ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ:Ζητείται πολεοδομική ισονομία ή «κι αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLzAPjTu8xQ4BLGaqes_WLn6hN6j7FMk9phnO_L7VJB2FUjnDyOoVzvHoC4oUMwTTWgJwJcxCf22vFv2Xd9iArjMAi0AiO9g0dlmxLjv2sgE8K4rfXb3BuaIfMH7BND1sXE4UDZvHySP6W/s320/maloutas.gif





 Θετική οπωσδήποτε κρίνεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης να μην δεχτεί τον αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστου δημοτικού χώρου μπροστά από τη Μητρόπολη και να φρενάρει έτσι την παράνομη ανέγερση του παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης, που ξεκίνησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παύλος. Όμως... το γεγονός ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οριακή και οι ψήφοι των συμβούλων μοιρασμένοι στα δυο έχει πολλές αναγνώσεις.
Δόθηκε μεν τέλος σε μια ακόμη πολεοδομική αυθαιρεσία της Εκκλησίας, αλλά η διαδικασία της ψηφοφορίας άφησε ερωτηματικά για το πώς αντιλαμβάνονται την ενιαία εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας ορισμένοι δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι με την ψήφο τους επιχείρησαν να «καλύψουν» τις ενέργειες του δεσπότη. Μαζί τους και ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Μαλούτας ! Έτσι φτάσαμε στο πρωτόγνωρο σημείο η μείζων αντιπολίτευση να συντάσσεται με το δήμαρχο, ενώ η συμπολίτευση να ψηφίζει εναντίον ! Διάφορες ερμηνείες κυκλοφόρησαν για το τι συνέβη στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας, αλλά δεν μας απασχολούν. Ο κόσμος διαθέτει την απαιτούμενη κρίση για να βγάλει τα συμπεράσματα του. Αν οι δημοτικοί άρχοντες και γενικώς οι αιρετοί επιλέγουν παλαιοκομματικές τακτικές προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με τη Μητρόπολη (μέρες που έρχονται ...), ας γνωρίζουν ότι διαρρηγνύουν σοβαρά τις σχέσεις τους και τις συγκλίσεις με τους ενεργούς πολίτες, οι οποίοι έχουν ως μόνιμο αιτούμενο μια πολιτική αρχών.

Με την ευκαιρία αυτή η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης ξεκαθαρίζει ότι οι έρπουσες κατηγορίες περί μόνιμης αντιπαλότητας με τους ανθρώπους της Εκκλησίας δεν την αγγίζουν. Η οργάνωση μας, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μελών της, είχε πάντοτε μια πολιτική συνεργασίας, αλλά και κριτικής στάσης απέναντι στην Εκκλησία σε θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς (συμπεριλαμβανομένων και των ναών), με το σεβασμό του περιβάλλοντα χώρου, με την εφαρμογή των πολεοδομικών αρχών, ειδικά στα θέματα των διατηρητέων κτισμάτων και της αισθητικής του τοπίου. Τις απόψεις της αυτές μάλιστα η Οικολογική Κίνηση τις εξέθετε και τις εκθέτει επισήμως στον εκάστοτε Μητροπολίτη, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Παράλληλα έχει δώσει και χείρα βοηθείας σε όσα εξωκλήσια τη ζήτησαν για δενδροφυτεύσεις του περιβάλλοντα χώρου τους (Αγ. Ελευθέριος, Άγιος Φανούριος, κλπ). Η στάση μας αυτή, ενιαία στα 22 χρόνια της ύπαρξης μας, είχε την ομόφωνη αποδοχή όλων των μελών μας, ακόμη και των πιο βαθιά θρησκευομένων.
Το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε και εφεξής σε κάθε πολεοδομική αυθαιρεσία, χωρίς να εξετάζουμε ποιος είναι ο δράστης : Ιδιώτης - Κράτος - Αυτοδιοίκηση - Εκκλησία.
Ουδείς υπεράνω του νόμου.

Να κοιτάξουμε μπροστά
Πιστεύουμε λοιπόν ότι το θέμα του παρεκκλησίου πρέπει να κλείσει οριστικά με βάση την κείμενη νομοθεσία και παράλληλα να αποτελέσει αφορμή για ένα καινούριο ξεκίνημα. Καλόν είναι η Εκκλησία να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στα θέματα αυτά, αλλά και ο Δήμος Κοζάνης να αναλάβει τις ευθύνες του και να είναι «κέρβερος» στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας. Μια καλή ευκαιρία αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών στις Δημοτικές και Εκκλησιαστικές Αρχές είναι η συνεργασία τους σε στοχευμένες πολεοδομικές «επανορθώσεις» και παρεμβάσεις.
Ένα τέτοιο δείγμα συναινετικής παρέμβασης αφορά τα οικοδομικό τετράγωνο της Μητρόπολης. Εκεί συνυπάρχουν παράταιρα το διατηρητέο κτίριο της Μητρόπολης και το απρόσωπο κτίσμα του πρώην μητροπολίτη κ. Αμβρόσιου. Για το πρόβλημα αυτό και τη θεραπεία του έχουμε υποβάλει σχετική αίτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 3/12/2009 και αναμένουμε την απάντηση του. Επίσης ζητήσαμε και την υποστήριξη από το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας.
Τα επιχειρήματα μας έχουν δημοσιευτεί και τα επαναλαμβάνουμε στα γρήγορα: «Στο οικοδομικό τετράγωνο 267 και 267Α υπάρχουν δύο διατηρητέα κτίρια: η Μητρόπολη και το αρχοντικό Βούρκα. Στο παρελθόν, κακώς κατά τη γνώμη μας, επιτράπηκε στον ίδιο χώρο η ανέγερση νέου μητροπολιτικού κτιρίου από τον πρώην μητροπολίτη Αμβρόσιο. Το τριώροφο και ακαλαίσθητο αυτό κτίσμα, ως γνωστό, δεν χρησιμοποιείται ως κατοικία του σημερινού μητροπολίτη, ο οποίος έκτισε μεγάλο συγκρότημα στην περιοχή Ν. Νικόπολης, (με σημαντική οικονομική στήριξη από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης).
Συγχρόνως ολοκληρώνονται οι εργασίες του διατηρητέου κτίσματος της παλιάς Μητρόπολης (με πρόσθετη χρηματοδότηση 360.000 από τον Τοπικό Πόρο).
Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να διερευνήσει και να αποφασίσει τρόπους για την «αποσυμφόρηση» του οικοδομικού τετραγώνου από κτίσματα που εμποδίζουν την ανάδειξη των δύο διατηρητέων, καθώς και την αύξηση του ελεύθερου χώρου στο οικοδομικό τετράγωνο. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να είναι:
• Η κατεδάφιση του κτίσματος Αμβροσίου, το οποίο είναι τελείως παράταιρο.
• Η αγορά και η κατεδάφιση ενός ή δύο ιδιωτικών μονοκατοικιών που εμποδίζουν την επικοινωνία των δύο διατηρητέων ή τη θέα τους από τους διερχόμενους / επισκέπτες
• Η κατεδάφιση του κτιρίου της ΕΓΣ, διαρκής και απραγματοποίητος στόχος του Δήμου επί δεκαπενταετία, από την εποχή του σεισμού (1996). Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο πλέον δεν επιτελεί καμία λειτουργία εκτός από το ότι .. κρύβει το αρχοντικό Βούρκα.
Καταλαβαίνουμε ότι οι αυτές οι πολεοδομικές παρεμβάσεις απαιτούν χρήματα σε μια εποχή δύσκολη, αλλά επειδή αφορούν την ποιότητα ζωής και την τουριστική προβολή της πόλης μπορούν μερικώς να χρηματοδοτηθούν από τον Τοπικό Πόρο. Όταν ο τελευταίος χρησιμοποιείται για να ανεγερθούν δύο μητροπολιτικά μέγαρα την τελευταία δεκαετία, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αναπλάσεις και παρεμβάσεις ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και ιστορικής μας κληρονομιάς»

Κοζάνη, 2-7-2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου