έπρεπε τα λεπτά πολιτικά ζητήματα.»

Ίσως σε μερικούς αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε στο Μόναχο να φαίνεται άκαιρη και άστοχη. Ωστόσο, είναι μία ακόμη απόδειξη για το ότι πέρα από την πολιτική και τους πολιτικούς είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που μπορούν να διαμορφώσουν τις εξελίξεις και να ανοίξουν δρόμους...
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου