ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η εκλογική μάχη στη Δυτική Μακεδονία: Η Καστοριά και η Εορδαία περιοχές «κλειδιά» ...


Του Μιχάλη Αθ. Αγραφιώτη





Μελετώντας και «διαβάζοντας» την ανθρωπογεωγραφία των εκλογών που θα διεξαχθούν μέσα σε περίπου ένα μήνα, καταλήγουμε σε πολλά συμπεράσματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ανατραπούν. Όμως για κάθε περιοχή έχουμε κάποια πρώτα στοιχεία που... μπορούν να δώσουν μία πρώτη υφή των αποτελεσμάτων της 7ης Νοεμβρίου σε πρώτη φάση. Στις δεύτερες εκλογές, αν γίνουν, τα δεδομένα θα είναι τελείως διαφορετικά, και φυσικά, οι πολίτες θα ψηφίσουν με διαφορετικά κριτήρια. Σε γενικές γραμμές, συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει στο στρατόπεδο του Γιώργου Δακή, που οργανώνεται με σαφείς καθυστερήσεις αλλά σταθερά, ενώ στην αντίπερα όχθη, στο επιτελείο του Γιάννη Παπαϊορδανίδη, παρά την δικαιολογημένη καθυστέρηση, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα οργάνωσης και επικοινωνίας, αφού ένα μήνα μετά την ανάληψη της επίσημης στήριξης από το ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής παραμένει άγνωστος σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης. Επίσης, κακή εντύπωση στον κόσμο της Κοζάνης προκάλεσε η δυστοκία και η ονοματολογία για το όνομα του/της Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης. Τελικώς, η Βέτα Σπόντη αποτέλεσε μια επιτυχημένη επιλογή, αφού πλέον θα υπάρξει ισχυρή εκπροσώπηση της Εορδαίας στη Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, εάν εκλεγεί ο συνδυασμός «Αρχή…ζουμε μαζί».

Σκληρή σύγκρουση στο Δήμο Κοζάνης

Στο Δήμο Κοζάνης αναμένεται να έχουμε ένα μεγάλο ντέρμπι σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Κοζάνης αναμένεται να στηρίξει το Γιώργο Δακή, γιατί κατάγεται από την Κοζάνη, δραστηριοποιείται και τον γνωρίζει η περιοχή. Όμως, η υποψηφιότητα του Γιάννη Παπαϊορδανίδη είναι πάρα πολύ ισχυρή στο Ποντιακό στοιχείο που θα τον στηρίξει. Άρα, έχουμε μία εκλογική διαδικασία «ντέρμπι» με δύο υποψηφίους να παίζουν και οι δύο εντός έδρας δυνατά. Στις περιοχές της Αιανής και της Ελίμειας, βαρυσήμαντο ρόλο θα παίξουν τα άτομα που θα τοποθετηθούν στο ψηφοδέλτιο, ενώ στον Ελλήσποντο η μάχη θα είναι σκληρή.

Η Εορδαία «κλειδί» για τις εκλογές
Η Εορδαία είναι μία περιοχή με πολύ πληθυσμό και εκλογικά ανατρέψιμη. Και αυτό γιατί οι κάτοικοι της ψηφίζουν με γνώμονα το καλό της τοπικής κοινωνίας και όχι με κομματικά και συγκριτικά κριτήρια. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο ευδοκιμούν και οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες σε επίπεδο Δήμου. Πολλά στελέχη της Εορδαίας αλλά και απλοί ψηφοφόροι διατύπωναν την άποψη ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης θα πρέπει να προέρχεται από την Εορδαία από τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης θα προέρχεται από την Κοζάνη. Ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης ακολούθησε τις εισηγήσεις και επέλεξε την Βέτα Σπόντη που προέρχεται από την περιοχή, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Ο Γιώργος Δακής επέλεξε να τοποθετήσει πολλά στελέχη από την περιοχή ως Περιφερειακούς Συμβούλους για να προσελκύσει στελέχη. Άρα, στην περιοχή θα έχουμε μία μάχη ιδιόρρυθμη, με τους κατοίκους να επιλέγουν αυτόν που θα θεωρήσουν ότι θα τους εκπροσωπήσει καλύτερα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Τα άτομα θα κρίνουν Βόιο και Σέρβια- Βελβεντό

Οι δύο Δήμοι θα κριθούν καθαρά από ποια άτομα των περιοχών θα στελεχωθούν στο συνδυασμό. Οι δύο συνδυασμοί πρέπει να κρίνουν ποιοι έχουν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στους πολίτες και ποιοι μπορούν να πείσουν ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν με πυγμή και δυναμική την περιοχή τους. Η ενασχόληση πολλών στελεχών με τους διευρυμένους Δήμους έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση των περιφερειακών ψηφοδελτίων, κάτι που φαίνεται καθαρά στους μικρούς Δήμους, στους οποίους ελάχιστοι θέλουν να ασχοληθούν με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Τρεις πόλοι στη Φλώρινα;
Η υποψηφιότητα Αλτίνη φέρνει τα «πάνω - κάτω» στο περιφερειακό διαμέρισμα της Φλώρινας. Πολλοί από τους κατοίκους αλλά και τα στελέχη της περιοχής θεωρούν ότι οφείλουν να ψηφίσουν τον υποψήφιο Περιφερειάρχη που κατάγεται από την περιοχή τους. Αυτός είναι ένας παράγοντας που ισχύει για περιφερειακές εκλογές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά, που οι αντιθέσεις είναι ακόμη οξυμένες σε επίπεδο περιφέρειας. Με αυτά τα δεδομένα, θα έχουμε μια μάχη μεταξύ τριών ισχυρών πόλων στην Φλώρινα, στην οποία απώλειες θα έχουν οι υποψήφιοι και των δύο μεγάλων κομμάτων, όμως πιο πολύ της Νέας Δημοκρατίας γιατί ο υποψήφιος από το ΛΑΟΣ προέρχεται από το χώρο.

Καστοριά, το δυνατό χαρτί του Δακή

Μέχρι στιγμής, η Καστοριά φαίνεται ότι θα αποτελέσει το προπύργιο του Γιώργου Δακή, αφού τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας είναι μεγάλα και η διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ είναι μη αναστρέψιμη. Αν και οι δυνατές υποψηφιότητες Τσιαμίση και Λιάντση στο Δήμο Καστοριάς, έχουν πάρει όλα τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κερδιθεί από το Γιώργο Δακή. Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην περιοχή έδωσε μεν μια δυναμική, όμως ήρθε να επιβεβαιώσει το ήδη θετικό κλίμα του υποψηφίου Περιφερειάρχη για την περιοχή.

Αμφίρροπη μάχη στα Γρεβενά
Αντίθετα με την Καστοριά, στα Γρεβενά φαίνεται ότι υπάρχει θετικότερο κλίμα για τον Παπαϊορδανίδη. Παρά τις αντιδράσεις για τις αντιπεριφέρειες και στους δύο συνδυασμούς, αυτό φαίνεται ότι ξεπεράστηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, παραμένει όμως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, όπου πολλά στελέχη δεν συμφωνούν με τις γενικότερες επιλογές Δακή, αφού και το ψηφοδέλτιο, λόγω της καθόδου του Δημοσθένη Κουπτσίδη στο Δήμο Γρεβενών, έχει εξασθενίσει.
Στις επόμενες δεκαπέντε με είκοσι μέρες θα είμαστε όλοι σοφότεροι, αφού τα ψηφοδέλτια θα έχουν διαμορφωθεί και οι συνδυασμοί θα έχουν δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής για το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό τους σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. 

Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου