ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ο Μέρντοχ θέλει τα... πάντα όλα - Αδιαφορώντας για τους νόμους, προσπαθεί να ελέγξει οικονομικά τα βρετανικά κανάλια


http://www.apokalypseis.gr/images/stories/merdoh430220.jpg




Κρίσιμοι θα είναι οι επόμενοι μήνες στη Μεγάλη Βρετανία για το μέλλον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την αντικειμενικότητα στην παροχή πληροφοριών. Η επιθυμία του Αυστραλού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη του πανίσχυρου «News... International», Ρούπερτ Μέρντοχ, να ελέγξει οικονομικά τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ακριβώς έχει κάνει στην Αμερική, προκαλεί πολλές αντιδράσεις, καθώς ο πλουραλισμός φαίνεται ότι απειλείται. Συγκεκριμένα, στόχος του Μέρντοχ είναι τώρα να αγοράσει το 100% του δικτύου «ΒSkyB», έτσι ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διατύπωση αντικρουόμενων απόψεων από αυτές που πρεσβεύει η εταιρεία του, στην οποία ανήκουν -μεταξύ άλλων- οι εφημερίδες «Times» και «Sun».
Ευρισκόμενος στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Observer», Χένρι Πόρτερ, ανησυχεί για τις εξελίξεις και σχολιάζει ότι το «News International» συνεχίζει να οδηγεί στην απαξίωση των αξιών της κοινωνίας και πως λειτουργεί αδιαφορώντας για τους νόμους. Αρκετοί αναλυτές στην Αγγλία, μάλιστα, θεωρούν απαραίτητη τη δημιουργία ειδικής επιτροπής για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με σκοπό τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής, σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο και την ιδιοκτησία.

Το αμερικανικό πρότυπο
Το σχέδιο του Ρούπερτ Μέρντοχ βασίζεται, σε γενικές γραμμές, σε αυτό που εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική. Στις ΗΠΑ είναι ιδιοκτήτης του δικτύου «Foxnews», το οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό για τη στήριξη που παρέχει στους Ρεπουμπλικάνους. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο Μέρντοχ αγοράσει το «ΒSkyB» στη Μεγάλη Βρετανία, η επιρροή του στη χώρα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα αγγίξει σε μεγάλο βαθμό την τηλεοπτική ενημέρωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και μόνο με τις εφημερίδες που έχει ο δισεκατομμυριούχος κατάφερε να συμβάλει αποτελεσματικά στη νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Στο παρελθόν, αντίστοιχη ήταν η συμβολή του στις εκλογικές νίκες του Τόνι Μπλερ, παρόλο που παραδοσιακά η εφημερίδα «Times» θεωρείται συντηρητική.

Νέα σχέδια
Η επιρροή, όμως, του Μέρντοχ στην Αγγλία δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της ενημέρωσης. Την ώρα που η χώρα πλήττεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών από δημοσιογράφους της εταιρείας του, ο επιχειρηματίας όχι μόνο αρνείται να σχολιάσει, αλλά σκέφτεται τα επόμενα βήματα που θα κάνει. Αυτά περιλαμβάνουν τη μελλοντική είσοδό του στο χώρο της βρετανικής εκπαίδευσης, με την ίδρυση σχολικής ακαδημίας με ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσιογραφία και την εκπαίδευση στα multimedia.
Η προοπτική να «ανακατευτεί» ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν ενθουσιάζει πολύ κόσμο στη χώρα. «Θα είναι μεγάλο πρόβλημα αν η μονομερής ενημέρωση που προσφέρει ο Τύπος του Μέρντοχ, γίνει πρακτική στη διδασκαλία των παιδιών μας», σχολιάζει ο βουλευτής των Εργατικών Πολ Φέιρλι. Από την πλευρά της, η «News International» αποφεύγει να απαντήσει επίσημα, με την εκπρόσωπο Τύπου της να αναφέρει απλώς ότι η απόφαση της εταιρείας να ιδρύσει σχολική ακαδημία είναι «θετική»: Οπως ακριβώς συμβαίνει με την πιθανή μελλοντική εξαγορά του «ΒSkyB», ο Μέρντοχ ακολουθεί την αμερικανική συνταγή, καθώς στις ΗΠΑ χρηματοδοτεί αρκετά σχολεία.

Επιπρόσθετη κριτική
Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, μεγάλο θέμα έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες για τον Μέρντοχ και στις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος κατηγορείται ότι προσλαμβάνει στο κανάλι του Ρεπουμπλικάνους, προωθώντας τη θέση του κόμματός τους. Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκαν, μάλιστα, έγραψε σχετικό άρθρο στους «New York Times». Με το άρθρο αυτό άφησε να εννοηθεί πως ο μεγιστάνας χρηματοδοτεί τους Ρεπουμπλικάνους και επενδύει στην επικράτησή τους, όχι μόνο στις ενδιάμεσες εκλογές τον επόμενο μήνα αλλά και στις προεδρικές εκλογές του 2012.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου