Οι υπεύθυνοι της εκπαιδεύσεως των σχολείων της Οξφόρδης απεφάσισαν να εντάξουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών με το αιτιολογικό ότι πιστεύουν πως έτσι οι μαθητές θα βελτιώσουν τα… Αγγλικά τους! Τα Ελληνικά,... λένε, θα έχουν θετική επίδραση στην κατανόηση της αγγλικής γλώσσης!
Κι αυτό γιατί «πολλές από τις αγγλικές λέξεις έχουν ρίζες ελληνικές» κατά την καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας (Λατινικών) και συμβούλου του υπουργείου Παιδείας Λόρνα Ρόμπινσον, η οποία είναι και ένθερμη υποστηρικτής της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης. Και συνέχισε. μιλώντας στους «Τάιμς»: «Η αρχαία ελληνική γλώσσα θα παρέχει την βάση για να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές την πολυπλοκότητα της αγγλικής γραμματικής (…) Μπορεί η εκμάθηση μιας ξένης, και μάλιστα τόσο παλαιάς γλώσσας, να τρομάζει, αλλά τα Αρχαία Ελληνικά δίνουν μια νέα, πολύ ουσιαστική διάσταση στην μάθηση. Κάνουν το μυαλό να δουλεύει πιο γρήγορα». Όλα αυτά εντάσσονται στο «Σχέδιο Ιris» (δηλ. «Ίρις»), που δεν είναι παρά μια εκστρατεία για την διδασκαλία Κλασικών Γλωσσών στα σχολεία, η οποία ξεκίνησε με το μάθημα των Λατινικών, το 2009.
Μετά απ’ αυτό το νέο ράπισμα στην κα Διαμαντοπούλου, ένθερμη υποστηρικτή της… αγγλικής γλώσσης, της αφιερώνουμε κάτι από το «Όσο μπορείς» του Καβάφη (1913):
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…
ΠΗΓΗ: Από την στήλη «Χρονοτοπία» του συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη (www.lekakis.com) στην εφημερίδα «Χρόνος» Κομοτηνής, της 07.09.2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου