που συνεπάγεται ταυτόχρονα και την κοινωνική τους αποδυνάμωση. Ειδικότερα, στην έρευνα της Public Issue που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους ενώ στην ερώτηση «ποια θεωρούν καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα», το 65% απαντά «καμία από τις δύο», 25% απαντά «μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» και 4% «μια κυβέρνηση ΝΔ».
Εξάλλου, το 79% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και το 88% από την αντιπολίτευση. Το 34% ζητά πολυκομματικές κυβερνήσεις, το 20% αυτοδύναμες, το 17% ζητά οικουμενική κυβέρνηση, το 7% αναζητά νέα πρόσωπα και κόμματα και το 15% δεν έχει γνώμη.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ιουλίου κανένα κόμμα δεν έχει θετικό ισοζύγιο στην ερώτηση για τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ έχει 38% θετικές γνώμες έναντι 59% αρνητικές, ο ΛΑΟΣ 31% θετικές και 65% αρνητικές, η ΝΔ 26% θετικές και 68% αρνητικές, ο ΣΥΡΙΖΑ 22% θετικές και 71% αρνητικές και τέλος το ΚΚΕ με μόλις 20% θετικές γνώμες (από 26% τον προηγούμενο μήνα) και 75% αρνητικές.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτος σε δημοτικότητα ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ακολουθούν κατά σειρά ο Αλέξης Τσίπρας και μετά η Αλέκα Παπαρήγα.
Τέλος, καμπανάκι για το πολιτικό σύστημα αποτελεί η αποχή και η ψήφος διαμαρτυρίας. Σε σχέση με την αποχή τον Οκτώβριο του 2009 (8,5%) τον Ιούλιο που διανύουμε φτάνει στο 35,5%.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 18 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 43% έναντι 25% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 10%, ο ΛΑΟΣ με 6% ,ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%, οι Οικολόγοι με 4% και για πρώτη φορά το νέο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, η «Δημοκρατική Αριστερά» κερδίζει το στοίχημα αφού συγκεντρώνει 3,5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου