ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Στην υπηρεσία του Δημοσίου, επ΄ αμοιβή, τίθενται εντός των επομένων ημερών ορκωτοί ελεγκτές των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών, συν αυτοί του ΣΟΛ, συγκροτώντας τους «Ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο των δαπανών και της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού

http://www.sofokleous10.gr/portal2/images/stories/euro311.jpg









Πριν από ένα περίπου μήνα, το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε σύμβαση με τις πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας ( PwC, Ernst&Young, Grant Thornton, Deloitte, KPMG) και τη ΣΟΛ, με την οποία τους αναθέτει την διενέργεια ελέγχων για την πορεία των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού... Η διάρκεια της σύμβασης περιορίζεται μόνο για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, δύναται, όμως, να επεκταθεί. Οι πέντε εταιρείες, συν ο ΣΟΛ, θα διενεργούν δειγματοληπτικά ελέγχους, εστιάζοντας στις μεγάλες δαπάνες και, κατά προτεραιότητα, σε τομείς, όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες στρεβλώσεων, όπως για παράδειγμα αυτός της δημόσιας υγείας.

Τις τελευταίες ημέρες οι συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των εταιρειών και της διοικητικής ηγεσίας του υπουργείου έχουν ενταθεί, λόγω και της άφιξης του κλιμακίου της «τρόικας» για τον πρώτο έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Αντικείμενο των επαφών αποτελεί ο τομέας από τον οποίο θα ξεκινήσουν τους ελέγχους οι ορκωτοί.
Σημειώνεται ότι στην δέσμη προτάσεων άμεσου εξορθολογισμού του συστήματος δημόσιας υγείας που επανέλαβε χθες ο ισχυρός άνδρας του ομίλου MIG, κ. Α. Βγενόπουλος, περιλαμβάνεται και η ανάθεση στις πέντε- έξι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες της εγκατάστασης διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία και της διενέργειας ολοκληρωμένης απογραφής.

Οι νέοι Ράμπο θα έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες ελέγχου και θα αναφέρονται απευθείας στην κορυφή της διοίκησης (τον υπεύθυνο ανά περίπτωση γενικό γραμματέα του υπουργείου). Με την ανάθεση των ελέγχων για τις δημόσιες δαπάνες στους ορκωτούς ελεγκτές η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει, αφενός περικοπές, αφετέρου να αποκτήσει σαφή εικόνα για το πώς διαρθρώνονται μεγάλα κονδύλια του προϋπολογισμού που επί χρόνια παρακολουθούνται μόνο ταμειακά.

Πιστοποίηση φόρου από ορκωτούς-Κλειδί αν θεωρείται περαιωθείσα η χρήση

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη θεσμοθετήσει την ανάθεση στους ορκωτούς της πιστοποίησης φόρου των επιχειρήσεων. Ο ορκωτός που υπογράφει τον ισολογισμό της κάθε εταιρείας θα βεβαιώνει και τον φόρο που της αναλογεί για την κλειόμενη χρήση.

Η διάταξη ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και αποσκοπεί στην τόνωση των εσόδων, την απλοποίηση της διαδικασίας και την απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού από τις εφορίες για την παρακολούθηση της παραπάνω διαδικασίας.

Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ψηφισθεί η ανάθεση, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει διευκρινίσει αν η χρήση θα θεωρείται προσωρινά περαιωμένη, εφόσον ο φόρος πιστοποιείται από τον ορκωτό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα σταματήσει το φαινόμενο των πολλών ανέλεγκτων χρήσεων, τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν, και θα μειωθούν σημαντικά τα περιθώρια αδιαφανών συναλλαγών ή εκβιασμών, που ανεπισήμως καταγγέλλονται κατά καιρούς από επιχειρηματίες ή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις έχουν χαιρετήσει την θεσμοθέτηση της πιστοποίησης φόρους από τους ορκωτούς παρ' ότι θα επιβαρυνθούν από επιπρόσθετα έξοδα ( σ. σ θα πληρώνουν οι ίδιες τον ορκωτό για την βεβαίωση φόρου). Ζητούν, όμως, για να υπάρξει μαζική ανταπόκριση στο μέτρο να καταργηθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος χρήσεων και να διενεργείται μόνο δειγματοληπτικός, ώστε η χρήση το φόρο της οποίας βεβαιώνει ο ορκωτός να θεωρείται προσωρινά περαιωμένη. Αίτημα που σκοντάφτει στην αντίδραση των εφοριακών.

Μεταξύ των θεμάτων που έχουν συζητηθεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών εταιρειών είναι και ο έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων χωρίς προς το παρόν να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αδιευκρίνιστο παραμένει και το αν οι ορκωτοί κληθούν να ελέγξουν από φέτος τους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της θέσπισης υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών.

Λιάνα Τσαταλμπασίδου - Παπατέρπου

Υπεύθυνη Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικής Υποστήριξης "Enterprise Europe Network - Hellas"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου