ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Απελευθέρωση της αγοράς ψωμιού..

 





 Η μείωση της τιμής του ψωμιού, κατά 20 - 30 %, οι επενδύσεις και η αύξηση της απασχόλησης, θα είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς αρτοποιίας, υποστηρίζουν οι αρτοβιομήχανοι. Σε υπόμνημα που έστειλαν προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους συναρμόδιους υπουργούς,αναφέρουν ακόμη ότι η διατήρηση... της «κλειστής» αγοράς ψωμιού οδήγησε σε αυξήσεις τιμών, κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων και παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των αρτοβιομηχάνων και των βιοτεχνών αρτοποιών είναι το "bake off" ή «θερμές γωνιές», δηλαδή η παραγωγή ψωμιού από ζύμη που ψήνεται «επί τόπου» στα σημεία πώλησης (σούπερ - μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων). Οι θερμές γωνιές επιτρέπονται μεν, με νόμο που ψηφίστηκε το 2007, αλλά με προϋποθέσεις που, όπως αναφέρουν οι βιομήχανοι, καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία τους στα περισσότερα καταστήματα.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων, το αποτέλεσμα των περιορισμών, που έθεσε ο νόμος του 2007 ήταν το κλείσιμο 400 σημείων bake-off από τα 600 που λειτουργούσαν ως τότε, το κλείσιμο μιας αρτοβιομηχανίας που ολοκληρώθηκε το 2006 για την παραγωγή προϊόντων bake-off και το επαπειλούμενο κλείσιμο δύο ακόμα, η απώλεια 2000 θέσεων εργασίας και η αύξηση της τιμής του ψωμιού στα 80 έως 90 λεπτά.

Ο ΠΣΑΜ αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ήδη από 14/9/2006 καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις πρακτικές της σχετικά με το bake-off και σήμερα βρίσκεται εν μέσω μίας νέας Ευρωπαϊκής προδικαστικής διαδικασίας για τις περιοριστικές ρυθμίσεις του Ν. 3526/2007. Και ζητά, στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, να περιληφθεί και το άνοιγμα της αγοράς αρτοποιίας.

Απάντηση αρτοποιών

"Κάθε αναφορά στο επάγγελμα του αρτοποιού ως "κλειστό" γίνεται εκ του πονηρού", αναφέρει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε ανακοίνωση - απάντηση στο υπόμνημα για το ψωμί του Πανελληνίου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων (αρτοβιομηχανίες). Όπως επισημαίνουν οι βιοτέχνες αρτοποιοί:

-Πράγματι το επάγγελμα του αρτοποιού ήταν κλειστό έως και το 1968. Έως το 1992 υπήρχαν γεωγραφικοί περιορισμοί ( αποστάσεις βιωσιμότητας μεταξύ των αρτοποιείων οι οποίες καταργήθηκαν με το ν. 2665/92, α.65). Σήμερα δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός για την ίδρυση και λειτουργία αρτοποιείου στην Ελλάδα.

-Το παράδειγμα του Πολωνού αρτοποιού δεν μπορεί να έχει καμία εφαρμογή, ή να αποτελέσει επιχειρηματολογία για οιονδήποτε επιθυμεί να ασκήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα του αρτοποιού. Και αυτό διότι πολλά αρτοποιεία έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν από νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες, πέραν του Έλληνα πολίτη ο οποίος μπορεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει αρτοποιείο. Με το Ν. 3526/07 έχει απλουστευθεί και η διαδικασία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων αρτοποιίας. Άρα, αδίκως χαρακτηρίζεται το επάγγελμα του αρτοποιού ως κλειστό επάγγελμα.

-Με το Ν. 3853/10 (ΦΕΚ 90Α/ 17-06-2010) ικανοποιήθηκε και η τελευταία απαίτηση της Ε.Ε. για υποδιαίρεση σε παραγωγικότητα κάτω των 3000 κιλών στα Bake off.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου