Τρεις υπερήλικες, με βεβαρημένο ιστορικό λόγω υποκείμενων νοσημάτων, είναι τα νέα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση. Ο ένας ασθενής πέθανε την Τρίτη και η διάγνωση επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά την Τετάρτη, ημέρα που πέθαναν οι ... άλλοι δύο ασθενείς. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει φτάσει στους 77, εκ των οποίων στους 69 παρατηρήθηκε προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι χθες το πρωί, από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 36 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 33 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ ένας δεν νοσηλεύτηκε καθόλου.
Σε καραντίνα το αίμα
Με απόφαση των αρχών σταμάτησαν οι αιμοληψίες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί μονάδες αίματος που συλλέχθηκαν μέχρι δύο εβδομάδες νωρίτερα στα νοσοκομεία Λάρισας, Βέροιας, Κατερίνης, Γιαννιτσών και Κιλκίς. Η καραντίνα ισχύει έως ότου εφαρμοστεί πρακτικά ο μοριακός έλεγχος που θα αποκλείει ή θα επιβεβαιώνει τη μόλυνση από τον ιό.
Παράλληλα, δόθηκε εντολή να αποκλείονται από την αιμοδοσία για διάστημα 28 ημερών υποψήφιοι αιμοδότες, που είτε διαμένουν είτε επισκέφτηκαν έστω και για μία φορά τις περιοχές όπου σημειώθηκαν κρούσματα της λοίμωξης. Η καραντίνα έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στα συγκεκριμένα νοσοκομεία, δεδομένου ότι αντιδραστήρια για άμεσο μοριακό έλεγχο δεν διαθέτουν ούτε καν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις αίματος, λόγω της αναστολής των αιμοληψιών στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα των λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος στις περιοχές αυτές αντιμετωπίζεται άμεσα με τη μεταφορά μονάδων αίματος από άλλες περιοχές. Την προσεχή Δευτέρα 23 Αυγούστου, θα ξεκινήσει ο έλεγχος των μονάδων αίματος που είχαν τεθεί σε καραντίνα και είχαν ληφθεί από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των περιοχών αυτών.
Γιατροί εκφράζουν φόβους ακόμα και για αναβολή χειρουργείων σε περίπτωση που δεν γίνει σύντομα προμήθεια αντιδραστήρων για άμεσο μοριακό έλεγχο του αίματος, ώστε να μη δεσμεύονται πολύτιμες μονάδες.
Το σοβαρότερο μέχρι στιγμής πρόβλημα παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου επί δύο ημέρες δεν πραγματοποιήθηκαν μεταγγίσεις σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία λόγω έλλειψης μονάδων αίματος. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετούνται 80 ασθενείς που χρειάζονται τέσσερις φιάλες αίματος τον μήνα και οι οποίοι δεν έχουν σαφή ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να υποβληθούν στην αναγκαία μετάγγιση. Ανησυχία εκφράζεται και για ανάλογα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη εφόσον παραταθεί το πρόβλημα.
Στο νοσοκομείο της Βέροιας παραμένουν σε καραντίνα 180 φιάλες αίματος, χωρίς ωστόσο να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, κυρίως γιατί δεν γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω επίσχεσης εργασίας των γιατρών. Ωστόσο, στην καρδιολογική κλινική καθυστέρησε για δύο ημέρες η μετάγγιση αίματος σε ασθενή, που πάντως δεν ήταν επείγον περιστατικό, γιατί αναμένονταν φιάλες από το νοσοκομείο της Φλώρινας. Στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών δεν εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά, ενώ όλα τα νοσοκομεία καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες με δανεικές φιάλες αίματος από τη Δυτική Μακεδονία, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που διαθέτει υποδομή για τον μοριακό έλεγχο εδώ και τρεις εβδομάδες αναμένει τα αντιδραστήρια τα οποία ζητούν και άλλα νοσοκομεία, ώστε να λυθεί το θέμα.
Το μεσημέρι ο κ. Γιώργος Χριστιανόπουλος διοικητής του Ιπποκράτειου ανακοίνωσε οτι το νοσοκομείο διαθέτει επαρκείς ποσότητες αίματος για να καλυφθούν οι προγραμματισμένες αλλά και οι έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις.
Τι λένε οι ειδικοί στο Newsit για τον ιό του Δυτικού Νείλου
''Θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα κρούσματα και πιθανόν πολλά από αυτά να καταλήξουν'' λέει στο Newsit ο Ηλίας Κίουλος, δόκτορ εντομολογίας του Υπουργείου Γεωργίας,ειδικευμένος στα κουνούπια''. ''Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής και οι πολλές βροχές που είχαμε φέτος,ευνοούν την εξάπλωση του ιού από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο'' προσθέτει.''Αυτή είναι μόνο η αρχή του κακού,διότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για χειρότερες ασθένειες.'Όσο το κλίμα ευνοεί τα έντομα που μεταφέρουν νόσους είναι πολύ πιθανό μετά από λίγους μήνες να έχουμε στην χώρα μας από την Αφρική άλλον ιό'' τονίζει χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι κλιματικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα τέτοιου είδους επιδημίες,αφού τα έντομα που μεταφέρουν νόσους έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής
''Πρέπει το συντομότερο να υπάρξουν τα αποτελέσματα μιας σωστής επιδημιολογικής μελέτης, για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε το πως εξαπλώνεται τόσο γρήγορα ο ιός'' λέει στο Newsit ο κ.Γιάννης Τσελέντης, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του Μεσογειακού Κέντρου Ζωωνόσων.'' Από τα περιστατικά που μολύνονται ένα 3% θα καταλήξει,δηλαδή 3 στα 100'' αναφέρει.
''Παρόλο που ο ιός υπάρχει από το 1970, μέχρι τώρα δεν έχει μελετηθεί σωστά και ούτε πρόκειται να βγει κάποιο εμβόλιο'' αναφέρει στο Newsit ο κ.Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. '' Ο ιός υπάρχει παντού και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να περιμένουμε τα συμπτώματα να εκδηλωθούν'' προσθέτει.'' Κάποιοι θα έχουν προσβληθεί και δεν θα το καταλάβουν και κάποιοι θα περάσουν ήπια συμπτώματα''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου