Με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας να βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε τους «Νέους Φακέλους» στην πρεμιέρα της 11ης χρονιάς τους. Ο υπουργός Οικονομικών... μίλησε εφ’ όλης της ύλης για την οικονομία στον Αλέξη Παπαχελά, απάντησε στον Μάρτιν Φέλντσταιν, κορυφαίο οικονομολόγο και σύμβουλο των κυβερνήσεων Ρέιγκαν, Μπους και Ομπάμαπου που πιστεύει ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» και παραδέχθηκε ότι υπάρχει άτυπη συζήτηση για την επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών, δηλαδή την περίφημη δήλωση του κ. Γιουνκέρ, του προέδρου του Eurogroup, και στις επικρίσεις που ο ίδιος δέχθηκε υπονοώντας ότι τη δήλωση αυτή είχε κάνει ο κ. Καραμανλής.
«Είπα σε μια ερώτηση που μου έγινε από δημοσιογράφο, η οποία ήταν ότι 'εγώ δε μπορώ να κυβερνήσω γιατί η χώρα' -η ερώτηση που μου έγινε ήταν αυτή- ‘δε μπορώ να κυβερνήσω γιατί η χώρα έχει διαφθορά’, είπα ότι αυτό αποκλείεται να το έχει πει ο σημερινός πρωθυπουργός γιατί ο σημερινός πρωθυπουργός κάνει κάτι για τη διαφθορά. Και το έχει πει κι έχει βάλει το ζήτημα αυτό πρώτο στην ατζέντα και κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αυτός ο οποίος δεν έκανε τίποτα για τη διαφθορά είναι ο προηγούμενος πρωθυπουργός» δήλωσε.
Οι «Νέοι Φάκελοι» συνδέθηκαν με τη Λάρα Μάρλοου η οποία είναι ανταποκρίτρια των “Irish Times” στην Αμερική η οποία επιβεβαίωσε ότι η επίμαχη δήλωση περί διεφθαρμένης χώρας ανήκει στον κ. Παπανδρέου.
«Η κατάσταση στη χώρα μας παραείναι κρίσιμη για να παίζουμε με τα λόγια και να δημιουργούμε εντυπώσεις. Υπάρχει ή δεν υπάρχει διαφθορά;» απάντησε ο υπουργός.
Στη συνέχεια η εκπομπή συνδέθηκε με δύο διάσημους οικονομολόγους, τον Μάρτιν Γουλφ ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους από τους “Financial Times” και τον Μάρτιν Φέλντσταιν.
Ο κ. Φέλντσταιν εκτίμησε ότι η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως δυσχερής και ότι τελικά θα υπάρξει κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές πριν το 2013.
Από την πλευρά του, ο κ. Γουλφ δήλωσε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας το ζήτημα της αποκατάστασης της ανάπτυξης. «Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι, παρά μόνο αν έχετε μία τρομακτική ανάκαμψη και νέο ρυθμό ανάπτυξης» σημείωσε.
Απαντώντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το 2010 η Ελλάδα θα κλείσει με ένα έλλειμμα περί το 8% όταν ξεκίνησε με ένα έλλειμμα περί το 14% το 2009. Επίσης σημείωσε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ για την εικόνα των spreads και την αντίδραση των χρηματαγορών, δήλωσε πως οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει τον κίνδυνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
«Από το 2013 η χώρα μας θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα όλες οι αλλαγές που κάνουμε θα δημιουργήσουν μία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία (...) και γι΄ αυτό δε θα χρειαστεί η χώρα να πάει σε ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της» σημείωσε.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν ότι ο Οργανισμός είναι διατεθειμένος να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να αποπληρώσει το δάνειο της, εφόσον οι χώρες της Ευρωζώνης αποφασίσουν πρώτες να προχωρήσουν σε μια ανάλογη κίνηση, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι γίνεται γι’ αυτό το θέμα μόνο μια άτυπη συζήτηση και δεν υπάρχει επίσημο αίτημα της Ελλάδας.
Για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών δήλωσε ότι η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές είναι κλειστές και η πραγματικότητα αυτή περνάει από μια περιοριστική πολιτική.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος κατά την περίοδο 2006 – 2009 ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το σύνολο των μέτρων επαρκούν για του χρόνου γιατί η επίπτωση της όποιας αλλαγής των στοιχείων για το 2009 είναι μικρότερη για το 2010 από ό,τι θα ήταν για το 2009. Τόνισε πάντως ότι θα υπάρξει συνεννόηση για το θέμα αυτό με την τρόικα το Νοέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου