ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Οι γυμνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τον Ήλιο για καρκίνο του δέρματος...


Δεν μαυρίζουν όλες οι περιοχές του σώματος το ίδιο και η προσπάθεια, κυρίως των γυμνιστών, για ομοιογενή μελανινογένεση, μπορεί να αποδειχθεί ...
από επιβλαβής έως και θανατηφόρα. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξηγούν πως «κάποιες περιοχές του ανθρωπίνου σώματος δεν είναι δυνατόν να μαυρίσουν όσο εύκολα συμβαίνει σε κάποιες άλλες, ενώ χρειάζονται και μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία». Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα μέρη του σώματος, όπως οι γλουτοί, είναι πολύ πιο δύσκολο να μαυρίσουν.
Επιπλέον χρειάζονται περισσότερη προστασία με αντηλιακό και υφάσματα, καθώς είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Οι επιστήμονες μελέτησαν για ποιο λόγο οι καρκίνοι του δέρματος, όπως το επιθετικό μελάνωμα, τείνουν να εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά σημεία του σώματος, μολονότι όλοι προκαλούνται από την ίδια έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 100 εθελοντές να κάνουν τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) και μελέτησαν πόσο βαθιά είχε φτάσει το μαύρισμα στο δέρμα τους. Μεταξύ άλλων, μετά από έξι συνεδρίες τεχνητού μαυρίσματος, διαπίστωσαν ότι ιδιαίτερα οι γλουτοί είναι άκρως ανθεκτικοί στο μαύρισμα και παραμένουν αρκετά πιο άσπροι σε σχέση με την πλάτη, παρόλο που και τα δύο μέρη του σώματος έχουν εκτεθεί στην ίδια ποσότητα ακτινοβολίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν και την ίδια αντοχή στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Όπως είπε ο καθηγητής δερματολογίας Τζόναθαν Ρις, «ένα από τα πραγματικά αινίγματα σχετικά με το μελάνωμα είναι γιατί οι όγκοι του διαφέρουν τόσο πολύ ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Η νέα έρευνά δείχνει από μια άποψη ότι όλοι αποτελούμαστε από διαφορετικά τμήματα δέρματος, που αντιδρούν διαφορετικά στον ήλιο και τα οποία παρέχουν διαφορετικό βαθμό προστασίας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας». Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη ότι το δέρμα έχει ήδη υποστεί ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία και το σώμα αντιδρά με τον τρόπο αυτό για να περιορίσει πιθανή περαιτέρω βλάβη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Experimental Dermatology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου