ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Δύσκολες ώρες για τον Υπεραιωνόβιο Αυγουστίνο Καντιώτη - Μεταφέρθηκε με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο Φλώρινας... - Έριδες και διαμάχες πάνω από το κρεβάτι του πόνου, για τον τόπο ταφής του πρώην μητροπολίτη Φλώρινας, ηλικίας 104 ετών!


 








Δύσκολες ώρες περνάει στο νοσοκομείο Φλώρινας ο υπεραιωνόβιος, πρώην μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας. Η κλονισμένη υγεία του υπέργηρου Αυγουστίνου Καντιώτη, ηλικίας 104 ετών, έχει επιδεινωθεί...
δραματικά το τελευταίο διάστημα, καθώς στις 2 Αυγούστου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και από τότε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου της ακριτικής πόλης. Οι θεράποντες γιατροί έχουν ενημερώσει τον μητροπολίτη Θεόκλητο και τους ιερείς ότι «από στιγμή σε στιγμή θα επέλθει το μοιραίο», αλλά την ίδια ώρα στη Φλώρινα έχει ξεσπάσει μία διαμάχη για τον τόπο ταφής του επί δεκαετίες ιεράρχη.
«Ο γέροντας Αυγουστίνος βρίσκεται όντως στο νοσοκομείο, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γιατροί μας είπαν ότι οι ώρες που περνά είναι δύσκολες και ότι πρέπει αν είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», δήλωσε ο μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος. «Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η υγεία του γέροντα έχει κλονιστεί ιδιαιτέρως και σύντομα αναμένεται η εκδημία του από τον κόσμο τούτο», σημειώνει σε επιστολή της η ιδρυθείσα από τον ίδιο τον Αυγουστίνο Καντιώτη Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», η οποία έθεσε θέμα τόπου ταφής του πρώην μητροπολίτη, ερχόμενη σε αντίθεση με την μητρόπολη.
Η εν λόγω αδελφότης έστειλε επιστολή - σε έντονο ύφος - στον δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, την οποία κοινοποιεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στη Μητρόπολη Φλώρινας, με την οποία υποδεικνύει τον χώρο ταφής, επικαλούμενη την επιθυμία του υπέργηρου πρώην Φλωρίνης. «Οιαδήποτε άλλη θέση περί ενταφιασμού του σκηνώματος του Σεβασμιώτατου π. Αυγουστίνου θα είναι αντίθετη προς της εκφρασθείσα βούλησή του και θα ενισχύει σοβαρές υπόνοιες περί υπάρξεως ποικίλων σκοπιμοτήτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας «ΣΤΑΥΡΟΣ», Σάββας Πετρόπουλος και Νικόλαος Σωτηρόπουλος αντιστοίχως. Με την επιστολή γίνεται γνωστό ότι «επιθυμία του πρώην Φλωρίνης ήταν ανέκαθεν ο ενταφιασμός του σκηνώματός του να γίνει στο ύψωμα 1020». Οι συντάκτες της επιστολής παραπέμπουν στην έκδοση του περιοδικού «Χριστιανική Σπίθα» του 1985, στο οποίο μεταξύ άλλων, ο πρώην επίσκοπος Φλωρίνης, αναφέρει: «Τέλος εις τα περί εμέ πνευματικά μου τέκνα, τους συνεργάτες εν τω Αμπελώνι του Κυρίου, αφήνω πνευματικήν εντολήν, ίνα όταν κλείσω τους οφθαλμούς μου εις τον μάταιον τούτον κόσμον ενταφιάσουν το φθαρτόν μου σκήνωμα εις απέρριτον τάφον εις το ύψωμα 1020 της Φλωρίνης, όπου τη μερίμνη μου έχει υψωθεί πελώριος Σταυρός που ακτινοβολεί και υπενθυμίζει εις τους εγγύς και τους μακράν το «Εν τούτω νίκα» Εκεί παρακαλώ να ενταφιαστώ».
Στην περίπτωση που ο ενταφιασμός του γέροντα Αυγουστίνου δεν γίνει στο ύψωμα 1020, ο «ΣΤΑΥΡΟΣ» προτείνει τον περίβολο του μητροπολιτικού ναού Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας ή στην «απίθανη περίπτωση» που δεν επιλεγεί κανείς από τους δύο προαναφερθέντες χώρους, τότε «το καλύτερο θα είναι ο ενταφιασμός να γίνει σε δημόσιο χώρο, που θα είναι προσιτός σε όλο τον λαό. Ο τόπος δε αυτός είναι το Δημοτικό Κοιμητήριο Φλώρινας».
Όμως, σύμφωνα με την μητρόπολη Φλώρινας, η αδελφότης «ΣΤΑΥΡΟΣ» δεν παίρνει υπόψη, ότι από το 1985 που ο Αυγουστίνος Καντιώτης είχε εκφράσει την πρώτη του επιθυμία του ενταφιασμού του στο ύψωμα 1020, στη συνέχεια εξέφρασε νέα επιθυμία, σύμφωνα με την οποία ζητά να ταφεί «στον Ιερό Ναό του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος πλέον λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι». Μάλιστα ο νυν μητροπολίτης Θεόκλητος, εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «το θέμα είναι ξεκαθαρισμένο. Ο γέροντας θα ενταφιαστεί στο μοναστήρι, γιατί αυτή είναι η επιθυμία του».
Ο πατήρ Λαυρέντιος, διευκρίνισε ότι από τότε που εγράφησαν τα παραπάνω στη «Σπίθα», «μεσολάβησαν κάποια γεγονότα». Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι δώδεκα χρόνια μετά, στις 9 Νοεμβρίου 1997, ο πατήρ Αυγουστίνος τέλεσε τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Αυγουστίνου, το οποίο σήμερα έχει γίνει μοναστήρι. Τότε είχε πια μεταβάλλει την άποψή του και εκεί είπε τα λόγια αυτά τα οποία είναι γραμμένα στη «Σάλπιγγα της Ορθοδοξίας»: «Ο υποφαινόμενος - γέρος πλέον ? στο 91ο έτος της ηλικίας μου, ο γεροντότερος επί-σκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος διατελώ υπό το κράτος βαθύτατης συγκίνησης. Διατελώ υπό συγκίνηση διότι στο διάστημα της αρχιερατείας μου, με τη βοήθεια του Θεού, μόνο στην πόλι της Φλωρίνης, όπου φυλάσσομεν όπως λέω κατ΄ επανάληψιν Θερμοπύλες, έχομεν κτίσει πολλούς ναούς. Ένας δε εκ των ναών αυτών έγινε προς τιμήν του Αυγουστίνου, επισκόπου Ιππώνος (τοποθεσίας της Αφρικής), όπου έφτασαν τα στρατεύματά μας κατά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο.
Ας είναι ευλογημένος ο Θεός. Συγκινούμαι βαθύτατα όταν σκέπτομαι ότι τόσα έργα έχουν γίνει διά της προσφοράς των ευσεβών χριστιανών. Είθε ο Θεός να μας ευλογή.
Εγώ, δεν θα περάσει πολύς καιρός και αναχωρώ για το υπερπέραν. Εκεί πέρα στον άλλον κόσμο θα ενθυμούμαι πάντοτε την πόλιν της Φλωρίνης. Είθε ο Θεός να μας ελεήση.
Ορίζω και παρακαλώ, όταν κλείσω τα μάτια μου στον μάταιο αυτόν κόσμο ? και δεν είναι μακράν ο καιρός αυτός ? οι ζώντες τότε συνεργάτες μου και ιδιαιτέρως ο π. Ιερόθεος, να κάνουν εδώ τον τάφο μου, ώστε να προσεύχονται οι χριστιανοί υπέρ της αναπαύσεώς μου».
Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον άκομψη, η διαμάχη που ξέσπασε για τον τόπο της ταφής, πριν ο ιεράρχης της Φλώρινας «αποδημήσει εις Κύριον» από βαθειά γηρατειά. Υπενθυμίζεται ότι ο Αυγουστίνος Καντιώτης διακόνισε την μητροπολιτική περιφέρεια Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, από τη θέση του μητροπολίτη, επί 33 συναπτά έτη. Η ενθρόνισή του έγινε στις 25/6/1967 και παραιτήθηκε λόγω γήρατος στις 15/1/2000.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου