ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

«Θαύμα» βάθους 700 μέτρων!


Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα κρατάει (πάνω) το μήνυμα των 33 μεταλλωρύχων, «είμαστε και οι 33 καλά στο καταφύγιο». Αργότερα θα έβλεπε από τη μικροκάμερα που τοποθετήθηκε στην άκρη του γεωτρύπανου τα μάτια ορισμένων εγκλωβισμένων, ενώ οι συγγενείς τους ξεσπούσαν σε κλάματα χαράς (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press, Reuters) 






Έναν... ομφάλιο λώρο δημιούργησαν οι διασώστες που έφθασαν με το γεωτρύπανο κοντά στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί εδώ και 17 μέρες 33 μεταλλωρύχοι σε ορυχείο στη Χιλή κι αφού διαπίστωσαν ότι είναι όλοι τους καλά, η μεγάλη πρόκληση είναι να διατηρηθούν υγιείς επειδή μπορεί να απαιτηθούν και τέσσερις μήνες..
για τον απεγκλωβισμό τους. Ευφορία και αγωνία για τους συγγενείς, άγρυπνες νύχτες και μια προοπτική που ρίχνει βασανιστικά τη σκιά του «θαύματος». 
Πώς ορίζεται το θαύμα; Το χάραμα έφερε μια παγωμένη ομίχλη στην επιφάνεια πάνω από το μικρό ορυχείο χαλκού και χρυσού στην έρημο Ατακάμα της Χιλής όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια έντονη επιχείρηση διάσωσης των 33 παγιδευμένων μεταλλωρύχων, μετά από εβδομάδες διστακτικών βημάτων κι ενώ λίγο λίγο μπήκαν στην άκρη άλλες λανθασμένες επιλογές.
«Είμαστε και οι 33 καλά στο καταφύγιο». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που έφθασαν γραμμένες με κόκκινα γράμματα σε ένα σημείωμα που ένας από τους παγιδευμένους στερέωσε στην άκρη του γεωτρύπανου. Μόλις τα κόκκινα αυτά γραμματάκια είδαν το φως, διασώστες, αξιωματούχοι και συγγενείς των μεταλλωρύχων μέσα σε ένα ξέφρενο ξέσπασμα, αγκαλιάζονταν, τοποθέτησαν 33 σημαίες στους γύρω λόφους και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. «Σήμερα ολόκληρη η Χιλή κλαίει από ενθουσιασμό και χαρά», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σεμπάστιαν Πινιέρα. Αμέσως στήθηκε ένα σκηνικό γιορτής, προς εκτόνωση των συγγενών που πέρασαν μέρες αγωνίας, με μουσική, κεράκια και σημαιούλες αν και όλοι τους γνωρίζουν ότι έπεται ένα βασανιστικά δύσκολο κομμάτι της διάσωσης, που μπορεί να ολοκληρωθεί γύρω στον Δεκέμβριο.
Χαμόγελα στη μικροκάμερα. Μάλιστα μια μικροκάμερα στην άκρη του γεωτρύπανου μπόρεσε να εξασφαλίσει οπτική επαφή με τους μεταλλωρύχους που έχουν παγιδευτεί σε βάθος 700 μέτρων.
«Μπόρεσα να δω με τα μάτια μου χάρη στη βιντεοκάμερα. Είδα 8 ή 9 που κουνούσαν τα χέρια τους, είχαν αναμμένους τους προβολείς στα κράνη τους και φαίνονταν σε καλή φυσική κατάσταση», δήλωσε ο Χιλιανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, έξω από το ορυχείο στο Σαν Χοσέ, 800 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο. «Πλησίασαν τα πρόσωπά τους στην κάμερα (...) και μπόρεσα να δω τα μάτια τους, τη χαρά, την ελπίδα τους».
Οι μεταλλωρύχοι έχουν βρει καταφύγιο σε έναν χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων και είχαν στη διάθεσή τους νερό αλλά περιορισμένες ποσότητες τροφίμων. Ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να έχουν χάσει 8 με 9 κιλά ο καθένας. Ο αγωγός που έχει ήδη διανοιχθεί θα χρησιμεύσει για να φθάσουν στους αποκλεισμένους προμήθειες σε φαγητό, νερό και οξυγόνο αν χρειαστεί αλλά και εξοπλισμός ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους και τους διασώστες. Τώρα θα επιχειρηθεί η διάνοιξη μιας μεγαλύτερης σήραγγας, ώστε να μπορέσουν τα συνεργεία να τραβήξουν στην επιφάνεια έναν έναν τους εγκλωβισμένους.
Η περιπέτεια των μεταλλωρύχων θυμίζει την ιστορία των 16 ανθρώπων που επιβίωσαν για 72 μέρες στις Ανδεις μετά την πτώση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν, το 1972. 
Κατερίνα Τζαβάρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου