ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το όνειρο του εμίρη του Κατάρ...- Εξαγορές-μαμούθ

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=16315998&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h= 






Αγόρασε τα βρετανικά πολυκαταστήµατα Χάροντς, το 15% του Χρηµατιστηρίου του Λονδίνου, απέκτησε το 7% της τράπεζας Βarclays και ποσοστό στη Santander, το 26% των βρετανικών πολυκαταστηµάτων Sainsbury και µεγάλο αριθµό ακινήτων σε µερικούς... από τους πιο ακριβούς δρόµους του Λονδίνου.Επίσης, χρηµατοδότησε το κανάλι Αl Jazeera και έθεσε υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει η χώρα του το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ποδοσφαίρου του 2022. Τώρα ο 58χρονος εµίρης του Κατάρ σεΐχης Χαµάντ µπιν Χαλίφα Αλ Θανί – ο οποίος έχει αρχίσει να επενδύει και στην Ελλάδα – συγκεντρώνει και πάλι πάνω του τα φώτα της δηµοσιότητας, αφού έβαλε στο στόχαστρο τον οίκο δηµοπρασιών Κρίστι’ς.
Δεν είναι τυχαίο, ότι στα πλαίσια των συνεχιζόµενων επενδύσεών του στη Βρετανία ο εµίρης συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο µε τον πρωθυπουργό Ντ. Κάµερον.
Με µια πρώτη µατιά ο ισχυρός άντρας του Κατάρ, που έχει πάντα στο πλάι την εντυπωσιακή σύζυγό του Σέικα Μοζάχ µπιν Νάσερ αλ Μισνέντ, δεν διαφέρει πολύ από άλλους άραβες µεγαλοεπενδυτές που τοποθετούν δισεκατοµµύρια πετροδολάρια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οι στρατηγικές κινήσεις του σεΐχη Χαλ Θανί, όµως, που βρέθηκε στην εξουσία το 1995 όταν ανέτρεψε αιφνιδιαστικά και αναίµακτα τον πατέρα του, εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οράµατος να αυξηθεί η επιρροή του Κατάρ, όχι µόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο.

Προσωπική περιουσία 2 δισ. δολαρίων
Το περιοδικό «Φορµπς» τοποθετεί τον εµίρη του Κατάρ – ο οποίος αρέσκεται να κυνηγά µε γεράκια κατά τη µεσανατολική παράδοση και να κά νει καταδύσεις – στην 7η θέση της λίστας µε τα πιο πλούσια µέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσµο µε προσωπική περιουσία που εκτιµάται ότι ξεπερνά τα δύο δισεκατοµµύρια (!) δολάρια. Η οικογένειά του κυβερνά το Κατάρ περισσότερα από 150 χρόνια και ο ίδιος είναι απόφοιτος της Βρετανικής Στρατιωτικής Ακαδηµίας Σάντχερστ.
Οι φιλοδοξίες του σεΐχη Αλ Θανί, όπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» που φιλοξένησαν προχθές µια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, φαίνεται ότι προέρχονται από την επιθυµία του να µην επαναληφθούν λάθη που έκαναν προκάτοχοί του.

«Δεν µάθαµε το µάθηµά µας»
Ο εµίρης γνωρίζει καλά ότι τα ξαφνικά µεγάλα πλούτη µπορεί να αλλάξουν δραστικά µια κοινωνία, ιδιαίτερα όταν αυτά έρχονται απότοµα. «Το Κατάρ κάποτε ήταν διάσηµο για τα µαργαριτάρια του, αλλά όταν οι Ιάπωνες ανακάλυψαν τα τεχνητά µαργαριτάρια… αυτό έφερε αρκετή φτώχεια και στερήσεις στο Κατάρ. Οταν ανακαλύψαµε πετρέλαιο, δεν µάθαµε το µάθηµα των µαργαριταριών – ότι κινδυνεύσαµε να µείνουµε φτωχοί», λέει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς». Οπως εξηγεί, η χώρα δεν εκπόνησε ένα πρόγραµµα να εκµεταλλευτεί και να επενδύσει όλον αυτόν τον πλούτο για µελλοντικές γενιές και δύσκολες µέρες, µε αποτέλεσµα τη δεκαετία του ‘90, όταν οι τιµές του πετρελαίου βούλιαξαν, το Κατάρ να κινδυνεύσει µε χρεοκοπία. Τότε οι τιµές του µαύρου χρυσού είχαν βουλιάξει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, οδηγώντας σε οικονοµικό αδιέξοδο τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Ο ΑΛ ΘΑΝΙ
συγκεντρώνει και πάλι πάνω του τα φώτα της δηµοσιότητας, αφού έβαλε στο στόχαστρο τον οίκο δηµοπρασιών Κρίστι’ς

«Φαϊνάνσιαλ Τάιµς»: Τα σχέδια του Χαµάντ Αλ Θανί
ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ το Κατάρ είναι ο τρίτος µεγαλύτερος παραγωγός υγροποιηµένου φυσικού αερίου (LΝG) στον κόσµο µε τεράστια αποθέµατα και εξαγωγές σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ, ο εµίρης είναι αποφασισµένος να χρησιµοποιήσει τον φυσικό πλούτο για να αναπτύξει τη χώρα του σε βάθος χρόνου παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής και ασφάλεια στους υπηκόους του.
Ετσι, µέρος από τα τεράστια έσοδα των πωλήσεων φυσικού αερίου (κυρίως) και πετρελαίου επενδύονται στο εσωτερικό του Κατάρ, ιδιαίτερα σε τοµείς όπως η εκπαίδευση, ο αθλητισµός, η υγεία και η κουλτούρα. Μεγάλες επενδύσεις γίνονται ακόµη και στο εξωτερικό. «Εκείνο που µε ενδιαφέρει είναι πώς θα επενδύσουµε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, για το καλό των µελλοντικών γενιών», λέει ο εµίρης στη βρετανική εφηµερίδα.

Γιατί θέλει τους Κρίστι’ς
Μια από τις µεγαλύτερες επενδύσεις στο εσωτερικό είναι τα πολύτιµα εκθέµατα που συγκεντρώνει µε τη βοήθεια των Κρίστι’ς για το Μουσείο Ισλαµικής Τέχνης που έχει στα σκαριά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους (ένας άλλος είναι ότι η οικογένεια του σεΐχη αλ Θανί είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες των Κρίστι’ς) που ο εµίρης ενδιαφέρεται τώρα να αγοράσει τον οίκο δηµοπρασιών.
Οσον αφορά τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, το Ιδρυµα Κατάρ, το οποίο είναι µια από τις πολλές αρµοδιότητες της Σέικα Μοζάχ, φιλοδοξεί να προσελκύσει παραρτήµατα αµερικανικών πανεπιστηµίων στην πρωτεύουσα Ντόχα.
Τρία είναι τα βασικά σηµεία - κλειδιά που απασχολούν τον εµίρη, τον επικεφαλής του κρατιδίου µε πληθυσµό 1,7 εκατ., από τους οποίους υπήκοοι του Κατάρ είναι µόλις 300.000: Πώς θα διαχειριστεί µε τον καλύτερο τρόπο τα πλούτη από τους φυσικούς του πόρους, πώς θα προστατευτεί από τους κινδύνους µιας πιθανής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή (ιδιαίτερα όσον αφορά το Ιράν) και πώς ο ίδιος και η Σέικα Μοζάχ, η οποία συµµετέχει στα κοινά, θα πετύχουν τον εκσυγχρονισµό της τοπικής κοινωνίας που παραµένει βαθιά παραδοσιακή.

Ισες αποστάσεις
Στο εξωτερικό ο εµίρης προσπαθεί να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλες τις µεγάλες δυνάµεις, είτε αυτοί είναι Αµερικανοί, είτε Ισραηλινοί, είτε Αραβες ή Ιρανοί. Στο εσωτερικό προωθεί µε αργά αλλά σταθερά βήµατα αρκετές µεταρρυθµίσεις σπάζοντας πολλά ταµπού. Οταν επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν, πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν. «Σήµερα όµως τις βρίσκεις να οδηγούν παντού, αν και προκαλούν κάποια προβλήµατα στους δρόµους...», λέει αστειευόµενος.
Η βασιλική οικογένεια εξακολουθεί να έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων και ο διάδοχος Τανίµ διοικεί ήδη σε µεγάλο βαθµό τη χώρα. Ο σεΐχης Χαµάντ υπόσχεται στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» ότι η διενέργεια εκλογών «δεν θα καθυστερήσει πολύ», αν και αποφεύγει να προσδιορίσει ηµεροµηνία. Προς το παρόν, το Κατάρ πολλαπλασιάζει την οικονοµική του ισχύ και κινείται προς τη δηµιουργία µιας περισσότερο µορφωµένης και ασφαλούς κοινωνίας, που φαίνεται ότι αποτελεί και τη βασική του προτεραιότητα.

Του Γιώργου Κανελλόπουλου - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου