Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, στις 1.000 έχουν φτάσει πλέον οι επιχειρήσεις που από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα έχουν κάνει χρήση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Μεταξύ των εταιρειών αυτών βρίσκονται και 12 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο...
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός αναφέρεται σε εκείνες που έχουν εισαχθεί "επιτυχώς" σε πτώχευση, γιατί οι επιχειρηματίες που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 είναι πολλαπλάσιοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός αναφέρεται σε εκείνες που έχουν εισαχθεί "επιτυχώς" σε πτώχευση, γιατί οι επιχειρηματίες που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 είναι πολλαπλάσιοι.
Η πτώχευση είναι στην ουσία μιά "λύση" απελπισίας, Οι επιχειρηματίες καταφεύγουν σε αυτή για να προστατευθούν από τους πιστωτές τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν και ελπίζοντας ότι όταν έρθουν καλύτερες ημέρες θα μπορέσουν να επανακάμψουν. Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα προέρχονται κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο, το εμπόριο, τις αλυσίδες ταχείας εστίασης αλλά και ένδυσης - ρουχισμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι 950.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας - η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας - κάνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης, χωρίς ωστόσο η εικόνα των απωλειών να είναι καθαρή αφού αρκετοί επιχειρηματίες που δεν αξιοποιούν τις πτωχευτικές διαδικασίες και συχνά μπαίνουν σε διαδικασία εκκαθάρισης και της απλής παύσης δραστηριότητας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, 375.180 επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο και 176.700 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου. Αυτό θα σημάνει όμως την απώλεια 305.000 θέσεων εργασίας, πράγμα που σε μία περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη είναι αρνητική και η ανεργία στα ύψη, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ύφεση λειτουργώντας ως φαύλος κύκλος.
Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, από έρευνα που έγινε σε δείγμα 960 επιχειρήσεων που απασχολούν έως 49 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, προκύπτει ότι:
- το 45% θεωρεί ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο παύσης εργασιών τους
- σχεδόν 2 στους 10 αξιολόγησαν ως σημαντικό αυτόν τον κίνδυνο.
- ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, το 22% περίπου προχώρησε σε μείωση προσωπικού
- μόλις το 3,6% σε αύξηση προσωπικού
- ακόμη και εκείνες που έχουν διατηρήσει την απασχόληση στα ίδια επίπεδα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου