ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΜΠΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ; - Τρεις ερωτήσεις του Μιχ. Τρεμόπουλου για τα κενά στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, για τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο στις πολιτικές αποφάσεις


http://www.eklogika.gr/thumb/YToyOntzOjM6InNyYyI7czoyNzoidXBsb2Fkcy9maWxlcy9lY29sb2dvLTIuanBnIjtzOjE6InciO2k6NDAwO30 







Σειρά γραπτών ερωτήσεων για τα λόμπυ, την επιρροή τους στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και την επιβολή ρυθμίσεων που να οριοθετούν τουλάχιστον το ρόλο τους και να επιβάλλουν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η παρουσία των οικονομικών συμφερόντων και ...
των λόμπυ τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και ο ρόλος τους στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής, αποτελεί σήμερα από τους σημαντικότερους παράγοντες στο έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 18.000 λομπίστες κινούνται σήμερα στους διαδρόμους του ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, επηρεάζοντας αποφάσεις χωρίς να υπόκεινται σε κανένα έλεγχο πέρα από αυτόν των χρηματοδοτών τους.
Στη μάχη για τον περιορισμό της επιρροής τους, κεντρική θέση έχει αυτή τη στιγμή το αίτημα του ευρωκοινοβουλίου για υποχρεωτική εγγραφή των λόμπι σε ειδικό μητρώο προσιτό σε κάθε πολίτη, καθώς και η προσπάθεια για υπέρβαση της θολής τεχνητής διάκρισης μεταξύ των λόμπυ και των (υποτίθεται ανεξάρτητων) think tank που χρηματοδοτούνται από οικονομικά συμφέροντα. Σήμερα το μητρώο υπάρχει αλλά η εγγραφή παραμένει προαιρετική, χωρίς καν έμμεσα αντικίνητρα για όσους επιμένουν να δρουν παρασκηνιακά.
Συγκεκριμένα οι ερωτήσεις αφορούν:
  • Το think tank “Φίλοι της Ευρώπης” (Friends of Europe, http://www.friendsofeurope.org/Partners/tabid/516/Default.aspx#WWF) όπου συμμετέχουν ως εταίροι και συνεργάτες εταιρίες όπως η Coca Cola, οι μεγαλύτεροι πετρελαϊκοί και φαρμακευτικοί κολοσσοί, αλλά και το Δ.Ν.Τ., η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και … η ίδια η Κομισιόν. Με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας δεκάδων ευρωπαϊκών Μ.Κ.Ο. για την προνομιακή μεταχείριση του συγκεκριμένου ομίλου και την άρνησή του να εγγραφεί στο μητρώο των λόμπυ, ο Μ. Τρεμόπουλος υπενθυμίζει παλαιότερη τοποθέτηση Επιτρόπου για το θέμα αυτό και ζητά από την Κομισιόν να θέσει τουλάχιστον την εγγραφή στο μητρώο ως προϋπόθεση για κάθε επίσημη συνεργασία της μαζί τους.
  • Πρόσφατη έρευνα της Συμμαχίας για τη Διαφάνεια των Λόμπυ και τον Κανονισμό Δεοντολογίας (ALTER-EU), που αποκαλύπτει, ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά από το ξεκίνημα του προαιρετικού μητρώου για τα λόμπυ, μόλις 40% από αυτά έχουν καταχωρηθεί. Η έρευνα ALTER-ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να εφαρμοστεί επειγόντως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαΐου 2008 για υποχρεωτική καταχώρηση όλων των λόμπυ μαζί με λεπτομερείς πληροφορίες για τη δράση τους.
  • Ανακοίνωση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International TI) σχετικά με τον κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων όταν πρώην Επίτροποι αναλαμβάνουν ανώτατες εταιρικές θέσεις μετά τη λήξη της θητείας τους. Τουλάχιστον 4 μέλη της προηγούμενης Κομισιόν κατέλαβαν τέτοιες θέσεις, πιθανότατα επωφελούμενοι από τους προηγούμενους ρόλους τους.

«Τόσο στην Ευρώπη όσο και σε κάθε χώρα, οι δημόσιες πολιτικές οφείλουν να υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Επιμέρους συμφέροντα είναι λογικό να λαμβάνονται υπόψη, όχι όμως να επικαλύπτουν την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Δυστυχώς, όμως, χρειαζόμαστε ακόμη πολλές μάχες για να γίνει πράξη η απλή αυτή λογική. Η διαφάνεια στο ποιοι προωθούν οικονομικά συμφέροντα, από πού χρηματοδοτούνται και τι πρόσβαση έχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποτελεί απαραίτητο πρώτο βήμα στο να πάψει η κοντόφθαλμη οπτική των λόμπυ να είναι πάνω από την περιβαλλοντική ισορροπία και τις ανάγκες των απλών Ευρωπαίων πολιτών».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου