Σάρκα και οστά αρχίζουν να παίρνουν οι φόβοι των κατοίκων της Μαυροπηγής, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, για τις συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή από τη διάνοιξη του ορυχείου της ΔΕΗ στην κτηματική περιοχή της Μαυροπηγής, καθώς την Πέμπτη μία θεριζοαλωνιστική μηχανή που πήγαινε...
να οργώσει ένα χωράφι με σιτηρά έπεσε σε ένα ρήγμα μήκους 150μ.-200μ. περίπου και βάθους σχεδόν μισό μέτρο.Τα παραπάνω καταγγέλλουν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής Σπύρος Μήτρου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι παρατηρείται γενικότερα καθίζηση του εδάφους όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στον ίδιο τον οικισμό της Μαυροπηγής, καθώς άρχισαν να παρατηρούνται ρωγμώσεις σε κατοικίες που βρίσκονται κοντά στην είσοδο του οικισμού.
Ο πρόεδρος της Μαυροπηγής ειδοποίησε για το ρήγμα που αποκαλύφθηκε κατά το θερισμό του χωραφιού του το νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή και αμέσως επικοινώνησε μαζί του ο αντινομάρχης Γιάννης Σόκουτης, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Ν.Α. για να ελέγξει το ρήγμα. Στον τόπο έφθασε και ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΕΗ, ο οποίος έδωσε εντολή να στηθούν πασαλάκια για να σημανθεί ο χώρος και δήλωσε στον κ. Μήτρου ότι το ρήγμα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα και όχι στη δραστηριότητα του ορυχείου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κ.κ. Μήτρου και Εμμανουήλ, παρατηρείται γενικότερα κάποιο πρόβλημα καθίζησης και στον οικισμό της Μαυροπηγής. Όπως ανέφερε μάλιστα ο τελευταίος «οι πόρτες στα σπίτια μας άρχισαν να γέρνουν και να μην κλείνουν, ενώ στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου έχουν δημιουργηθεί σχισμές στο μωσαϊκό δάπεδο».
Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Μήτρου, καθώς δήλωσε στον «Π» ότι το τελευταίο διάστημα δέχεται διαμαρτυρίες από κατοίκους που μένουν κοντά στην είσοδο του χωριού ότι έσπασαν τα μπετά και οι πλακοστρώσεις στις αυλές τους και ότι άρχισαν να πλημμυρίζουν υπόγεια που δεν είχαν πλημμυρίσει ποτέ, φαινόμενο που αποδίδουν στην καθίζηση του εδάφους και την υποχώρηση των υποστυλωμάτων των κτιρίων.
Ταυτόχρονα όμως, οι κάτοικοι της Μαυροπηγής διαμαρτύρονται και επειδή αν και η ΔΕΗ δημιούργησε μία ογκώδη απόθεση, ύψους 8 μέτρων περίπου, για να λειτουργήσει ως ηχόφραγμα στον οικισμό από το θόρυβο του ορυχείου το μόνο που απολαμβάνουν μέχρι στιγμής είναι να πνίγεται ο οικισμός στη σκόνη όταν φυσάει αέρας. «Αν δεν πέσει φυτική γη στην απόθεση της ΔΕΗ το χωμάτινο αυτό ηχόφραγμα δεν είναι αποτελεσματικό, γιατί αυτή τη στιγμή το μόνο που προξενεί είναι να πνίγει το χωριό στη σκόνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εμμανουήλ.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου