ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκία: Eπικράτησε το "Ναι" - Ερντογάν: "Νίκη της Δημοκρατίας" ...

 






Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σημερινή μέρα, με δεδομένη την υπεροχή του "ναι" με ποσοστό 58% στο σημερινό δημοψήφισμα. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 77,5%,... πράγμα που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ερντογάν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή".

"Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια" είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι "δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει το εξής: "Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα".

Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Από την αντιπολίτευση, ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε γραπτή ανακοίνωσή του κατηγόρησε το κυβερνών, για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την εκστρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό. Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2011, αν και ενδέχεται να επισπευσθούν κατά μερικούς μήνες.

Με το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται πολύ ο Ερντογάν, όχι μόνο με βάση την προοπτική των εκλογών, αλλά και υπό την έννοια της σύνταξης νέου συντάγματος που ευαγγελίζεται για μετά τις εκλογές.

Τι αλλάζει στο Σύνταγμα της Τουρκίας

Η αναθεώρηση του Συντάγματος που ψηφίστηκε σήμερα από τους τούρκους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης, έχει 26 τροπολογίες που περιορίζουν τις εξουσίες της δικαστικής ιεραρχίας και του στρατού, προπύργια του κοσμικού κράτους που βρίσκεται σε αντιπαλότητα με την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση προβλέπει ότι ο αριθμός των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αυξηθεί από 11 σε 17, οι τρεις από τους οποίους θα διορίζονται από το Κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που ασκεί την εξουσία από το 2002 .

Οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο αυτό για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα. Το Δικαστήριο μπορεί επίσης να κρίνει τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και τους τέσσερις ανώτατους διοικητές τους υπό την ιδιότητα του ως Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου αρμόδιου για τον διορισμό και την προαγωγή των δικαστών και των εισαγγελέων, θα αυξηθούν από 7 σε 22, αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα διατηρήσει την έδρα του, πολύ αμφιλεγόμενη, στους κόλπους του θεσμού αυτού, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου.

Το νέο κείμενο που τροποποιεί τον θεμελιώδη νόμο του 1982, που κληρονομήθηκε από τους στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα του 1980, και έχει ήδη αρκετές φορές τροποποιηθεί, προβλέπει την δικαστική κρίση, με πιο συστηματικό τρόπο, των στρατιωτικών εν καιρώ ειρήνης, για απόπειρα πραξικοπήματος.

Προβλέπει επίσης ότι οι στρατιωτικοί που αποστρατεύτηκαν, κυρίως για ισλαμισμό, μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Τέλος, το κείμενο επιτρέπει τη δίκη των ηγετών του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με αυτό, καθώς οι νομικοί πιστεύουν ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα των πραξικοπηματιών.

Το κείμενο αφαιρεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο το μονοπώλιο της απόφασης για τη διάλυση πολιτικών κομμάτων. Το 2008, το ΑΚΡ είχε κινδυνεύσει να τεθεί υπό απαγόρευση για υπονόμευση του κοσμικού κράτους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τελικά να το στερήσει από μέρος των δημόσιων επιδοτήσεων του.

Η μεταρρύθμιση παρέχει νέα δικαιώματα στους εργαζομένους, όπως αυτό του να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν τους δίνει όμως και τη δυνατότητα να κάνουν απεργία.

Υπόσχεται τη θετική διάκριση υπέρ των ηλικιωμένων, την ισότητα των φύλων και την προστασία των παιδιών, και προβλέπει τη δημιουργία ενός διαμεσολαβητή.

ΕΕ: Η Τουρκία έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την έγκριση με δημοψήφισμα στην Τουρκία της συνταγματικής αλλαγής που αποτελεί "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και της εφαρμογή της στη χώρα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Τούρκων πολιτών, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, για να αυξήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους", δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε.

Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση,"στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη της" στην ΕΕ, αναφέρει ο Φούλε σε ανακοίνωση του. "Αλλά οι επιπτώσεις του στη χώρα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του. Μια ολόκληρη σειρά νόμων για την εφαρμογή του, θα χρειαστούν και εμείς θα παρακολουθούμε την προετοιμασία τους πολύ προσεκτικά", διευκρίνισε ο Φούλε.

Οι Βρυξέλλες μοιράζονται "την άποψη πολλών στην Τουρκία, σύμφωνα με τους οποίους η σημερινή ψηφοφορία πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν οι υπόλοιπες προτεραιότητες στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η θρησκευτική ελευθερία", προσθέτει.

Συγχαρητήρια από τον Ομπάμα

O Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα της Τουρκίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ "αναγνωρίζει τη μεγάλη δυναμικότητα της Τουκρικής δημοκρατίας, που αντικατοπτρίστηκε και από τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα" αναφέρεται από το Λευκό Οίκο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίήθηκε μετά από την τηλεφωνική επαφή που είχε ο κ. Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου