ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κόβουν 8 στα 10 δάνεια οι τράπεζες...


 






Δάνεια με το σταγονόμετρο, σε ελάχιστους πελάτες και με πολύ αυστηρούς όρους χορηγούν οι τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει στους τραπεζίτες ότι θα πάρουν το πακέτο ενίσχυσης των 25 δισ. ευρώ μόνο αν διαθέσουν τα χρήματα στην αγορά...
Oπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, σήμερα οκτώ στις 10 αιτήσεις νέων δανείων δεν φτάνουν ποτέ στο γκισέ, καθώς οι νέες χορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια. Η κατάσταση είναι πιο πιεστική από ό,τι στις αρχές του καλοκαιριού (όταν εκταμιεύονταν επτά στις 10 αιτήσεις) και κάποιοι εκτιμούν ότι το οριστικό κλείσιμο του κρουνού της ρευστότητας δεν θα αργήσει.

Οι τράπεζες βάζουν φρένο και στις μεταφορές υπολοίπου, κυρίως ανάμεσα σε πιστωτικές κάρτες, ενώ αντίστοιχα στην επιχειρηματική πίστη οι όροι είναι τόσο σκληροί και τα επιτόκια τόσο υψηλά, που η ρευστότητα στην αγορά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην τραπεζική αγορά είναι ότι στη στεγαστική πίστη η προσημείωση του ακινήτου δεν είναι πλέον αρκετή για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου. Οι τράπεζες πλέον πολύ σπάνια χρηματοδοτούν πάνω από το 70% της εμπορικής αξίας, ζητούν επιπλέον εχέγγυα, όπως σταθερή εργασία και τριτεγγυητές και συχνά απαιτούν την ύπαρξη επιπλέον μετρητών «για ώρα ανάγκης».

Αντίστοιχα, στις μεταφορές από κάρτα σε κάρτα πολλές τράπεζες έχουν βάλει φρένο στις αναχρηματοδοτήσεις επιτρέποντας μία κίνηση ανά εξάμηνο, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια η προσημείωση ακινήτου είναι ουσιαστικά μονόδρομος προκειμένου να εγκριθούν χρηματοδοτήσεις ακόμα και άνω των 10.000 ευρώ.

Οσο για τα επιχειρηματικά δάνεια, στην τρέχουσα συγκυρία, ελάχιστες είναι οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια των τραπεζών και έχουν προοπτικές εξέλιξης. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, το κόστος του χρήματος είναι τόσο υψηλό (μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 10% για κεφάλαιο κίνησης) που οι επιχειρηματίες δεν προχωρούν τελικά στη σύναψη του δανείου.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, ο ρυθμός πιστωτικής ανάπτυξης φέτος θα είναι οριακά θετικός, ενώ οι απαισιόδοξοι κάνουν λόγο ακόμα και για αρνητικό πρόσημο, όταν στο τέλος του 2007 τα δάνεια έτρεχαν με περισσότερο από 20% κάθε χρόνο.

Σε ύψος- ρεκόρ έχουν εκτιναχθεί και τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα φτάσουν ακόμα και το 10% του συνόλου μέχρι το τέλος του χρόνου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 25 δισ. ευρώ. Ο κίνδυνος νέων επισφαλειών είναι- σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες- ακόμα ένας λόγος που αποθαρρύνει την εκταμίευση νέων δανείων. Ουσιαστικά, με τόσο περιορισμένη ρευστότητα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν μόνο σε επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις, στις περιπτώσεις που είναι σχεδόν σίγουρο ότι η οφειλή θα εξυπηρετηθεί. Μάλιστα με την εφαρμογή του νόμου για την προστασία των δανειοληπτών αρκετοί τραπεζίτες φοβούνται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των δανείων που δεν θα εξυπηρετούνται, καθώς εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί κλίμα ατιμωρησίας μεταξύ των δανειοληπτών. Εξαρτημένοι από την ΕΚΤ
Η εκτίναξη των επισφαλειών, η «αιμορραγία» των καταθέσεων που ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και η αδυναμία μακροχρόνιου δανεισμού από τις αγορές, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που- σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες- στερούν τη ρευστότητα από την αγορά. Πλέον, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι άμεσα εξαρτημένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία έχουν δανειστεί περί τα 96 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση όμως με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, τα δάνεια αυτά δεν είναι μακροχρόνια, αλλά έχουν διάρκεια λίγων μόνο εβδομάδων. Ετσι αντίστοιχα οι τράπεζες δεν διακινδυνεύουν να προχωρήσουν σε μακροχρόνιες χορηγήσεις, ειδικά υπό τον φόβο των επισφαλειών, καθώς κινδυνεύουν - αν η ΕΚΤ σταματήσει να τις χρηματοδοτείνα βρεθούν με χρέη που οι ίδιες αδυνατούν να καλύψουν. Μπορεί βέβαια ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ πρόσφατα να επέκτεινε το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, όμως η τρύπα στη δεξαμενή ρευστότητάς τους παραμένει.

Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ακόμα και αν πάρουν το κρατικό πακέτο ενίσχυσης των 25 δισ. ευρώ, δεν θα είναι εύκολο τα χρήματα αυτά να πέσουν αυτούσια στην αγορά, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, και σε αυτή την περίπτωση, η ρευστότητα θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα είναι μικρής διάρκειας και οι τράπεζες δύσκολα θα επιλέξουν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα σε μακροχρόνιες- και ενδεχομένως επισφαλείςχρηματοδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου