Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Λιγότεροι αριστούχοι στις Πανελλαδικές - Μετεγγραφές με βαθμό και εισόδημα αλλά και ελεύθερη «μετακίνηση» προς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας


Μικρή μείωση των αριστούχων και των μεσαίων βαθμολογιών δείχνουν και τα στοιχεία των Γενικών Βαθμών Πρόσβασης (ΓΒΠ) των υποψηφίων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιω. Πανάρετος...
Από τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις από την ανακοίνωση των βαθμολογιών για γενική πτωτική πορεία των βάσεων σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, αλλά μικρές μόνο αυξομειώσεις στις σχολές πολύ υψηλής ζήτησης που διατηρούν τον υψηλό ανταγωνισμό ακόμα κι αν ορισμένες εμφανίσουν μικρή πτώση. Η πιο σαφής εικόνα πτώσης εμφανίζεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο για όλα τα τμήματα. Στο 1ο, 20 και 4ο Πεδίο αναμένεται μικρή πτώση (έως 200 μόρια) στις περισσότερες σχολές ενώ στο 3ο των Ιατρικών Σχολών η κατάσταση είναι πιο θολή και αναμένονται μικρές αυξομειώσεις.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται σχετική μείωση (-0,85%) των αριστούχων υποψηφίων, δηλαδή των υποψηφίων με ΓΒΠ από 19 έως 20. Οι βαθμοί της κλίμακας από 18 έως 19 παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (με ποσοστιαία διαφορά μόλις-0,03%). Σχετική αύξηση εμφανίζουν τα ποσοστά των βαθμολογιών από 16 έως 18 (0,55%). Το ποσοστό των υποψηφίων με ΓΒΠ από 11 έως 16 μειώνεται κατά 1,14%. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά των υποψηφίων με ΓΒΠ από 5 έως 11 (με ποσοστιαία διαφορά 0,17%). Τέλος, αύξηση κατά 1,58% παρουσιάζει το ποσοστό των υποψηφίων με ΓΒΠ από 0 έως 5. Ως προς τους άριστους υποψηφίους, η μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά παρουσιάζεται στη Θετική Κατεύθυνση (μείωση κατά 2,36%), ενώ η μικρότερη στη Θεωρητική (μείωση κατά 0,56%). Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση στον Κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής παραμένουν στα περσινά επίπεδα (με διαφορά μόλις 0,01%).

Η Θεωρητική Κατεύθυνση παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό (1,52%) αριστούχων υποψηφίων (με ΓΒΠ από 19 έως 20)

σε σχέση με όλες τις άλλες κατευθύνσεις. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά 0,56% από το αντίστοιχο του 2009. Η μεγαλύτερη αύξηση (κατά 0,50%)

αυτής της κατεύθυνσης εμφανίζεται στο ποσοστό όσων συμπλήρωσαν ΓΒΠ από 10 έως 11. Μικρή διαφορά (αύξηση κατά 0,11%) σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκε για τους υποψηφίους με ΓΒΠ μικρότερο του 5 (η μικρότερη ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα στις 4 κατευθύνσεις). Στα άλλα διαστήματα ΓΒΠ δεν σημειώνονται ιδιαίτερες μεταβολές. Στη Θετική Κατεύθυνση εμφανίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων (10,81%), μετά τον Κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11,03%), παρότι η κατηγορία αυτή σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε σχέση με πέρυσι από όλες τις κατευθύνσεις (κατά 2,36%). Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση κατά 3,38% των υποψηφίων της κατεύθυνσης που έλαβαν ΓΒΠ από 16 έως 19. Σημαντική μείωση της τάξης του 1,9% παρατηρείται για ΓΒΠ των υποψηφίων της συγκεκριμένης κατεύθυνσης από 10 έως 16. Στα ίδια επίπεδα παραμένει το ποσοστό των υποψηφίων που έχουν ΓΒΠ κάτω του 5 (το οποίο εμφανίζεται αυξημένο μόλις κατά 0,15% σε σχέση με το 2009).

Ο Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης όπως προαναφέραμε σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων (11,03%) από όλες τις Κατευθύνσεις. Ωστόσο, δεν παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Αλλωστε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα λόγω του μικρού αριθμού υποψηφίων οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή την κατεύθυνση (671 υποψήφιοι, ή 0,75% επί του συνόλου των υποψηφίων).

Στον Κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης παρατηρείται μείωση των αριστούχων υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι κατά 0,74%. Σχετική μείωση της τάξεως του 0,32% παρατηρείται επίσης στους υποψηφίους με ΓΒΠ από 18 έως 19, ενώ σχετική αύξηση (0,26%) σημειώνεται στο ποσοστό των υποψηφίων που έχουν ΓΒΠ από 15 μέχρι 18. Μείωση κατά 1,42% εμφανίζουν επίσης οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης με ΓΒΠ από 11 έως 15. Τέλος, στον Κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στους υποψηφίους των οποίων ο ΓΒΠ κινήθηκε κάτω από το 5 (ποσοστό 12,86%, μεγαλύτερο κατά 3,5% από το αντίστοιχο του 2009).

Επίσης ο κ. Πανάρετος ανακοίνωσε ότι σήμερα αναρτώνται στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας οι ονομαστικές καταστάσεις των μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι θα μπορούν από τη Δευτέρα μετά τις 12 μεσ. να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους και από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu. gov. gr/ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/ΕΠΑΛ.

Ελεύθερες μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της περιφέρειας για τους φοιτητές που είναι αδέλφια αλλά και βαθμολογικό κριτήριο για τις μετεγγραφές στα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ενημέρωσε χθες για τις επικείμενες αλλαγές τη Βουλή, τροποποίησε τον νόμο για τις μετεγγραφές βάζοντας «φίλτρο» στα κεντρικά ιδρύματα που κάθε χρόνο υπολειτουργούσαν λόγω των χιλιάδων αιτήσεων που ήταν αναγκασμένα να ικανοποιήσουν και ενισχύοντας τις διαδρομές μεταξύ των περιφερειακών ιδρυμάτων, ορισμένα από τα οποία φυλλορροούσαν λόγω του κύματος φυγής φοιτητών προς τα κεντρικά. Επίσης αποφασίστηκε να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής όλοι οι νεοεισαχθέντες φοιτητές ενώ τελικά δεν μπήκε πλαφόν ειδικά στις μετεγγραφές των τρίτεκνων οικογενειών που είναι κάθε χρόνο και οι περισσότερες. Ωστόσο στην κατηγορία αυτή οι μετεγγραφές δεν θα είναι πλέον ελεύθερες και υποχρεωτικές για τα κεντρικά ιδρύματα όπως τώρα, εφόσον θα εξαρτώνται από την επίδοση των υποψηφίων. Οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος εστιάζονται σε 3 σημεία- κλειδιά:

1 Επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ως τώρα οι μετεγγραφές για οικονομικούς λόγους γίνονταν με ποσοτικό περιορισμό έως 10% του αριθμού εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα και έως 5% σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη.

2 Δίνεται δυνατότητα στα αδέλφια να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός Λεκανοπεδίου και Νομού Θεσσαλονίκης, απαλλάσσοντας τις οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών. Πρόκειται για καινούργιο στοιχείο που διευκολύνει τις οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά τα οποία σπουδάζουν ώστε να μη χρεώνονται με περισσότερα ενοίκια σπιτιών. 3 Επιτυγχάνεται ομαλότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικέ Εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Στην πράξη, το τελευταίο σημείο σημαίνει ότι τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στις ίδιες γεωγραφικές περιφέρειες ομαδοποιούνται ώστε οι μετεγγραφόμενοι να διαμοιράζονται σε περισσότερες σχολές. Οι μετεγγραφές θα γίνονται αναλογικά με τον αριθμό εισακτέων κάθε τμήματος, ενώ τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα θα δέχονται και τους πιο υψηλόβαθμους από τους αιτούντες μετεγγραφή.

Για παράδειγμα, υποψήφιος από την Αθήνα που δικαιούται μετεγγραφής και εισάγεται στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών περιφερειακού Πανεπιστημίου θα κρίνεται με πρόσθετο κριτήριο την επίδοσή του σε σύγκριση με τις επιδόσεις των υπόλοιπων δικαιούχων μετεγγραφής προς αυτό το Τμήμα. Ετσι θα είναι δυνατόν, αντί να μετεγγραφεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο προς το οποίο κάθε χρόνο κατευθύνονταν οι περισσότεροι δικαιούχοι προκαλώντας συνωστισμό, να καταλήξει σε κάποια άλλη Οικονομική Σχολή της Αττικής. Μένει να απαντηθεί ωστόσο το ερώτημα τι θα γίνει με αρκετές σχολές αιχμής των κεντρικών ιδρυμάτων, όπως λ.χ. τα Πολυτεχνικά και τα Ιατρικά Τμήματα ή Τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που κάθε χρόνο «βουλιάζουν» από τις μετεγγραφές, αλλά δεν έχουν αντίστοιχα τμήματα στην ίδια περιφέρεια.

Δυσαρεστημένοι. Οι διοικήσεις των κεντρικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ωστόσο δεν έδειξαν χθες ικανοποίηση από τη νέα ρύθμιση και κάνουν λόγο για αντιδράσεις που μπορεί να φτάσουν ώς και τη μη αποδοχή των αιτήσεων μετεγγραφών το ερχόμενο έτος, καθώς εδώ και καιρό ζητούσαν ακόμα και πλήρη κατάργηση των μετεγγραφών προκειμένου να μη δημιουργείται το αδιαχώρητο στις σχολές. Θεωρούν δε ότι η νέα ρύθμιση δεν αρκεί για να τις περιορίσει- ενόψει και της κατάργησης της βάσης του δέκα που είναι σίγουρο ότι θα πολλαπλασιάσει τις αιτήσεις. Χαρακτηριστικά, στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά πέρυσι είχαν μετεγγραφεί περισσότεροι από 1.000 φοιτητές. 
Νίκος Μάστορας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου