Έγινε χθες το απόγευμα η προγραμματισμένη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στις Τράπεζες, με αφορμή την οικονομική κρίση, αλλά και την επιχειρούμενη κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, που ανακοινώθηκε πρόσφατα...
με το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
με το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Η ΟΤΟΕ κατέθεσε για μια ακόμα φορά τις απόψεις της, που αφορούν σε μια νέα λειτουργία του Πιστωτικού Συστήματος, που είναι απαραίτητη, με τους εξής στόχους:
1. Την οικονομική ανάπτυξη μέσα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών.
2. Τη σωστή λειτουργία των τραπεζών με τη θέσπιση κανόνων καλών πρακτικών της πιστωτικής τους πολιτικής, περιορίζοντας το ρίσκο και αυξάνοντας την ασφάλεια των επιλογών τους.
3. Την ανάγκη της προστασίας των θέσεων εργασίας γενικότερα, στα πλαίσια μιας ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσωπο και όχι μόνο με κριτήρια κερδοσκοπικά.
Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, η ΟΤΟΕ τόνισε στον Υπουργό Οικονομικών την ανάγκη της δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα τραπεζών, που θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την εφαρμογή μιας κοινωνικής-αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα και ως σταθεροποιητικός μηχανισμός, που θα διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και θα αποτρέπει τις εναρμονισμένες πρακτικές, που παρατηρήθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν.
Παράλληλα ζητήθηκε αναλυτική ενημέρωση για τους σχεδιασμούς, αλλά και τη γενικότερη στρατηγική της Κυβέρνησης για τις τράπεζες, δεδομένου ότι το κράτος έχει προχωρήσει έμπρακτα στη στήριξή τους, παρέχοντάς τους εγγυήσεις πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ.
Τέλος, η ΟΤΟΕ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει ουσιαστικά τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, καθώς και την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τις επιταγές του μνημονίου.
Επεσήμανε, ότι οι Κλαδικές Συμβάσεις είναι ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας του εισοδήματος των απλών εργαζόμενων, αλλά και στοιχειώδους υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Τόνισε δε, ότι αποτελεί ειρωνεία, αλλά και δείγμα αναξιοπιστίας για μια Κυβέρνηση να καταργεί τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, όταν και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση (τον Αύγουστο του 2009) τις υπερασπιζόταν, στηρίζοντας τις θέσεις της ΟΤΟΕ έναντι των επιδιώξεων των Τραπεζιτών.
Ο Υπουργός Οικονομικών, αφού άκουσε τις θέσεις της ΟΤΟΕ, απάντησε ως εξής:
Οι συνθήκες της Οικονομίας, όπως διαμορφώνονται στη χώρα μας με αφορμή την οικονομική κρίση, επιβάλλουν τη στήριξη των Τραπεζών και τη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για τη μεγέθυνσή τους και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Είναι αναγκαίο (όπως τόνισε χαρακτηριστικά) οι τράπεζες να διαδραματίσουν καλύτερα το ρόλο τους, που αφορά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, με άμεσο στόχο την ανάπτυξη που μας αφορά όλους.
Επεσήμανε, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει αποστεί των δεσμεύσεων και των θέσεων, που έχει διατυπώσει για τις Τράπεζες στο παρελθόν και επιβεβαίωσε, ότι παραμένει στη θέση της για τη δημιουργία Δημοσίου Πυλώνα Τραπεζών.
Τόνισε, ότι οι διαδικασίες αυτές θα προχωρήσουν, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την πολιτική της για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Στην ίδια κατεύθυνση δήλωσε, ότι η Κυβέρνηση στηρίζει το Πιστωτικό Σύστημα και προτρέπει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, για να διευρυνθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην οικονομία, ενώ επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση της ελληνικότητας του Πιστωτικού Συστήματος της χώρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση της Κυβέρνησης για πώληση κρατικών τραπεζών.
Για τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις υπήρξε αντιπαράθεση θέσεων με την ΟΤΟΕ, δεδομένου ότι ο Υπουργός Οικονομικών, αν και διευκρίνισε ότι ανεξάρτητα από τη θέληση της Κυβέρνησης στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχουν δεσμεύσεις για τη χώρα, που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις.
Η ΟΤΟΕ απαντώντας στις θέσεις του Υπουργού Οικονομικών, τόνισε ότι θεωρεί θετική την επιβεβαίωση της θέσης της Κυβέρνησης για τη δημιουργία του δημόσιου πυλώνα τραπεζών, με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών και θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια.
Επεσήμανε, όμως, ιδιαίτερα ότι είναι αναγκαίο σε κάθε περίπτωση αναδιαρθρώσεων να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, διευκρινίζοντας ότι αυτό αποτελεί για την ΟΤΟΕ βασικό όρο στήριξης κάθε πρωτοβουλίας, είτε από την πλευρά της Κυβέρνησης, είτε από την πλευρά των Τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, η ΟΤΟΕ κατέθεσε την έντονη διαμαρτυρία της και δήλωσε ότι όποιος τολμήσει να πειράξει τον θεσμό των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θα συναντήσει την μαχητική αντίσταση των εργαζομένων.
Επεσήμανε, τέλος, ότι θα παρακολουθήσει προσεκτικά όλες τις κινήσεις της Κυβέρνησης και των Τραπεζών και θα παρέμβει άμεσα όπου και όταν απαιτηθεί, με στόχο την προώθηση των στόχων της και την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.
Αύριο συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, προκειμένου να εκτιμήσει συνολικά την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου