ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

"Κληρώνει" για υποψηφιότητες στη Θεσσαλονίκη... (Tου Βαγγέλη Στολάκη)

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/0/7/9/122079/kalpes.JPG





Στους επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους για τους δήμους της Θεσσαλονίκης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου φαίνεται πως καταλήγουν τα κόμματα. Και ενώ οι διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων συνεχίζονται στα κομματικά επιτελεία με εντατικούς ρυθμούς, οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες, που επιδιώκουν ...
τη στήριξη ενός εκ των δυο μεγάλων κομμάτων, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της φαίνεται πως δεν θα κατεβάσει δικούς της υποψηφίους, αλλά θα στηρίξει κάποιες δυνατές υποψηφιότητες (σε καμία περίπτωση τις επιλογές του Σαμαρά που συνεργούν στο να κάνουν τη Νέα Δημοκρατία...ανοιξιάτικη).

Οι Οικολόγοι είναι το μήλον της έριδος, καθώς όλοι επιδιώκουν μαζί τους συνεργασίες, ενώ ο Φώτης Κουβέλης (ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις θα συνεργαστεί με τους Οικολόγους) απευθύνει κάλεσμα και στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υποστηριχτούν οι υποψηφιότητες της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Δήμος Θεσσαλονίκης

«Αλλαγή στο δήμο» είναι το σύνθημα που ακούγεται από όλες τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, αλλά και τα σχήματα που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα. Αυτός θα είναι και ο στόχος που ενδεχομένως θα «αγκαλιάσει» μια κοινή υποψηφιότητα, θέμα που θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του διαπαραταξιακού οργάνου (το οποίο αποτελείται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης) στις 20 Ιουλίου.

Από την άλλη, ο υποψήφιος που θα επιλεγεί από τη ΝΔ, θα είναι αυτός που θα πρέπει να απολογείται κατά την προεκλογική περίοδο για τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. Εκτιμάται ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που το φαβορί για το χρίσμα της Ρηγίλλης, ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Στα δημοσιογραφικά γραφεία της Θεσσαλονίκης λέγεται, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών. Είχε προηγηθεί ένα πλούσιο παρασκήνιο, καθώς ο “εκλεκτός” του Σαμαρά αποφάσισε να διεκδικήσει τη δημαρχία έπειτα από ώριμη σκέψη και πολλές συναντήσεις με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ. Αυτό που τον κρατούσε πίσω από μια ανακοίνωση νωρίτερα ήταν τα διάφορα δημοσιεύματα που σχετίζονταν με την προσωπική ζωή του και στα οποία θα αναφερθεί κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Βέβαια, στην περίπτωση που τα πράγματα… στραβώσουν την τελευταία στιγμή, τότε το χρίσμα θα δοθεί σε έναν από τους, Σταύρο Καλαφάτη, Έλενα Ράπτη, Απόστολο Τζιτζικώστα. Αναλόγως, βέβαια, με το ποιος θα έρθει πρώτος στη μυστική δημοσκόπηση που έχει παραγγείλει η Ρηγίλλης.

Από την άλλη, συνεχίζονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ακόμη δεν έχει καταλήξει αν θα προχωρήσει σε κομματική υποψηφιότητα ή αν θα δώσει το χρίσμα. Η Χρύσα Αράπογλου αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα διεκδικήσει εκ νέου το δήμο Θεσσαλονίκης, και δεν κρύβει την απογοήτευσή της που το ΠΑΣΟΚ δεν της έχει προσφέρει μήνες τώρα τη στήριξή του. Και ας είναι ο άνθρωπος που έβγαλε στο φως τα οικονομικά σκάνδαλα του δήμου, πήγε τον Παπαγεωργόπουλο στα δικαστήρια και έφτασε την αντιπαράθεση μέχρι τέλους, όπου και δικαιώθηκε.

Την υποψηφιότητά τους έχουν ήδη δηλώσει οι επιχειρηματίες, Γιάννης Μπουτάρης, Τάσος Τζήκας και Νίκος Ευθυμιάδης, οι οποίοι βέβαια πιέζουν την Ιπποκράτους για τη στήριξή της. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ακόμα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται τα τοπικά στελέχη αλλά και ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, δεν έχει καταλήξει για το εάν θα δώσει χρίσμα ή στήριξη. Το μόνο σίγουρο είναι πως επιθυμεί να “πρασινίσει” το δήμο ακόμα και με το κόστος να μην κατεβάσει κομματικό υποψήφιο.
Το ΚΚΕ ρίχνει στη μάχη το Σωτήρη Ζαριανόπουλο, από την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, ενώ ΛΑΟΣ και Οικολόγοι δεν έχουν κάνει ακόμα γνωστές τις προθέσεις τους με τους τελευταίους να δηλώνουν ανοιχτοί σε συνεργασίες.

Ανοιχτά υπερ των συνεργασιών για αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης, τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική κίνηση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», κάτι το οποίο ισχυροποιεί και σχετικό άρθρο του επικεφαλής της, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη: «Η δημοτική κίνηση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», παρούσα από το 2002 στην πόλη, έδωσε πολλές μάχες, αρκετές με επιτυχία. Επομένως, φύσει και θέσει, συμμετέχει στις διεργασίες που προσπαθούν να απαντήσουν στο αίτημα μεγάλου μέρους των πολιτών για «αλλαγή σελίδας στο Δήμο και την πόλη». Εργάζεται για τη συγκρότηση μιας κοινωνικής-πολιτικής συμμαχίας που θα επιδιώξει μια ριζική ανατροπή, μια νέα συνθήκη ζωής στην πόλη και όχι απλώς μια αλλαγή διαχειριστή στο πλαίσιο του δικομματισμού-χωρίς βέβαια να υποτιμάμε την ανάγκη μιας «χρηστής διαχείρισης» των λαφυραγωγημένων οικονομικών του Δήμου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίφαση-το αντίθετο μάλιστα-ανάμεσα στο να «μαυρίσουν» οι δημότες και της Θεσσαλονίκης την κυβέρνηση και στο να γκρεμίσουν το φαύλο σύστημα Παπαγεωργόπουλου – γνήσιο τέκνο του διεφθαρμένου δικομματικού συστήματος εξουσίας. Ένα αίτημα που “περπατά” στους δρόμους την πόλης, που βουλιάζει στη φτώχια και την παρακμή.

Υπό αυτό το πρίσμα βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τις δυνάμεις της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» -γιατί προφανώς αποκλείεται το ΛΑΟΣ- χωρίς προνομιακούς συνομιλητές και αποκλεισμούς. Επομένως η συμμετοχή μας στο «διαπαραταξιακό», με «κόκκινες γραμμές» την καταδίκη των βάρβαρων μέτρων κυβέρνησης–τρόικας και του «Καλλικράτη»-Προκρούστη, δεν έχει καμία σχέση με την παραπολιτική φιλολογία περί «κεντροαριστερών σεναρίων», που αναμασούν οι θιασώτες της «συνωμοτικής» αντίληψης της ιστορίας. Πιστεύω ότι στις σημερινές κακοτράχαλες συνθήκες δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε μια μονόχνωτη περιχαράκωση για λόγους αυτοσυντήρησης. Αντίθετα πρέπει να κλείσουμε τελευταίοι την πόρτα του διαλόγου-χωρίς να καλλιεργούμε αυταπάτες. Αυτό μας επιτρέπει να απευθυνόμαστε σε ένα ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο, να βρισκόμαστε το κέντρο των εξελίξεων και όχι να «βράζουμε στο ζουμί μας».

Το πρόσφατο σχίσμα στον ΣΥΝ δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εσωστρέφεια, σε αλά ΚΚΕ «συμμαχίες με τη σκιά μας», αλλά σε άνοιγμα προς τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης, που δεν πρέπει να γίνουν βορά του δεξιού και ακροδεξιού εθνο-λαϊκισμού. Μια τέτοια λογική συνιστά ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές αλλά και τα στερεότυπά μας.. Αλλάζει νοοτροπίες. Δημιουργεί ευρύτερες συσπειρώσεις, «εκπαιδεύει» και ενεργοποιεί τους πολίτες να διεκδικήσουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Προετοιμάζει το έδαφος για ριζοσπαστικές αλλαγές. Γιατί «τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα, που έχει ωριμάσει».

Σημειωτέον, ότι το διαπαραταξιακό όργανο θα συνεδριάσει για τελευταία φορά στις 20 Ιουλίου προκειμένου να καταλήξει(!) σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ στο νομό Θεσσαλονίκης

Με τρεις δήμους πράσινους στην Β’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και τέσσερις στην Α’ θα είναι ευχαριστημένο το ΠΑΣΟΚ στις Εκλογές του Νοεμβρίου. Το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να «πρασινίσει» τους δήμους, Θέρμης, Ανατολικού Θερμαϊκού και Εχεδώρου της Β Περιφέρειας, ενώ σε ό,τι αφορά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. «πράσινοι» από τώρα θεωρούνται οι δήμοι, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς. Η τετράδα ολοκληρώνεται με τον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των «πράσινων» προσδοκιών. Άλλωστε οι συχνές επισκέψεις του Γραμματέα του Κινήματος Σωκράτη Ξυνίδη δεν μαρτυρούν κάτι διαφορετικό…

Δήμος Καλαμαριάς

Στο δήμο Καλαμαριάς, το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να λάβουν ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και δημοτική σύμβουλο Μαρία Παυλίδου με την υποψηφιότητα του πρώτου να έχει “κλειδώσει”. Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς θα είναι και ο Χάρρυ Κλυνν όπως έχει γνωστοποιήσει εδώ και καιρό. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ωστόσο εάν θα λάβει εκ νέου τη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ επιστρατεύει το '΄δοκιμασμένο” Δαμιανό Παπαδόπουλο, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Δήμος Παύλου Μελά

Στον δήμο Παύλου Μελά, από το ΚΚΕ υποψήφια δήμαρχος θα είναι η βουλευτής του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου. Υποψήφιος έχει ανακοινώσει πως θα είναι και ο νυν δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης ο οποίος περιμένει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Τη στήριξη όμως από το ΠΑΣΟΚ περιμένουν και οι Κώστας Θεοδωρίδης και Διαμαντής Παπαδόπουλος, ενώ ενδιαφέρεται και ο συγκοινωνιολόγος, πρώην διοικητής της ΥΠΑ και στενός συνεργάτης του Σπύρου Βούγια, Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Δήμος Ελευθερίου - Κορδελιού

Υποψήφιος με το ΚΚΕ στο Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού θα είναι ο Κώστας Γκουτζηγιάννης, ενώ οι συνεννοήσεις συνεχίζονται στα στρατόπεδα των άλλων κομμάτων χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποια υποψηφιότητα.

Δήμος Νεάπολης - Συκεών

Στο νέο δήμο Νεαπόλεως – Συκεών παρόλο που από το ΚΚΕ έχει ανακοινωθεί ότι υποψήφιος θα είναι ο Χαράλαμπος Βέλλης, η νίκη του ΠΑΣΟΚ θεωρείται δεδομένη. Το παιχνίδι παίζεται όμως στο αν το χρίσμα θα το πάρει ο Νάκης Λαδόπουλος (Δήμαρχος Νεάπολης) ή ο Σίμος Δανιηλίδης (Δήμαρχος Συκεών), για τον οποίο βέβαια τον τελευταίο καιρό υπάρχουν φήμες πως μπορεί να είναι ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως με τον “Καλλικράτη” και τις συνενώσεις των δήμων οι τωρινοί δήμαρχοι δύσκολα θα αφήσουν τη θέση τους, ισχυριζόμενοι πως έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι μάλιστα και λίγες οι περιπτώσεις που με μεταξύ τους συνεννοήσεις και συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι” επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση τους. Από την άλλη οι “ασθενέστεροι” προβάλλοντας τη δυσαρέσκειά τους από τα κόμματα θα ανακοινώσουν ανεξάρτητες υποψηφιότητες επιδιώκοντας να κερδίσουν την ψήφο των δυσαρεστημένων πολιτών.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας δυο ονόματα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Αυτό του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, Θεοδόση Κωνσταντινίδη, τοπογράφου και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην περίπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη τα πράγματα λίγο πολύ είναι γνωστά. Έσπευσε να ανακοινώσει υποψηφιότητα, εκβιάζοντας κατά πολλούς το χρίσμα από τη Ρηγίλλης. Κάτι που βέβαια αρνείται ο “Μακεδόνας της Καρδιάς μας” ή αλλιώς ο κύριος 10% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσφατα σε συνέντευξή του ανέφερε πως “το χρίσμα του το έδωσε ο λαός” ενώ ξεκαθάρισε πως την τελική απόφαση των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών θα την πάρει ο ίδιος αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους τρεις από τους υπόλοιπους έξι τωρινούς νομάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας που σπεύδουν να ζητήσουν εξηγήσεις από το Σαμαρά. Μάλιστα, πρόσφατα, ο κ. Ψωμιάδης συναντήθηκε και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη για να τον ενημερώσει για την πορεία της προεκλογικής του εκστρατείας, ζητώντας με αυτό τον τρόπο την επιβεβαίωση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού προς το πρόσωπό του.

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, επιδιώκει να ρίξει απέναντι στον “πανίσχυρο” Ψωμιάδη ένα πρόσωπο της Κεντρικής Πολιτικής σκηνής. Τα ονόματα που κυριαρχούν στο “πράσινο τραπέζι” των συζητήσεων είναι του βουλευτή Γιώργου Φλωρίδη, του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη και του Υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη με επικρατέστερα τα ονόματα των δυο πρώτων. Ωστόσο, ο κ. Μαγκριώτης διαψεύδει κατηγορηματικά τέτοιου είδους σενάρια, ωστόσο αυτό που θα επικρατήσει θα είναι η άποψη του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Μάλιστα δεν είναι και λίγοι αυτοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ που αναφέρουν πως σε περίπτωση που αρνηθεί ο Γιάννης Μαγκριώτης να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, αυτόματα θέτει ευατόν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου