ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ: SOS για την καρδιολογική κλινική...





Οριακή είναι η κατάσταση στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης, η οποία διαθέτει έναν ή δύο γιατρούς, στο φιλότιμο και στην αυτοθυσία των οποίων ...οφείλεται η συνέχιση της λειτουργίας της. Για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 19 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου η καρδιολογική κλινική λειτουργούσε μόνο με τον διευθυντή της, τον κ. Γιώργο Κόττα, ο οποίος υπερβάλλοντας εαυτόν έκανε 23 εφημερίες. Για τις υπόλοιπες εφημερίες του μήνα «επιστρατεύτηκαν» οικειοθελώς οι διευθυντές των καρδιολογικών κλινικών του Μποδοσάκειου,
Στέλιος Λαμπρόπουλος και του νοσοκομείου Γρεβενών, Χρήστος Λιόλιος, οι οποίοι έκαναν από τρεις εφημερίες. Εν τούτοις, στις 19 Ιουλίου , μοναδική μέρα , η καρδιολογική κλινική έκλεισε, αφού ο κ. Κόττας, δεν είχε αποθέματα δυνάμεων για άλλη εφημερία.
Στις 20 Ιουλίου επανήλθε ο δεύτερος καρδιολόγος, ο κ. Στυλιανάκης, ο οποίος είχε παραιτηθεί. Η επαναφορά του έδωσε μία «ανάσα», ωστόσο ο αριθμός των δύο γιατρών είναι ανεπαρκέστατος, αφού για την εύρυθμη λειτουργία προβλέπονται πέντε καρδιολόγοι. Πολύ περισσότερο, που ο κ. Στυλιανάκης, είναι πάλι με το ένα πόδι εκτός «Μαμάτσειου», αφού εκδήλωσε ενδιαφέρον για μια σειρά άλλα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και για το «Μποδοσάκειο». Στις 24, τρέχοντος πρόκειται να γίνει η «κρίση», για να κριθεί σε ποιο νοσοκομείο θα πάει.
Είναι γεγονός ότι η ελλιπής στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση γιατρών στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης. «Όταν ένας ενδιαφερόμενος γιατρός βλέπει ότι λειτουργούμε με δύο γιατρούς σε ολόκληρη την κλινική, τότε δεν επιλέγει την καρδιολογική της Κοζάνης, αφού γνωρίζει ότι οι συνθήκες εργασίας είναι εξουθενωτικές», δήλωσε ο Γ. Κόττας. Αυτό μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία όταν λέγεται από έναν γιατρό ? διευθυντή της κλινικής, ο οποίος, κάνει από 15 έως 23 εφημερίες, εκ των οποίων πληρώνεται μόλις τις έξι. Τώρα, πως τα καταφέρνει; «Σφίγγω τα δόντια μου και ρίχνομαι στη δουλειά, προσπαθώντας να ανταποκριθώ και να μην κλείσει η καρδιολογική κλινική», δήλωσε ο γιατρός  ήρωας στον «Π».
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, στην καρδιολογική κλινική προβλέπονται πέντε καρδιολόγοι. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κοζάνης, Νικόλαο Κίτσιου, «είναι καλυμμένες οι δύο θέσεις, προκηρύχτηκαν άλλες δύο, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από το συμβούλιο, ενώ επίκειται η προκήρυξη άλλης μίας θέσης. Βεβαίως, το σύνηθες είναι να γίνονται προκηρύξεις, χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον για τα περιφερειακά νοσοκομεία.
Πέραν της έλλειψης γιατρών εμφανής είναι και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στην καρδιολογική κλινική. Υπηρετούν έντεκα νοσηλεύτριες, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 16 για την εύρυθμη λειτουργία. Αυτό έχει σαν συνέπεια την κόπωση του νοσηλευτικού προσωπικού, που αναγκάζεται δουλεύει χωρίς ρεπό και να κάνει επιπρόσθετα νυχτερινά.
Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης, εκτιμά ότι «για την ορθολογική λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας, απαιτείται ίσως η συγχώνευση των καρδιολογικών κλινικών γειτονικών νοσοκομείων, με τη δημιουργία μιας άρτιας καρδιολογικής κλινικής σε ένα νοσοκομείο της περιοχής».
Τέλος, να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ, αναφέρεται «στην τραγική κατάσταση του Μαμάτσειου νομαρχιακού νοσοκομείου, η οποία διαμορφώνει συνθήκες εκρηκτικές και επικίνδυνες για την υγεία του λαού», γεγονός που αποδίδεται στην «πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου