ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Στην τελική ευθεία μπαίνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για να τακτοποιήσουν 12 φορολογικές εκκρεμότητες της χρονιάς


Δεν έχει τελειωμό το «άρμεγμα» των φορολογουμένων, κατά υποχρέωση ή κατ' ανάγκη, στους τελευταίους μήνες του έτους για να γεμίσουν τα ταμεία του Δημοσίου. Να δούμε πού θα πρωτοδώσουμε 






Το τελευταίο τρέχον τρίμηνο του έτους πρέπει να αντληθούν 16,2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου τα έσοδα ανέρχονταν σε 36,52 δισ. ευρώ και ο στόχος του προσχεδίου έχει οριστεί στα 52,70 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων... του υπουργείου Οικονομικών, η μια δωδεκάδα εκκρεμοτήτων αναμένεται να φέρει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, κλείνοντας τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού και αδειάζοντας ισόποσα τις τσέπες των φορολογουμένων.
Σπεύστε να πληρώσετε φόρους και τέλη προς αποφυγή προστίμων και προσαυξήσεων, ρυθμίστε χρέη για να γλιτώσετε τις κατασχέσεις, μαζέψτε αποδείξεις για να καλύψετε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, δεχθείτε δάνεια ή δωρεές ή γονικές παροχές ή πωλήστε περιουσιακά στοιχεία για κάλυψη τεκμηρίων, μεταβιβάστε ακίνητα για να γλιτώσετε πρόσθετους φόρους εν όψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Οι «12» τελευταίες εκκρεμότητες της χρονιάς αφορούν:
1,4 δισ. από τέλη κυκλοφορίας
1 Στο 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που θα βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από τα τέλη κυκλοφορίας περίπου 5.000.000 οχημάτων. Τα νέα τέλη, για τα οποία τα σημειώματα άρχισαν ήδη να ταχυδρομούνται, κυμαίνονται από 20 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά.
Οσοι πάντως αγοράζουν καινούργιο όχημα από 1ης Νοεμβρίου πληρώνουν τέλη βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που κυμαίνονται από 0,80 ευρώ ανά γραμμάριο διοξειδίου για όσα εκπέμπουν 101 - 120, δηλαδή θα πληρώνουν 80,8 - 96 ευρώ, και φθάνουν μέχρι 3 ευρώ για άνω των 251, ήτοι 752 ευρώ.
Τα τέλη για υβριδικά και υδρογόνου άνω των 1.929 κυβικών περιορίζονται 50% και είναι πλήρης η απαλλαγή για χαμηλότερου κυβισμού.

Το ραβασάκι της περαίωσης
2 Περίπου 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 20 εκατ. ευρώ θα λάβουν το Ειδικό Εκκαθαριστικό Σημείωμα της ΓΓΠΣ για την ένταξή τους στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της δεκαετίας 2000-2009.
Το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 600-700 εκατ. ευρώ μέχρι τέλη του έτους ή συνολικά 1,3 δισ. ευρώ.
Τα ελάχιστα ποσά κυμαίνονται από 300 ευρώ για τους τηρούντες βιβλία Α' κατηγορίας, 500 ευρώ για επιχειρήσεις με Β' κατηγορίας και 700 ευρώ για Γ' κατηγορίας, καθώς και 700 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες με Β' κατηγορίας και 1.000 ευρώ με Γ' κατηγορίας.
Εντάσσεται και η διετία 2008-2009 κατά την οποία οι επιτηδευματίες είχαν υπαχθεί στην αυτοπεραίωση με έκπτωση φόρου 50%. Με την αποδοχή της ρύθμισης, ο φορολογούμενος πληρώνει προκαταβολή 20% και έχει δυνατότητα εξόφλησης μέχρι 24 δόσεις, με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 500 ευρώ ή έκπτωση 10% σε εφάπαξ εξόφληση.
3 Περίπου 700.000 οφειλέτες έχουν διορία μέχρι τις 29 Οκτωβρίου να υποβάλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ, με διαγραφή ακόμη και του 100% των προσαυξήσεων, εξόφληση μέχρι 45 δόσεις και ελάχιστο ποσό δόσης 300 με 1.000 ευρώ.
Από τις πλέον του 1,3 εκατ. υποθέσεων που λιμνάζουν επί χρόνια εκτιμάται ότι θα αντληθεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώ φέτος.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης
4 Από 1ης Νοεμβρίου ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών, δηλαδή κατάσχεση και πλειστηριασμός, έναντι όσων έχουν χρέη και δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πλέον των 71 πλειστηριασμών που δρομολογήθηκαν τον τελευταίο μήνα.
5 Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος (βεβαίωση από Οκτώβριο και μετά εξοφλείται σε μία δόση μέχρι τα τέλη του μεθεπόμενου μήνα) καλούνται να πληρώσουν περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν εντός των προσεχών ημερών το χρεωστικό σημείωμα. Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που το έλαβαν τους προηγούμενους μήνες θα πληρώσουν την τελευταία δόση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
6 Εκκρεμεί η είσπραξη κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα περίπου 900 εκατ. ευρώ των ακινήτων. Χθες έληξε η καταληκτική ημερομηνία εκκαθάρισης των τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων για τη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων του 2008. Ενώ συνεχίζεται η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

Για +20% πάνε οι αντικειμενικές
7 Η επερχόμενη αύξηση κατά μέσο όρο 20% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων, σε συνδυασμό με το νέο σύστημα αξιών βάσει των τιμών ζώνης για όλες τις περιοχές της χώρας (ξεκινούν από 5.000 οικισμούς), αναμένεται να φέρει στις εφορίες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα σπεύσουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους κυρίως στα παιδιά τους, για να γλιτώσουν τους υψηλότερους φόρους μεταβίβασης και να αποφύγουν να πιαστούν στα δίχτυα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Μέσω των γονικών παροχών και των δωρεών, το Δημόσιο θα μαζέψει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι τη λήξη της χρονιάς. Η αύξηση των αντικειμενικών αναμένεται να προκαλέσει και νέο κύμα αγοράς ακινήτων, κυρίως πρώτης κατοικίας, προς αποφυγή των αυξημένων φόρων μεταβίβασης.
8 Συμβολαιογραφικά ή ιδιωτικά έγγραφα για δάνεια (πραγματικά ή πλασματικά) από συγγενείς, τραπεζικά δάνεια, πώληση περιουσιακού στοιχείου, καθώς και γονική παροχή ή δωρεά κυρίως χρηματική μπορεί να κάνουν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα τεκμήρια, καθώς δεν αποκλείεται να ελεγχθούν για οχήματα, ακίνητα και κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο που απέκτησαν στη διάρκεια του 2010.
Δεδομένου ότι τα τεκμήρια, και κατ' επέκταση το «πόθεν έσχες», έχουν γίνει πιο αυστηρά, φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα και μάλιστα κάτω από το συνολικό ύψος των τεκμηρίων, παρουσιάζοντας τα ιδιωτικά δάνεια πετυχαίνει να ξεφύγει από τα τεκμήρια και να φορολογηθεί με βάση το δηλωθέν εισόδημα και όχι το τεκμαρτό.

Λογαριασμοί για άδεια σπίτια
9 Λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) τουλάχιστον 6 μηνών πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κενά σπίτια, προκειμένου να απαλλαχθούν από το φόρο που υπολογίζεται για τεκμαρτό εισόδημα ιδιόχρησης ή δωρεάν παραχώρησης.
10 Μαζέψτε ό,τι αποδείξεις μπορείτε ακόμα από εστιατόρια, αγορές ρούχων και υποδημάτων, ωδεία, ηλεκτρολόγους, τεχνικούς, σχολές χορού και κάθε είδους αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.
Η εφορία δέχεται αποδείξεις μέχρι 12.000 ευρώ για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ και επιπλέον 3.000 ευρώ για πρόσθετη έκπτωση φόρου 10%. Δεν απαιτούνται αποδείξεις για εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ, για το εισόδημα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ απαιτείται το 10% αυτού σε αποδείξεις και για το υπερβάλλον το 30% σε αποδείξεις.
11 Αποδείξεις (απαραίτητη και η συνυποβολή βεβαίωσης κατά περίπτωση) από ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις σε εργαστήρια ή νοσοκομεία, νοσηλεία εντός ή εκτός χώρας, δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα, ενοίκια, ασφάλιστρα ζωής, αλλαγή εγκατάστασης χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, νέας εγκατάστασης ή αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματος τηλεθέρμανσης, φωτοβολταϊκά κ.λπ.
12 Εντατικοποίηση διασταυρώσεων και ελέγχων έναντι όσων φοροδιαφεύγουν με έμφαση στον ΦΠΑ, που συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Αλλωστε τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την πορεία του προϋπολογισμού στο 9μηνο δείχνουν την ασθενική πορεία του ΦΠΑ, που εμφανίζει σωρευτική αύξηση μόλις 2,9% έναντι 1,6% του οκταμήνου.
Η αύξηση των εσόδων ήταν 16,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ τα έσοδα ΦΠΑ που έχουν παραχθεί μέσα στο έτος είναι αυξημένα 5,5%.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου