ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Έβρεξε και δακρυγόνα στην πορεία για το Πολυτεχνείο - Μεγάλη συμμετοχή, επεισόδια, 23 συλλήψεις και χειροβομβίδες ΕΛ.ΑΣ. έξω από το Παίδων!!!







Μαζική ήταν η συμμετοχή στην καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της τρόικας. Η πορεία «έσπασε» από την έφοδο των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών, στο ύψος της πρεσβείας των ΗΠΑ, που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη... χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Προσήχθησαν 69 άτομα από τα οποία συνελήφθησαν τα 23. Τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν, αν και η αστυνομία έκανε λόγο για μόνο έναν, και άλλοι τρεις αστυνομικοί. Τα επεισόδια συνεχίζονταν ως αργά το βράδυ στα Εξάρχεια, με αψιμαχίες ομάδων νεαρών αναρχικών και δυνάμεων των ΜΑΤ. Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 6 μ.μ., όταν περνούσε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία το μπλοκ των αντιεξουσιαστών. Αστυνομικοί έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων, ως απάντηση σε πέτρες που δέχτηκαν από άτομα που συμμετείχαν στο μπλοκ αυτό. Ταυτόχρονα οι αστυνομικές δυνάμεις κατέφυγαν στην συνήθη, εύκολη όσο και ισοπεδωτική "λύση" της χρήσης χημικών, προκαλώντας ασφυξία στους κατοίκους της περιοχής και σε όσους βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, είτε συμμετείχαν στην πορεία είτε όχι.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν ακόμη και έξω από το νοσοκομείο Παίδων, με τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά διαδηλωτών, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στα νοσηλευόμενα παιδιά όσο και στους γονείς τους.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε τρεις φωτορεπόρτερ στο ύψος της ΓΑΔΑ. Πρόκειται για φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, του ICON και του "Έθνους". Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" με εγκαύματα στα πόδια.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 98 προσαγωγές, από τις οποίες οι 29 πριν την πορεία (όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι) και 69 μετά. Συνελήφθησαν και κρατούνται 23.

Με όγκο και παλμό, κατά του Μνημονίου
Η πορεία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα. Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν το παρών, παρά τη δυνατή βροχή, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του Μνημονίου, της τρόικας και του ΔΝΤ.
Η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μαζική, τόσο στα φοιτητικά μπλοκ όσο και σε αυτά των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Ορισμένα από τα πανό έγραφαν: "Όσοι σπέρνουν αδιέξοδα θερίζουν εξεγέρσεις", "Κοινό μέτωπο για να διώξουμε την τρόικα", "Ανατροπή μέτρων κυβέρνησης τρόικας". "Στο δρόμο του Νοέμβρη για ψωμί παιδεία ελευθερία" έγραφε το πανό των αντιστασιακών που, όπως κάθε χρόνο, τέθηκαν επικεφαλής της πορείας. Τους ακολουθούσαν οι εκπαιδευτικοί (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) με το σύνθημα "όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον", ενώ ογκώδης και με παλμό ήταν η συμμετοχή του ΚΚΕ.
Οι ομιλίες
Οι πύλες του Ιδρύματος έκλεισαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Στο επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης αναφέρθηκαν, στις ομιλίες τους, η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μωροπούλου, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γ. Χαρβαλιάς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 Ν. Τριανταφύλλου.

"Σήμερα, 37 χρόνια μετά, τα αιτήματα του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν εμβληματικά και σύγχρονα", τόνισε στην ομιλία της η κ. Μοροπούλου. "Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι συνδεδεμένη με τους σημερινούς αγώνες και διεκδικήσεις", ανέφερε ο κ. Χαρβαλιάς, ενώ ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς και έμπνευσης.
Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από τα μέλη του Προεδρείου του ΣΦΕΑ που ανάγνωσαν τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Κατάθεση στεφάνων
Εκατοντάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, προσήλθαν και σήμερα στο χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής.
Φόρο τιμής με τρία κόκκινα γαρύφαλλα απότισε, νωρίς το πρωί, ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στο μήνυμά του κάλεσε τη νεολαία "να πάρει στα χέρια της την επανάσταση του αυτονόητου, την υπόθεση των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται". "Η γενιά μας πάλεψε για να απελευθερωθούμε από μια ξενόφερτη χούντα, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία", δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Σήμερα, καλούμαστε την ελευθερία μας να την μετατρέψουμε σε δημιουργική πρωτοβουλία, φαντασία, καινοτομία".
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος κατέθεσε στεφάνι, ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της Βουλής Ρ. Ζήση και οι βουλευτές Β. Εξαρχος, Αικατερίνη Περλεπέ, Παν. Κουρουμπλής, Χρ. Μαγκούφης, Μ. Στρατάκης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Ευστ. Κουσουρνάς, Ευαγγελία Τσουμάνη-Σπέντζα, Μιχ. Κριτσωτάκης, Αθ. Λεβέντης, Γ. Δημαράς και ο γ.γ. της Βουλής Αθ. Παπαϊωάννου.
Στεφάνι κατέθεσε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή δεν είναι μέρα μνήμης, αλλά συλλογικού αναστοχασμού και εγρήγορσης. "Το μήνυμα του Νοέμβρη μας δείχνει ότι οι αγώνες του λαού μπορούν να τα ανατρέψουν όλα", ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα "να μη χρειαστεί μια επταετία για να σπάσει ο γύψος του Μνημονίου".

Δυναμικές οι πορείες και στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Μεγάλες και ειρηνικές, παρά το ψιλόβροχο, οι πορείες για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ.
Με συνθήματα όπως, "εμπρός στο δρόμο του Νοέμβρη, της ανυπακοής, της ρήξης, της ανατροπής", πραγματοποιήθηκαν τρεις πορείες στο κέντρο της πόλης, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.
Λίγο μετά τις 5.30 ξεκίνησαν από την Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ όπου είχαν συγκεντρωθεί τα μέλη του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών), το φοιτητικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και οι εκπρόσωποι των φορέων, για να καταλήξουν μπροστά στο Αμερικανικό Προξενείο, στην οδό Τσιμισκή όπου διαλύθηκαν.
Πιο πίσω, η πορεία του Συντονιστικού οργάνου καταλήψεων, με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Τρίτη πορεία, νεαρών αντεξουσιαστών κινήθηκε χωριστά από την Καμάρα, ως το Αμερικανικό προξενείο, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια.
Μοναδικές φθορές, ένα τζάμι σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου και μερικά συνθήματα με σπρέι, σε βιτρίνες καταστημάτων.
Ωστόσο, ένταση σημειώθηκε γύρω στις 9.30 το βράδυ όταν περίπου 100 άτομα βγήκαν από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής και έκαψαν πλαστικά διαχωριστικά της τροχαία. Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος με τους αστυνομικούς.
Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 3 συλλήψεις και 15 προσαγωγές στη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου