Ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε χτες με ειδικούς επιστήμονες του ΙΓΜΕ, δεν απέκλεισε καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ερωτηθείς από τον «Πτολεμαίο» αν υπάρχουν σκέψεις έκτακτων μέτρων ή και...
εκκένωσης του χωριού, το οποίο απειλείται από το ρήγμα, απάντησε: «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, μας έχει απασχολήσει, θα συνεννοηθούμε και με την κυβέρνηση και με τη ΔΕΗ γιατί είναι ένα ζήτημα σύνθετο και πολυεπίπεδο. Θα συναξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα πρόβλεψης που μπορούν να μας δώσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Σαν νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και γενικότερα σαν συντεταγμένη πολιτεία πρόκειται να κάνουμε το καλύτερο, ώστε να υπάρξει απόλυτη διασφάλιση της ζωής και της ασφάλειας των συμπατριωτών μας».
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικής γεωλογίας του ΙΓΜΕ, Νίκος Νικολάου, σημείωσε ότι «στην πρώτη μας επίσκεψη (πριν από δύο μήνες περίπου) το ρήγμα ήταν 300 μέτρα και σε απόσταση 700 μέτρων από τον οικισμό. Τώρα διαπιστώσαμε ότι το φαινόμενο έχει μετακινηθεί. Δημιουργήθηκε μία επιφανειακή ρηγμάτωση, η οποία συσχετίζεται και με τα παλιά ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή. Η ρηγμάτωση αυτή έχει επεκταθεί και έχει φτάσει στις παρυφές του οικισμού, ενώ ταυτόχρονα έχει εκδηλωθεί και ένα δεύτερο ρήγμα κατάντι του πρώτου, προς το ορυχείο».
Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΓΜΕ, «αναθεώρησε την αρχική προσέγγιση ως προς τη μελέτη της οριζόντιας μετακίνησης του οικισμού με την τοποθέτηση δύο γεωτρήσεων και ταυτόχρονα προτείναμε να γίνουν λεπτομερείς τοπογραφικές αποτυπώσεις, πέριξ και εντός του οικισμού για να δούμε τις τυχόν κατακόρυφες μετακινήσεις».
Να σημειωθεί ότι ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες ρηγματώσεις σε ορισμένα σπίτια του χωριού, γι? αυτό ο εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ πρότεινε στο σύλλογο πληττομένων Μαυροπηγής «Η Μαύρη Πηγή», να ζητήσει από τον δήμο και την αρμόδια τεχνική υπηρεσία τη συστηματική καταγραφή των ρηγματώσεων στα σπίτια του οικισμού και την παρακολούθηση της εξέλιξή τους, ώστε να δούμε αν αυτές οι ρηγματώσεις σχετίζονται με το ρήγμα. «Αυτή η παρακολούθηση να μην σταματήσει να μην υπάρξει εφησυχασμός, αλλά όπως προτείναμε με το έγγραφο που στείλαμε να συστηματοποιηθεί», τόνισε ο Ν. Νικολάου.
Για τις ανάγκες παρακολούθησης του φαινομένου και του ελέγχου της ασφάλειας του χωριού, το ΙΓΜΕ ζήτησε από το νομάρχη να γίνουν δύο γεωτρήσεις. Ο Γ. Δακής διαβεβαίωσε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει ήδη αποφασίσει την χρηματοδότηση των γεωτρήσεων, η διάνοιξη των οποίων ξεκινά άμεσα από το ΙΓΜΕ.
Αναφερόμενος στα αίτια που προκάλεσαν το γεωλογικό φαινόμενο στη Μαυροπηγή, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικής γεωλογίας του ΙΓΜΕ, είπε ότι «δεν είναι μονοσήμαντα και απαιτείται διερεύνηση από πολλές προσεγγίσεις. Δηλαδή αν είναι τεκτονικό ρήγμα, αν έχουμε σεισμική δραστηριότητα, αν είναι μετακίνηση υδροφόρου ορίζοντα, αν έχουμε γεωτεχνικά προβλήματα. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε μία ημέρα ή σε μία εβδομάδα, αλλά είναι αντικείμενο μιας ευρύτερης επιστημονικής μελέτης με συμμετοχή επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων. Αυτή η μελέτη είναι μακροχρόνια και δεν γίνεται άμεσα».
Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Μαυροπηγής είναι αναστατωμένοι από την επέκταση του ρήγματος και από την εμφάνιση ρωγμών στα πρώτα σπίτια, γι? αυτό πραγματοποιούν στις 8 τρέχοντος λαϊκή συνέλευση, προκειμένου να ζητήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια της ζωής τους και των περιουσιών τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου