Σε μια ήπειρο όπως η Ασία, με τη διαφθορά και την πολιτική αστάθεια να είναι καθημερινή ρουτίνα, η Σιγκαπούρη μάλλον αποτελεί ένα «φωτεινό» παράδειγμα επιχειρηματικότητας. Τελευταία η φήμη της ως ένα από τα καλύτερα μέρη για να δραστηριοποιηθεί κάποιος ανεβαίνει ραγδαία. Χαμηλοί φόροι, αξιόπιστοι εμπορικοί σύνδεσμοι σε συνδυασμό με μια πραγματιστική προσέγγιση της οικονομικής πολιτικής είναι το επιτχυμένο μείγμα της Σιγκαπούρης που ελκύει ολοένα και περισσότερους επιχειρηματίες.
Αρκετοί βέβαια θεωρούν ότι το Xονγκ-Κονγκ και η Σανγκάη κρατούν γερά τα ηνία ως οικονομικά κέντρα της Ασίας, με την Σιγκαπούρη να αμφισβητείται ως προς τη «διαθεσιμότητα» των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών της.
Πόσο ψηλά βρίσκεται;
H Σιγκαπούρη έρχεται πρώτη στις αξιολογήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματική δραστηριότητα του 2010. Την ίδια στιγμή, σε άλλη έρευνα, της Διεθνούς Διαφάνειας, φιγουράρει στην κορυφή των λιγότερο «διεφθαρμένων» κρατών μαζί με τη Δανία και τη Νέα Ζηλανδία.
Πόσο ελκυστικό είναι το φορολογικό καθεστώς
Έχει τη χαμηλότερη φορολογία στον ανεπτυγμένο κόσμο και προσφέρει πολλές ελαφρύνσεις σε νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Οι εταιρείες «απολαμβάνουν» μια φορολόγηση της τάξεως του 17% ενώ δεν υπάρχει φόρος επί των κερδών. Παρόλο που και έτσι, είναι χαμηλότερη από τη φορολογία του Χονγκ-Κονγκ (16,5%), πέφτει σταθερά από το 22% του 2004. Για τα πρόσωπα, ο μεγαλύτερος φόρος στο εισόδημα φτάνει το 20% και για ετήσιες απολαβές που ξεπερνούν τα 320.000 δολάρια.
Πόσο εύκολο είναι το εμπόριο
H Σιγκαπούρη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός κόμβος για τη Νοτιοανατολική Ασία και φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια με containers στον κόσμο. Μαζί με το Χονγκ-Κονγκ βρέθηκε πέρσι στην κορυφή του δείκτη διευκόλυνσης επιχειρηματικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εξαιτίας των ελεύθερων εμπορικών συμφωνιών και της χαμηλής φορολόγησης
Πόσο δύσκολη είναι η οικονομική πολιτική
Η νομισματική αρχή της χώρας λειτουργεί ενισχυτικά για τον οικονομικό τομέα μαζί με την κεντρική τράπεζα. Από τη μια μεριά προσπαθεί να βοηθήσει την κεφαλαιοποίηση των τριών μεγάλων τραπεζών αλλά και από την άλλη να ακολουθήσει μια συντηρητική τακτική στη λήψη ρίσκου. Σε γενικές γραμμές, υιοθετεί μια «χαλαρή» ρυθμιστική παρέμβαση στα hedge funds καθώς και στα trusts διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου