Μια ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή, κρατάει στα χέρια του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης. Οι ελληνικές φυλακές βρίσκονται ήδη στο σημείο μηδέν και μια σπίθα είναι αρκετή για να προκαλέσει την έκρηξη. Η οικονομική κρίση... αυξάνει με γεωμετρική, σχεδόν ανεξέλεγκτη, πρόοδο τον αριθμό των εγκλείστων. Κάθε μήνα μπαίνουν στις φυλακές 200 νέοι κρατούμενοι, διογκώνοντας επικίνδυνα τον υπερπληθυσμό τους. Πρώτη φορά το σύνολο των κρατουμένων ξεπέρασε το ιστορικό ρεκόρ των 12.600 εγκλείστων, από τους οποίους οι 7.300 (ποσοστό άνω του 60%) είναι αλλοδαποί.
Η κατάσταση μοιάζει σχεδόν μη αναστρέψιμη, καθώς στις αρχές του χρόνου, αν δεν υπάρξει κάποια ριζική παρέμβαση, ο πληθυσμός των φυλακών θα ξεπεράσει τα 13.000 άτομα! «Σε λίγο θα βάλουμε στρώματα και στις τουαλέτες» έλεγε στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Α. Αραβαντινός, που γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα.
Βασική αιτία της ξαφνικής αυτής αύξησης του αριθμού των φυλακισμένων είναι οι μαζικές συλλήψεις μικροεγκληματιών από τις ομάδες ΔΙΑΣ της αστυνομίας. Η μηδενική ανοχή και η συνεχής δίωξη όλων των δραστών μικροαδικημάτων οδηγεί τους περισσότερους απ' αυτούς στη φυλακή, καθώς, αν και καταδικασμένοι σε μικρές σχετικά ποινές, δεν έχουν χρήματα να τις εξαγοράσουν.
«Ξέρουμε περιπτώσεις ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός μήνα, αλλά δεν έχουν ούτε 600 ευρώ για να αποφυλακισθούν», έλεγε στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκφράζοντας το βαθύ προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Είναι φανερό ότι πολλοί προτιμούν την «ασφάλεια» της φυλακής από τον έξω κόσμο, αυξάνοντας όμως το οικονομικό κόστος του σωφρονισμού. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του 2011 για τις δαπάνες και άλλα έξοδα των σωφρονιστικών καταστημάτων κινείται αρκετά κάτω από τα επίπεδα του 2009, όταν ο πληθυσμός των φυλακών ήταν πολύ μικρότερος.
Μέσα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα οι κρατούμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, σχεδιάζουν μια ακόμη συντονισμένη διαμαρτυρία αποχής συσσιτίου, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, τις εξοντωντικές ποινές και τον περιορισμό στοιχειωδών δικαιωμάτων τους (π.χ. άδειες, αποφυλακίσεις).
Προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης επιχειρούν να συμβάλουν (υπολογίζεται ότι αφορούν περί τους 1.000 κρατουμένους) τα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης για αύξηση του ορίου εξαγοράς των ποινών από τα δύο στα τρία χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή της εξαγοράς και διεύρυνση της εναλλακτικής, κοινωφελούς εργασίας, τα οποία θα ψηφιστούν ώς τον Ιανουάριο. Ομως και αυτά θεωρούνται από πολλούς μέτρα πεπερασμένης διάρκειας.
Ανάσα, αλλά ύστερα από αρκετούς μήνες, αναμένεται να δώσουν επίσης οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με την αναδιαμόρφωση των ανώτατων ορίων των ποινών, αλλά κυρίως ο νέος νόμος περί ναρκωτικών, με τον οποίο θα εξορθολογισθούν όλες οι επιβαλλόμενες ποινές (και τα ισόβια).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου