ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Λιπαρά: Τα καλά, τα κακά & τα πολύ άσχημα!

 




Η ορμονικά έξυπνη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία μας και για το φυσικό αδυνάτισμα, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, ενώ οι συνηθισμένες στερητικές δίαιτες συνεχώς αποτυγχάνουν επειδή δεν καταπολεμούν τις αιτίες της παχυσαρκίας που είναι καθαρά ορμονικές-μεταβολικές και ...σχεδόν καθόλου ζήτημα θερμίδων ή ποσοτήτων.Είδαμε επίσης ότι όλες οι σοβαρές έρευνες δείχνουν πως ο συνηθισμένος ισχυρισμός ότι υγιεινή διατροφή ίσον χαμηλά λιπαρά δεν αληθεύει. Είναι όμως όλα τα λιπαρά ίδια;

Με βάση τα λάθη στη σημερινή διατροφή, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τα λιπαρά σε τρεις κατηγορίες: Τα καλά, τα κακά και τα πολύ άσχημα. Ας ξεκινήσουμε με τα πολύ άσχημα: Απειλούν σοβαρά την υγεία σας. Παραβλάπτουν όλες τις λειτουργίες και την επικοινωνία των κυττάρων σας, αυξάνουν τον κίνδυνο για ό,τι αρρώστια μπορείτε ή δεν μπορείτε να φανταστείτε, και δυστυχώς παραμονεύουν καλά κρυμμένα στη μαργαρίνη που υπάρχει μέσα στα αρτοσκευάσματα και τα σνακ (μπισκότα, κουλουράκια, κρουασάν κ.λπ.) από ζύμες ή φύλλο που αγοράζετε εκτός σπιτιού, αλλά και μέσα σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» φυτικά έλαια.

Συχνά βρίσκονται σε χαμηλές ποσότητες και στις διάφορες φυτικές μαργαρίνες του σούπερ μάρκετ. Είναι τα περιβόητα τρανς λιπαρά! Όταν φτιάχτηκαν τεχνητά από τον άνθρωπο σάς τα συνέστησαν ως πολύ υγιεινά και χρειάστηκε αγώνας δεκαετιών και εκατομμύρια άδικοι θάνατοι για να απαγορευτούν (εν μέρει).

Πάμε τώρα στα «κακά». Τα εισαγωγικά εδώ μπαίνουν διότι τα χρειαζόμαστε μεν για την υγεία μας, αλλά σε πολύ λιγότερες ποσότητες από ό,τι τα τρώμε σήμερα. Στις υπερβολικές σημερινές ποσότητες ωθούν προς τον καρκίνο, τα εμφράγματα, τις αρρυθμίες, τα εγκεφαλικά, τα αυτοάνοσα νοσήματα, την κατάθλιψη, την άνοια και όλες τις εκφυλιστικές φλεγμονοπάθειες που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα ενός ανεπαρκούς αμυντικού συστήματος και του ορμονικού χάους μέσα μας. Είναι τα «υγιεινά» (επειδή μειώνουν τη χοληστερίνη) εξευγενισμένα ωμέγα-6 φυτικά σπορέλαια που περιέχουν λινολεϊκό και αραχιδονικό οξύ: σογιέλαιο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.λπ. Όταν μάλιστα θερμανθούν, υπεροξειδώνονται και γίνονται ακόμα τοξικότερα!

Και ας τελειώσουμε με τα πραγματικά «καλά» λιπαρά, αν και πάλι θα πρέπει να μπουν εισαγωγικά. Κι αυτό διότι στην υγεία δεν ισχύει ότι αν το λίγο μας ωφελεί, το πολύ μας ωφελεί περισσότερο. Υγεία ίσον ισορροπία. Υπό αυτό το φως λοιπόν, τα ευεργετικά λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα, το ωμέγα-6 γάμμα λινολενικό οξύ, τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα, αλλά και τα κορεσμένα!

Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, Ιατρός Αντιγήρανσης και Προαγωγής Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου