ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Πανικός για αυτοδιοικητικές εκλογές - Μνημόνιο

papandreou.08
Η 14η Νοεμβρίου ημέρα του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Τ.Α είναι η ημερομηνία που θα κρίνει τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο και θα βγούνε τα συμπεράσματα... από το μήνυμα των πολιτών προς την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση μετά την ημερομηνία της δεύτερης επαναληπτικής Κυριακής των εκλογών, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, θα είναι μια άλλη ημέρα. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ καταφέρει μέσα σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες να κερδίσει πάνω από 6 περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα αλλά με πρώτη της Αττικής, τότε ο κ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην ίδια πολιτική, ικανοποιημένος απόλυτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα του δείξουν οι πολίτες που παρά τα μέτρα και την καταιγίδα των φόρων θα τον επιβραβεύσουν για τις προσπάθειές του να μην πτωχεύσει η χώρα, έστω και αν το πληρώσουμε όλοι εμείς, με τα επιπλέον μέτρα που θα βγούνε από το συρτάρι του Μαξίμου με εντολή του ΔΝΤ και της τρόικας.
Αυτό είναι το θετικό ενδεχόμενο για την κυβέρνηση. Αν όμως η πλειοψηφία του κόσμου εμφανιστεί δύσπιστη και δεν εξελιχθούν έτσι οι προβλέψεις της κυβέρνησης, τότε το αρνητικό για το κυβερνών κόμμα σενάριο μετά τη 14η Νοεμβρίου, είναι υπαρκτό και ήδη συζητείται από το σύνολο σχεδόν των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και μερικοί εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον το λένε ανοικτά. Όχι για να φοβίσουν ούτε για να συσπειρώσουν τον κόσμο τους.
Οι εθνικές εκλογές λένε θα είναι αναπόφευκτες. Κυρίως αν η ήττα του ΠΑΣΟΚ στην Αττική στο πρόσωπο του Γ. Σγουρού, σηματοδοτηθεί με μεγάλες εκλογικές απώλειες, τότε , όπως σημειώνει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, «ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να σέρνεται και μαζί με αυτή και ο ίδιος. Θα προχωρήσει σε εκλογές».
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Α», το ενδεχόμενο αυτό δεν διαψεύδεται μέχρι στιγμής από μερίδα υπουργών, πόσο μάλλον, αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που δεν θα μπορεί πολιτικά η κυβέρνηση να σταθεί όταν μάλιστα έχει μπροστά της ένα δύσκολο και ανηφορικό 2011, με τις υποχρεώσεις έναντι των συμφωνιών που έχουμε με την ΕΚΤ και τη τρόικα μαζί και το ΔΝΤ στο μνημόνιο που υπογράψαμε. Με μειωμένη εκλογική παρέμβαση και περιορισμένη πολιτική δύναμη, δεν θα μπορεί να ανατρέψει το κλίμα και πολύ περισσότερο να «περάσει» τα νέα μέτρα ενόψει και των αναθεωρημένων στοιχείων της Eurostat. Επομένως λένε , όσοι γνωρίζουν, ότι άλλο δρόμο δεν θα έχει να επιλέξει ο πρωθυπουργός παρά εκτός της προσφυγής στις κάλπες

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια.
Κανείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν περίμενε ότι τελικά ο Α. Σαμαράς κατάφερε και πέρασε την αντιμνημονιακή συνείδηση στους πολίτες χωρίς να κουνήσει το παραμικρό του δακτυλάκι. Η αντιμνημονιακή ψήφος , προς την κυβέρνηση, περνάει μέσα από τις γραμμές του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και μερίδας στελεχών του που θέλουν να στείλουν το μήνυμα στο Γιώργο Παπανδρέου, έστω και αν δεν περίμεναν ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές θα ερχόντουσαν όπως λένε σε αυτή την τραγική κατάσταση. Οφείλεται περισσότερο σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που έχουν βγει στο αντάρτικο, παρά στην πολιτική της Ν.Δ που δεν έχει καταφέρει να αποδομήσει την κυβέρνηση τουλάχιστον στον τομέα της αξιοπιστίας της. Μαζί με τους συνδικαλιστές το κλίμα βαρύνουν και το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ που θέλει να πάρει τη ρεβάνς της εσωκομματικής αναμέτρησης του 2007 από τον κ. Παπανδρέου. Παρ' ότι δεν είναι ομογενοποιημένο το σύστημα των εκσυγχρονιστών, και λειτουργούν με ομάδες και υποομάδες που είτε έχουν χαράξει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από το ΠΑΣΟΚ, είτε προσπαθεί υπογείως να τα βρει με τη κυβέρνηση για να ταχτοποιηθούν στο κράτος, όλοι τους ενώνονται σε ένα: στο να εκδικηθούν πολιτικά το Γιώργο Παπανδρέου από τη σύγκρουση που είχαν μαζί του το 2007.

Εκλογές με λίστα και όχι σταυρό.
Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, η ομάδα των λεγόμενων προεδρικών, αυτών που δηλαδή διαφωνούν όχι για τη μη ταχτοποίηση τους στο κράτος , αλλά ιδεολογικά και πολιτικά μαζί του, εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικοί σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους με μεγάλη προσοχή. Υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιλέξει το δρόμο της κάλπης, τελικά αν ηττηθεί στις εκλογές και χάσει την περιφέρεια της Αττικής, γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να σταθεί πολιτικά και θα πάει στις εκλογές βάζοντας το δίλλημα με το σύνθημα στον ελληνικό λαό για να περάσει τα νέα μέτρα: θα αφήσουμε να πάνε χαμένα ότι κάναμε τον ενάμιση τελευταίο χρόνο, ή θα πτωχεύσουμε με αυτά που μας προτείνει η Ν.Δ;.

Το εμπόδιο των εκλογών το ΔΝΤ
Σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός, ότι αν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει τελικά πρόωρες εκλογές που θα γίνουν αμέσως μετά τις περιφερειακές και εντός 18μηνου από τις προηγούμενες, τότε θα επικαλεστεί λόγους εθνικής ανάγκης, όπως ορίζει το σύνταγμα και δεν θα χρειαστούν σταυρό προτίμησης οι υποψήφιοι ούτε παραπανήσια έξοδα- τη στιγμή που είμαστε καταχρεωμένοι- αλλά με λίστα, επιλέγοντας ο ίδιος ποιους θα έχει υποψηφίους. Αυτό το σύστημα φυσικά βολεύει και τον κ. Σαμαρά που θέλει να πετάξει τα «βαρίδια» από πάνω του. Ωστόσο όσοι υποστηρίζουν ότι η επιλογή της προσφυγής στις κάλπες θα είναι «θανατηφόρα» επικαλούνται το εμπόδιο που μας θέτει η τρόικα, κάτι όμως που στο Μαξίμου πιστεύουν πως αυτό ξεπερνιέται γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να λάβει τα επιπλέον μέτρα που χρειάζεται η οικονομία για το χρέος και το αυξημένο έλλειμμα που θα φτάνει λίγο πριν το 16%.

Κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού
Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κανείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν στοιχηματίζει ότι θα τις κερδίσει με το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία. Ωστόσο πιστεύουν και γι' αυτό το προτείνουν στον κ. Παπανδρέου, ότι έστω που λέει ο λόγος και με μία ψήφο διαφορά το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα από τη Ν.Δ χωρίς όμως αυτοδυναμία. Σε αυτή τη περίπτωση, τότε ο κ. Παπανδρέου θα κληθεί να λάβει τη μεγάλη απόφαση: να συγκυβερνήσει με τα κόμματα εκείνα και με μονωμένα ανεξάρτητα πολιτικά πρόσωπα που ξεπέρασαν την κόκκινη «γραμμή» ψηφίζοντας υπέρ του μνημονίου και διαγράφηκαν. Ποιοι είναι αυτοί; Η Ντόρα Μπακογιάννη που προετοιμάζει το κόμμα της γνωρίζοντας ίσως και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη που σύμφωνα με υπουργούς της κυβέρνησης, κρατάει υπεύθυνη και σοβαρή στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου