Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Από τα Γρεβενά στα... «βαφτίσια» του Άρη! - Από πού εμπνέεται ο «νονός» του διαστήματος Θανάσης Οικονόμου;...







Τα πιο πρόσφατα βαφτίσια που έκανε ο επιστημονικός συνεργάτης της NASA, καθηγητής Θανάσης Οικονόμου, ήταν μια βραχώδη κοιλάδα στον «Κόκκινο» πλανήτη, στην οποία απέδωσε την ονομασία «Καλάβρυτα». Ακούγεται απίστευτο, όμως είναι... αληθινό, αφού ο κ. Οικονόμου εδώ και χρόνια σχεδιάζει τον ρομποτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η αμερικανική υπηρεσία αεροναυπηγικής για τη λήψη και την ανάλυση δειγμάτων από την επιφάνεια και το υπέδαφος του πλανήτη Αρη.
Τα ρομπότ της NASA ανακαλύπτουν συνεχώς άγνωστες περιοχές στον πιο πολυσυζητημένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, στις οποίες ο Γρεβενιώτης αστροφυσικός δίνει Ελληνικά ονόματα, μεταξύ των οποίων: ο κρατήρας «Σαντορίνη», η πεδιάδα «Λασίθι» και η κοιλάδα «Καλάβρυτα», καθώς και ονομασίες όπως Αντίσταση, Πίνδος, Καλαμπάκα, Αγραφα και τη γενέτειρά του το Ζιάκα Γρεβενών.
 

Ομηρικά ονόματα
«Πράγματι, δίνουμε ονόματα στους κρατήρες του Αρη, στις πεδιάδες, στα βουναλάκια ή στα πετρώματα που βλέπουμε, για να μπορούμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας. Εγώ αρκετές φορές έδωσα ελληνικά ονόματα. Τώρα τελευταία, μάλιστα, στα μέρη που συναντά, ένα από τα οχήματα που έχουμε σχεδιάσει, το Opportunity, δίνουμε ονόματα ελληνικών νησιών, ενώ σε αυτά που συναντά ένα άλλο, το Spirit, δίνουμε ονόματα από την Οδύσσεια του Ομήρου. Εχουμε σχεδόν εξαντλήσει τα Δωδεκάνησα. Μετά το 2008 δώσαμε τα ονόματα 40 Ελληνικών νησιών» λέει ο κ. Οικονόμου.

Ο κρατήρας «Όχι»
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε έναν από τους κρατήρες ο Θανάσης Οικονόμου έδωσε το όνομα «Οχι», επηρεαζόμενος από το δικό μας εθνικό «Οχι» της 28ης Οκτωβρίου του 1940. «Η πηγή των ελληνικών ονομάτων διάφορων ουράνιων σωμάτων και αστερισμών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Γνωρίζουμε πως οι αρχαίοι Ελληνες ασχολήθηκαν πολύ με την αστρονομία και είναι φυσικό τα ονόματα διάφορων αντικειμένων της έρευνάς τους να φέρνουν ελληνικά ονόματα. Έτσι και στη σύγχρονη αστρονομία έγινε πλέον παράδοση να δίνονται ελληνικά ονόματα σε ουράνια σώματα που ανακαλύπτονται» εξηγεί στην «Espresso της Κυριακής».

 
Η εποχή και οι σπουδές του
Ο Ελληνας «νονός» του Διαστήματος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε λάθος τόπο και χρόνο: κατά τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο σε ένα «αριστερό» κεφαλοχώρι των Γρεβενών, το Ζιάκα. «Με τον εμφύλιο το 1948 βρεθήκαμε με την οικογένειά μου στην Τσεχοσλοβακία, όπως και πολλά άλλα παιδιά. Εκεί πήγα για πρώτη φορά σχολείο. Ημουν 11 χρονών. Λόγω της σκληρής εποχής, δεν υπήρχαν σχολεία στην περιφέρειά μας. Πρώτη φορά σχολείο πήγα στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί παρακολούθησα το γυμνάσιο, εκεί με τράβηξαν για πρώτη φορά οι φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά».
Αργότερα σπούδασε πυρηνική φυσική στην Πράγα και το 1964, την εποχή του ψυχρού πολέμου και του ανταγωνισμού της διαστημικής βιομηχανίας μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης, βρέθηκε με την οικογένειά του στο Σικάγο.
Μετά ήρθε το βήμα του Νιλ Αρμστρονγκ στη Σελήνη και το Διάστημα έγινε μανία. Τον νεαρό Θανάση τον συνεπήρε η «Οδύσσεια του Διαστήματος» και τα τελευταία χρόνια η συνεχής παρακολούθηση της μορφολογίας του Αρη με μη επανδρωμένες αποστολές.

«TERRAFORMING»
«Εργαζόμαστε για να κάνουμε κατοικήσιμο τον Αρη»

Ο καθηγητής Θανάσης Οικονόμου μάς αναλύει τους στόχους της NASA για τον «κόκκινο» πλανήτη: «Ο Αρης φέρει σημαντικές ομοιότητες με τη Γη. Αρκετοί επιστήμονες ασχολούνται με την  

ιδέα να αλλάξουν τις σημερινές συνθήκες στον Αρη ώστε να καταστεί κατοικήσιμος (terraforming). Φυσικά, πότε και πώς θα γίνει αυτό προς στιγμήν είναι άγνωστο και φαίνεται σαν επιστημονική φαντασία. Γνωρίζουμε, από τις παρατηρήσεις που έχουμε κάνει, ότι ο πλανήτης ήταν εντελώς διαφορετικός στο παρελθόν. Η θερμοκρασία του ήταν πολύ υψηλότερη, σήμερα φτάνει και τους 100 με 120 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Είχε τρεχούμενο νερό στην επιφάνεια. Η ατμόσφαιρά του ήταν επίσης πολύ πυκνότερη. Εφόσον υπάρχει τρεχούμενο νερό, ίσως να είχε κι εκεί αρχίσει η ζωή. Αυτό ακριβώς θέλουμε να εξακριβώσουμε τώρα με τις αποστολές στον Αρη. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Νομίζω πως, όταν καταφέρουμε να επιστρέψουμε δείγματα από την επιφάνειά του στη Γη, για να τα μελετήσουμε, ίσως καταφέρουμε να απαντήσουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα: Είμαστε μόνοι στον κόσμο; Υπάρχει αλλού ζωή;».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

Πρώτη δημοσίευση  14/11/2010 1:16μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου