ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Η ΕΕ ξεκινά δημόσια συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUXgzdn3AxVPc0jrEQX6mjr-UoEvCcoOtVyZ3fD_vMxDO_C6qwnPQQwOryrAKqEpnqhhIQtpb2B6wJLoMnyJYZd7CCvdHlA57FDSqGItdrHOooROLl8x4Ry3RdY0e234XJlFwvR4EcfmhY/s400/SINTAKSIOUXOI9.jpg 







Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα μια πανευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν επαρκείς, βιώσιμες και ασφαλείς συντάξεις και πώς μπορεί η ΕΕ να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εθνικές προσπάθειες.Οι γηράσκοντες πληθυσμοί σε όλα τα κράτη μέλη ασκούν μεγάλη πίεση...
στα συνταξιοδοτικά συστήματα και η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει επιτείνει αυτή την πίεση. Το έγγραφο διαβούλευσης, μια Πράσινη Βίβλος, θέτει μια σειρά ερωτημάτων προσκαλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν με τις απόψεις, τις γνώμες και τις ιδέες τους στην αντιμετώπιση της πρόκλησης του συνταξιοδοτικού - μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που ορθώνονται σήμερα μπροστά στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου - αλλά και στην εξεύρεση τρόπων με τους οποίους μπορεί η ΕΕ να συνεισφέρει στις λύσεις.
Η Πράσινη Βίβλος επανεξετάζει το ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό πλαίσιο σφαιρικά και ενιαία, αξιοποιώντας τις συνεργίες μεταξύ της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής και της ρύθμισης της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καλύπτονται τόσα πολλά και διαφορετικά θέματα όπως η παράταση του εργασιακού βίου, η εσωτερική αγορά για τις συντάξεις, η κινητικότητα των συντάξεων στην ΕΕ, τα κενά στο ενωσιακό ρυθμιστικό πλαίσιο, το μελλοντικό καθεστώς φερεγγυότητας των συνταξιοδοτικών ταμείων, ο κίνδυνος αφερεγγυότητας των εργοδοτών, η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και η διακυβέρνηση σε επίπεδο ΕΕ.

Ειδικότερα, η
Πράσινη Βίβλος στοχεύει στην πραγμάτευση των ακόλουθων ζητημάτων:
  • εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στη σύνταξη και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων
  • επίτευξη σωστής χρονικής ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της σύνταξης και διευκόλυνση της παράτασης του εργασιακού βίου
  • εξάλειψη των εμποδίων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ και των εμποδίων της εσωτερικής αγοράς για τα συνταξιοδοτικά προϊόντα
  • ασφαλέστερες συντάξεις στον απόηχο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, και σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου
  • διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας για τις συντάξεις ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το δικό τους εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση.
Η διαβούλευση είναι μια κοινή πρωτοβουλία των Επιτρόπων Andor, Barnier (εσωτερική αγορά και υπηρεσίες) και Rehn (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις) και καλύπτει τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, αλλά και τη ρύθμιση της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Δεν προβαίνει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, αλλά επιδιώκει να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με πιθανές μελλοντικές ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η περίοδος της διαβούλευσης θα διαρκέσει τέσσερις μήνες (λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2010), κατά τη διάρκεια της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει τις απόψεις του στον ειδικό δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλύσει στη συνέχεια όλες τις απαντήσεις και θα εξετάσει την καλύτερη μέθοδο με την οποία μελλοντικές ενέργειες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά σε επίπεδο ΕΕ.
Γενικό πλαίσιο
Η διασφάλιση επαρκούς και βιώσιμου εισοδήματος από τη σύνταξη για τους πολίτες της ΕΕ τώρα και στο μέλλον είναι μια προτεραιότητα για την ΕΕ. Η επίτευξη αυτών των στόχων σε μια γηράσκουσα Ευρώπη είναι μια σημαντική πρόκληση. Οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ έχουν προσπαθήσει να προετοιμαστούν για τον σκοπό αυτό με τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους.
Το 2008 υπήρχαν τέσσερις άνθρωποι σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) για κάθε πολίτη της ΕΕ ηλικίας 65 χρονών και άνω. Μέχρι το 2060, η αναλογία αυτή θα μειωθεί σε δύο προς έναν. Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει και μεγεθύνει τον αντίκτυπο αυτών των δημογραφικών εξελίξεων. Η ύφεση στην οικονομική ανάπτυξη, στα δημόσια οικονομικά, στην οικονομική σταθερότητα και στην απασχόληση έχουν καταστήσει πιο επείγουσα την προσαρμογή των συνταξιοδοτικών πρακτικών και τον τρόπο θεμελίωσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Η κρίση έχει δείξει σαφώς ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευροβαρόμετρου, το 73% των πολιτών της ΕΕ είτε σαφώς περιμένει χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές είτε σκέφτεται ότι θα πρέπει να αναβάλει τη συνταξιοδότησή του ή να αποταμιεύσει περισσότερα χρήματα για τα γηρατειά. Στο μεταξύ, το 54% ανησυχεί ότι το εισόδημά του στα γηρατειά θα είναι ανεπαρκές για να ζήσει αξιοπρεπώς στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, δηλ. σε 17 από τα 27 κράτη μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου