ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Δόκανα για νέους φόρους...- Πώς να αμυνθείτε


 





ΑΠΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ από το 2011 η «βόμβα» των τεκμηρίων. Το «σύστημα αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών» θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, κάτι που επιβεβαιώνει και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τα τεκμήρια προσδοκά... να αντλήσει πρόσθετους φόρους ύψους 700 εκατ. ευρώ. Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθούν αυτοί που εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα, και ιδιαίτερα:
* Οσοι αποπληρώνουν καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια και κάρτες.
* Οσοι κληρονόμησαν ή απέκτησαν ακίνητα με γονική παροχή και τώρα καλούνται να δικαιολογήσουν εισοδήματα που δεν υπάρχουν.
* Οσοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω της κρίσης και αδυνατούν τώρα να δικαιολογήσουν περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν στο παρελθόν.
* Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι μετά τη μείωση των εισοδημάτων τους έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα και τα τεκμήρια. Μοναδική πρόβλεψη που υπάρχει γι' αυτούς είναι μια «έκπτωση» 30% στο τεκμαρτό εισόδημα. Παρέχεται, ανεξάρτητα από το αν ο συνταξιούχος εισπράττει την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ (330 ευρώ) ή τη μέγιστη του ΙΚΑ (πάνω από 3.000 ευρώ μαζί με το επικουρικό).
Περισσότερο φόρο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν και όσοι φοροδιαφεύγουν προκλητικά εμφανίζοντας από τη μια πολύ χαμηλά εισοδήματα και από την άλλη πανάκριβα περιουσιακά στοιχεία.
Τα «10+1» συστατικά που περιλαμβάνει πλέον το κοκτέιλ των τεκμηρίων είναι τα εξής:
* Ενα ελάχιστο θεωρητικό εισόδημα το οποίο ισχύει για όλους τους Ελληνες. Ανέρχεται στις 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 5.000 ευρώ για τον έγγαμο.
* Το τεκμήριο της κύριας κατοικίας. Δεν έχει σημασία αν το σπίτι είναι ιδιόκτητο, νοικιασμένο ή αν έχει αποκτηθεί με δάνειο. Το «θεωρητικό εισόδημα» θα προκύψει σε κάθε περίπτωση. Σε χειρότερη θέση θα βρεθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ελληνες που απέκτησαν σπίτι με στεγαστικό δάνειο. Κι αυτό, διότι στην προκειμένη περίπτωση το τεκμήριο θα είναι διπλό: θα προστεθεί το σύνολο των δόσεων που καταβλήθηκαν στην τράπεζα (τόκοι και χρεολύσια) αλλά και ένα πρόσθετο θεωρητικό εισόδημα για τη χρήση του ακινήτου. Το τεκμήριο των εξοχικών και των δευτερευουσών κατοικιών θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με αυτό της κύριας κατοικίας, ενώ για τις μονοκατοικίες υπάρχει συντελεστής προσαύξησης 20%. Πιο «τσουχτερά» (έως και 70%) είναι τα τεκμήρια στις ακριβές περιοχές (σ.σ.: είναι αυτές στις οποίες η τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). 

http://s.enet.gr/resources/2010-10/7_2ftekmiria-thumb-large.jpg

* Το τεκμήριο του αυτοκινήτου, το οποίο ξεκινάει από τις 3.000 ευρώ για ένα Ι.Χ. 1.200 κυβικών, ηλικίας έως και πέντε ετών.
* Τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια αλλά και τα ειδικά σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες
* Οι αμοιβές οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτων, δασκάλων κ.λπ. Εξαιρούνται οι οικιακοί βοηθοί που φροντίζουν άτομα με αναπηρία ή ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Επίσης προβλέπεται εξαίρεση για όσους απασχολούν μόνο ένα άτομο.
* Η συντήρηση σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, ελικοπτέρων κ.λπ.
* Η συντήρηση πισίνας (από 100 έως 400 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με την επιφάνεια και το αν είναι εξωτερική ή όχι).
* Η δαπάνη για αγορά αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.λπ.
* Η δαπάνη για αγορά αγαθών η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
* Το ποσό για αγορά ή ανέγερση ακινήτων. Δεν υπάρχει πλέον απαλλαγή από τα τεκμήρια για την πρώτη κατοικία.
* Ολα τα ποσά που καταβλήθηκαν μέσα στο 2010 για την απόσβεση δανείων. Δεν υπάρχει εξαίρεση για τα δάνεια που χορηγήθηκαν με στόχο την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Το θεωρητικό εισόδημα πληρώνεται ακριβά

Πρόσθετο φόρο μερικών εκατοντάδων έως και αρκετών χιλιάδων ευρώ μπορεί να κοστίσουν τα νέα τεκμήρια στους φορολογούμενους που δεν θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν περιουσιακά στοιχεία τους και καταναλωτικές συνήθειες.
Ο... λογαριασμός θα έρθει με τις φορολογικές δηλώσεις του 2011, οι οποίες θα υποστούν τις απαραίτητες τροποποιήσεις για να «φιλοξενήσουν» τις νέες νομοθετικές διατάξεις.
Η επιβάρυνση θα εξαρτηθεί από τη διαφορά του πραγματικού εισοδήματος (μισθοίς, συντάξεις, ενοίκια κ.λπ.) με το θεωρητικό εισόδημα όπως αυτό προκύπτει από τα τεκμήρια. Αν το θεωρητικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, τότε προκύπτει πρόσθετος φόρος ο οποίος υπολογίζεται επί της διαφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου