Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Οι αφίξεις αρκετές το ταμείο... μείον - 1,3% ΜΟΝΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΣΟΔΑ ΕΝΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΩ...

 







Σημαντική αύξηση στις αφίξεις ξένων επισκεπτών εμφανίζουν φέτος οι προορισμοί της Ρόδου, της Κω, της Κεφαλονιάς, της Σαντορίνης, κόντρα στην κρίση που συνεχίζει να υφίσταται για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ελληνικός τουρισμός. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών... Επιχειρήσεων, μείωση παρουσιάζουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Σκιάθος κ.ά. Η πτώση των αφίξεων αεροπορικώς από το εξωτερικό στο επτάμηνο έφθασε σε ποσοστό 1,3%. Την πραγματική όμως εικόνα του φετινού καλοκαιριού, παρά τις περιορισμένες απώλειες στις αφίξεις, συνθέτουν δωμάτια που παραμένουν αδιάθετα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και λιγότερα χρήματα στο ταμείο της χώρας και των επιχειρήσεων. Ξενοδοχειακοί κύκλοι κάνουν λόγο για έσοδα που αναμένεται να μειωθούν από 7% έως 9%, κοντά ένα δισ. ευρώ, και με πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, αν συνυπολογιστούν οι τρεις μονάδες από την αύξηση του ΦΠΑ, ενδέχεται να φθάσουν και το -12%. Παράγοντες που γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της αγοράς, σημειώνουν πως όπου είχαμε αύξηση σε αεροπλάνα εταιρειών χαμηλού κόστους υπάρχει θετικό πρόσημο στις αφίξεις.

Στοιχεία ΥΠΑ

«Τα στοιχεία της ΥΠΑ για το επτάμηνο του 2010 δείχνουν μια μικρή υστέρηση στις αφίξεις τουριστών σε σχέση με το 2009», υπογραμμίζει ο Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. «Βεβαίως, τα στοιχεία των αεροδρομίων καταγράφουν μια τάση, όμως εξίσου σημαντικές παράμετροι για να εκτιμήσουμε τα έσοδά μας και την αποδοτικότητα του τουριστικού προϊόντος μας είναι οι τιμές πώλησης του προϊόντος και η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών. Αναμφισβήτητα η μικρή μείωση των αφίξεων, εφόσον διατηρηθεί σ' αυτό το επίπεδο και το υπόλοιπο της χρονιάς, καταδεικνύει ότι τουλάχιστον καταφέραμε να διατηρήσουμε το μερίδιό μας στην αγορα. Αυτό βέβαια έγινε δυνατό καθώς τα ξενοδοχεία χρησιμοποίησαν τις τιμές τους ως εργαλείο marketing και προσέλκυσης των τουριστών, μειώνοντας τις τιμές τους, μεσοσταθμικά, κατά 15% και απορροφώντας την αύξηση του ΦΠΑ. Αυτό όμως θα έχει ως συνέπεια, στο τέλος του χρόνου, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν ζημίες, ή στην καλύτερη περίπτωση, «μη κέρδη», καθόσον λειτουργικά έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, με μια αναμενόμενη μείωση τζίρου γύρω στο 15% για το 2010.

«Αριθμητικά, το ποσοστό -1,30% δείχνει τις αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια (δεν γνωρίζουμε εάν συνεχίζουν οδικώς ή με πλοία), όμως οικονομικά μειώνονται 7-9% λόγω της ύφεσης σε σχέση με πέρυσι», υπογραμμίζει ο Σπύρος Γκίνης, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού. «Εάν δεν αναπτύσσεται κάτι, συρρικνώνεται για τρίτη χρονιά έχουμε πτώση ενώ η Τουρκία συνεχώς αύξηση. Ο ελληνικός ελληνικός τουρισμός φυλλορροεί, οι γείτονές μας φτάνουν τα 30 εκατομμύρια τουρίστες και εμείς από τα 15 εκατομμύρια το 2004 τρέχουμε σήμερα στα 13,5. Πρέπει επειγόντως να αρχίσει η ανασυγκρότηση στον τουρισμό, σε αναπτυξιακό επίπεδο, στις υποδομές, στην υποστήριξη θεμάτων υγείας στα νησιά. Διαφορετικά...».

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρο των Ξενοδόχων Ζακύνθου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΞΕΕ, τα στοιχεία του ΣΕΤΕ είναι τα στατιστικά στοιχεία αεροδρομίων ανά περιοχή. «Για να δούμε την πραγματική κάμψη, πρέπει να δούμε τη διάρκεια παραμονής των τουριστών, η οποία χρόνο με το χρόνο είναι μειωμένη και ιδιαίτερα φέτος που θα φθάσει το 15%. Ενώ παλαιότερα είχαμε υποχρεωτική παραμονή μιας εβδομάδας σε σχέση με τους πελάτες των τουρ οπερέιτορ, σήμερα οι επισκέπτες μας μπορούν να παίρνουν και ενδιάμεσες πτήσεις. Η διάρκεια παραμονής είναι πέντε ημέρες, που σημαίνει ότι έχουμε πολύ λιγότερα έσοδα. Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι οι πελάτες έρχονται με μειωμένες τιμές τουλάχιστον 10%. Οπότε τα στοιχεία αυτά από τα αεροδρόμια δεν αποτελούν ασφαλή δείκτη τουριστικής κίνησης».

Στα Δωδεκάνησα

Αναφορικά με τη Ρόδο, στο επτάμηνο, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 7,61%, φθάνοντας τις 753.690 αφίξεις, 53.332 περισσότερες από πέρυσι το ίδιο διάστημα. Εντυπωσιακή αύξηση 77,9% παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Ρωσία, φθάνοντας στο επτάμηνο τις 40.000, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά φέτος θα φθάσουν τις 70.000. Σημαντικό ρόλο για τα παραπάνω αποτελέσματα έπαιξε ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ). Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βασίλη Μηναΐδη, καθοριστική ήταν η απόφαση των ξενοδόχων την τελευταία διετία να μειώσουν τις τιμές τους σε ποσοστό κατά μέσον όρο 25%. Φέτος λειτούργησαν περί τις 5.000 νέες ξενοδοχειακές κλίνες πολυτελείας στο νησί.

Στο άλλο νησί της Δωδεκανήσου, στην Κω, η αύξηση της τουριστικής κίνησης στο επτάμηνο έφθασε σε ποσοστό 10,46%. Μόνο τον Ιούλιο, ο αριθμός των ξένων αυξήθηκε κατά 11,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων, Μηνά Χατζημιχάλη, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 13.000 νέες ξενοδοχειακές κλίνες πολυτελείας. Οι ξενοδόχοι του νησιού διατήρησαν χαμηλά τις τιμές, αξιοσημείωτο είναι πως μπορεί κάποιος να βρει δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο με 80 ευρώ.

Στην Κέρκυρα τον Ιούλιο είχαμε 5,96% αύξηση στις αφίξεις (-1,35% στο σύνολο του επταμήνου), με κυρίαρχη τη γερμανική αγορά. Αύξηση παρατηρήθηκε και από τη Ρωσία και την Ιταλία. Λιγότεροι είναι οι Ελληνες, οι οποίοι επηρεάστηκαν και από την απεργία, καθώς υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις πελατών αλλά και εκδρομικών πούλμαν.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου