Στο πλαίσιο της περιστολής των κρατικών δαπανών η κυβέρνηση εξετάζει τη συγχώνευση και κατάργηση δημοσίων οργανισμών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αλλά και τον περιορισμό των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και φορείς άνευ αντικειμένου. Ο υπουργός... Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης και ο αντιπρόεδρος κ. Θόδωρος Πάγκαλος έκαναν την Τρίτη γνωστό στη Βουλή πως προετοιμάζεται σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή.
Η τρόικα έχει ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, εστιάζοντας στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Στόχος είναι ο περιορισμός της δαπάνης μισθοδοσίας που ετησίως ανέρχεται στα 19 δισ. ευρώ.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει φορείς και οργανισμούς που εκτιμά ότι δεν παράγουν σημαντικό έργο και να αξιοποιήσει σε άλλες υπηρεσίες το προσωπικό τους. Όπως διευκρινίζεται, το τακτικό -και μόνο- προσωπικό των καταργηθέντων οργανισμών θα μπορεί με αίτηση να μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας και να αξιοποιείται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου.
Στελέχη της κυβέρνησης έχουν αφήσει κατά καιρούς ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων σε περίπτωση κατάργησης θέσεων, δεδομένου ότι, όπως ισχυρίζονται, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν «καλύπτονται» από το Σύνταγμα.
Όπως υποστηρίζουν, το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις, χωρίς αυτές να θεωρούνται παράνομες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των υπαλλήλων που μπορούν να απολυθούν χωρίς «νομικά κωλύματα» είναι κοντά στις 160.000.
Σημειώνεται πως ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης για σύνταξη Ενιαίου Μητρώου με τον αριθμό των οργανισμών και των υπαλλήλων που αυτοί απασχολούν για την αποτελεσματικότερη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών επετεύχθη μερικώς με τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
Πλέον, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών γνωρίζουν σε γενικές γραμμές τους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου και το προσωπικό που απασχολούν.
Ο απολογισμός της καταγραφής των οργανισμών και φορέων που ξεκίνησε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, κατέδειξε ότι τα υπουργεία με πρωτιά στις εποπτευόμενες υπηρεσίες είναι το Αγροτικής Ανάπτυξης με 277 οργανισμούς, το Παιδείας με 261 και το Υγείας με 223.
Άλλοι 196 οργανισμοί υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, περίπου 177 τροφοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού, 102 υπάγονται στο υπουργείο Οικονομίας (νυν Περιφερειακής Ανάπτυξης), 85 στο Οικονομικών, 64 στο Υποδομών, 57 στο Εθνικής Άμυνας και 46 στο Εσωτερικών.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου