Οι τρεις επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσαν «ικανοποιημένοι» για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασαν την άποψη πως θα εκταμιευτεί κανονικά η ...δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ και ξεκαθάρισαν πως οι ίδιοι δεν δίνουν οδηγίες, αλλά «εναλλακτικές λύσεις και τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση».
Η τρόικα επισήμανε πως έχει συζητήσει θέμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ με τις ελληνικές αρχές αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απολύσεων, κάτι το οποίο διέψευδε λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Εντούτοις, παραδέχθηκαν ότι οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που σηκώνουν τα βάρη και έστειλαν μήνυμα σε φοροφυγάδες που έχουν υψηλά εισοδήματα και περιουσίες πως ήρθε η ώρα να πληρώσουν. Πάντως, αυτή τη φορά δεν έθεσαν ζήτημα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Με την επισήμανση ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και να συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του Προγράμματος χωρίς καμία απόκλιση, εξέφρασαν μεν την ικανοποίησή τους για τα ποσοτικά κριτήρια, αλλά τόνισαν πως υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και κίνδυνοι που εστιάζονται σε δύο τομείς:
1 Εσοδα. Η αδυναμία αύξησης των εσόδων που κινούνται λίγο κάτω από το 6% εκτιμούν ότι θα καλυφθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα αποδώσουν τα μέτρα (ΦΠΑ, ΕΦΚ, ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ κ.λπ.). Απέκλεισαν για την ώρα το ενδεχόμενο νέων διορθωτικών μέτρων, εφ' όσον όμως υλοποιηθούν αυστηρά τα υφιστάμενα και υπάρξει συνεχιζόμενος έλεγχος των δαπανών. Χωρίς να παραβλέψουν το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που σήκωσαν μεγάλο βάρος, έστειλαν μήνυμα προς όσους φοροδιαφεύγουν παρ' ότι έχουν υψηλά εισοδήματα και περιουσίες, λέγοντας πως πρόκειται για σημαντική πρόκληση και πως ήρθε η σειρά τους να πληρώσουν.
2 Δαπάνες. Οι αποκλίσεις από Νοσοκομεία, Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης και ΟΤΑ είναι γεγονός, κατά την τρόικα, και συνιστά αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών ιδιαίτερα πέραν της κεντρικής κυβέρνησης.
Η τρόικα, μιλώντας για «παγιωμένα συμφέροντα», έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να τα παραβλέψει και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, ανάλογες της «μεγαλόπνοης», όπως τη χαρακτήρισε, ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Η συμφωνία αφορά την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών μέχρι τα τέλη του έτους, όπως η απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας που είναι σε εξέλιξη, αλλά και στην ενέργεια, το φορολογικό σύστημα, τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2011, τα οποία θεωρούν ως τα πλέον κρίσιμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι θα υπάρξει και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τον οποίο για φέτος υπολογίζουν στο 4,75%, παραδεχόμενοι ότι εκτινάχθηκε λόγω έμμεσων φόρων, ενώ διατηρούν σταθερή την εκτίμησή τους για ύφεση 4% φέτος και 2,5% του χρόνου και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία αναθεώρηση του ΑΕΠ (εκτιμούν ότι θα είναι της τάξης του 5-7% από την Eurostat).
Αναφορικά με τις προβλέψεις τους για το πότε η ελληνική οικονομία θα ορθοποδήσει και θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές, η τρόικα εκτιμά ότι αυτό θα είναι εφικτό μέσα στο 2011.
Το επόμενο ταξίδι τους στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο και ο επόμενος έλεγχος τον Οκτώβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου