Ισχυρά στοιχεία για την ύπαρξη «καρτέλ» στον κλάδο των πουλερικών έφερε στο φως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη στα χρονικά συντονισμένη επιδρομή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και στα γραφεία του... Συνδέσμου Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Τουλάχιστον έξι μεγάλες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας πουλερικών, που ελέγχουν πάνω από το 60% της εγχώριας αγοράς, είχαν βρει την... κότα με τα χρυσά κοτόπουλα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αποκαλύφθηκε ότι είχαν υιοθετήσει εναρμονισμένες πρακτικές και συνεννοούνταν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία για τις τιμές χονδρικής, τις αυξήσεις και το μοίρασμα της πίτας.
Από τον έλεγχο μάλιστα προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν ήδη προχωρήσει συντονισμένα τις προηγούμενες ημέρες (από 1ης Σεπτεμβρίου) σε αυξήσεις της χονδρικής τιμής των πουλερικών κατά 10% ή περίπου κατά 20 λεπτά (εναρμονισμένη αύξηση τιμοκαταλόγων), προφασιζόμενες την άνοδο του κόστους παραγωγής των ζωοτροφών, λόγω της ανόδου των τιμών στα σιτηρά. Προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια αποτελούν τις βασικές τροφές των πουλερικών, με τη ζωοτροφή να αποτελεί σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου περίπου το 60% του κόστους χονδρικής πώλησης στο κοτόπουλο.
Κατά την αιφνιδιαστική έρευνα που έγινε χθες στα γραφεία του Συνδέσμου Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και σημαντικά πειστήρια (χειρόγραφα σημειώματα, φαξ κ.ά.) που οδηγούν το υπουργείο Οικονομίας και τις Αρχές Ανταγωνισμού στο συμπέρασμα ότι στον κλάδο ίσχυαν συντονισμένες πρακτικές από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Τα ευρήματα των ελέγχων ανοίγουν το δρόμο πλέον για εξέταση της υπόθεσης σε βάθος, καθώς το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει φάκελος «πουλερικά» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τις εταιρείες να απειλούνται με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον αποδειχθεί ότι υπήρχαν όντως συντονισμένες πρακτικές και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά. Στην αγορά οι 14 μεγαλύτερες ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν τζίρο που ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε γνώση των οποίων είχαν περιέλθει πληροφορίες για επικείμενες συντονισμένες ανατιμήσεις στα πουλερικά, επέλεξαν να αφήσουν τις εταιρείες του κλάδου να περάσουν τις ανατιμήσεις στα τιμολόγιά τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να επέμβουν και να υλοποιήσουν ενδελεχείς ελέγχους.
Η πρακτική αυτή έφερε αποτέλεσμα, καθώς η συνεργασία των δύο πλευρών και η μικτή παρέμβασή τους για πρώτη φορά στα χρονικά έφεραν αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας στοιχεία και ενδείξεις για τη λειτουργία «καρτέλ» μεταξύ των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, που είναι ο δεύτερος μέσα σε ένα μήνα που παραπέμπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά τον κλάδο των αλευροβιομηχανιών.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποκαλύπτονται ενδείξεις λειτουργίας καρτέλ σε δύο τόσο σημαντικούς ελληνικούς επιχειρηματικούς κλάδους, καταδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας εξακολουθεί να νοσεί και, αν μη τι άλλο, το υπουργείο Οικονομίας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου