ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Βάλτε υπότιτλους στα βίντεό σας - Ένα χρήσιμο εργαλείο...








Ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί λατρεύουν το Διαδίκτυο είναι τα εύχρηστα προγράμματά του, που επιτρέπουν στον χρήστη να συνεισφέρει περιεχόμενο. Έτσι και το «Universal Subtitles» προσφέρεται για όποιον θέλει να πάψει να είναι μόνο...
θεατής στα αμέτρητα βίντεο που κυκλοφορούν online και ενδιαφέρεται να προσθέσει υπότιτλους στη γλώσσα του, κάνοντάς τα προσβάσιμα σε πολύ περισσότερο κόσμο: ανθρώπους που είτε δεν μιλούν την αρχική γλώσσα του βίντεο είτε έχουν προβλήματα ακοής και χρειάζονται το συνοδευτικό κείμενο.
Το universalsubtitles.org -που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Mozilla- παρουσιάστηκε πριν από τρεις εβδομάδες από το Ιδρυμα Συμμετοχικής Κουλτούρας (www.pculture.org), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που αναπτύσσει χρήσιμα δωρεάν εργαλεία ανοιχτής πρόσβασης, με στόχο την αποκέντρωση και τον εκδημοκρατισμό των μέσων. Μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει ήδη το «Miro» (www.getmiro.com, για παρακολούθηση και κατέβασμα βίντεο), το «Miro Video Converter» (www.mirovideocon verter.com, για μετατροπή παλιών βίντεο σε mp4, ogg, webM, ή για κινητά τηλέφωνα) και το «Miro Community» (www.mirocommunity.org, για να συγκεντρώνει κανείς βίντεο δικά του ή άλλα που τον ενδιαφέρουν σε ένα site προσωπικό ή ομαδικό). Εχει συγκροτήσει επίσης το «Open Video Alliance» (openvideoalliance.org), μια συμμαχία οργανισμών και ατόμων που προωθούν δωρεάν και ανοιχτές τεχνολογίες, πολιτικές και πρακτικές για τα online βίντεο.
Στην ίδια φιλοσοφία περί συμμετοχικής κουλτούρας, προσφέρεται και το συγκεκριμένο εργαλείο για τους υπότιτλους. Δεν χρειάζεται να κατεβάσει κανείς ένα software για να το τρέξει, δουλεύει μέσα από τον browser (κατ' αρχήν σε Firefox, αλλά σύντομα και σε όλους τους άλλους). Ο χρήστης υποβάλλει το UPL του βίντεο που τον ενδιαφέρει και πατάει «subtitle me». Στην επιφάνεια που ανοίγει, δίνονται διαρκώς οδηγίες για τα επόμενα βήματα, κάνοντας το πρόγραμμα ιδιαίτερα εύχρηστο ακόμη και για παιδιά. Αν ένα βίντεο είναι ήδη υποτιτλισμένο, μπορούν να προστεθούν μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες ή να διορθωθούν οι υπάρχουσες (σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η δυνατότητα βαθμολόγησης κάθε συνεισφοράς). Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να εγγραφεί δωρεάν στην υπηρεσία για να μπορεί να σώσει κάθε υποτιτλισμό ή μετάφραση που υποβάλλει.
Το Universal Subtitles υποστηρίζει τις πιο διαδεδομένες μορφές βίντεο από Youtube, Blip.tv, Ustream, Dailymotion κ.ά. Κάθε βίντεο που ολοκληρώνεται μπορεί να αναρτηθεί από τον χρήστη στο Facebook ή στο Twitter, να ενσωματωθεί σε μια ιστοσελίδα που ο ίδιος διαχειρίζεται ή να σταλεί μέσω email σε φίλους του.

www.διπλωματία
Ενα διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Λατινική Αμερική αποδίδεται σε λάθος των Google Maps. Οι αρχές της Κόστα Ρίκα ανέφεραν κατά τα τέλη Οκτωβρίου ότι διαπίστωσαν παραβίαση της κυριαρχίας του εδάφους τους και εγκατάσταση στρατιωτικής δύναμης της Νικαράγουας δίπλα στα σύνορά τους. Τελικά φαίνεται πως έφταιγε ένας στρατιωτικός που είχε βασιστεί στους χάρτες της Google, οι οποίοι λανθασμένα απέδιδαν στη Νικαράγουα περιοχή που εκτεινόταν 3 χιλιόμετρα πιο πέρα από τα σύνορα της Κόστα Ρίκα και πήγε και εγκατέστησε εκεί τη μονάδα του. Οπως επισήμανε και η «El Pais», αν είχε ρίξει μια ματιά στους Bing Maps, θα γλίτωνε τη φασαρία.

www.ελευθερίες
Προειδοποιήσεις, αλλά όχι διακοπή της σύνδεσης στο Ιντερνετ για όσους μοιράζονται παράνομο περιεχόμενο, προβλέπει το νομοσχέδιο που πέρασε από τη φινλανδική Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Οι πάροχοι Ιντερνετ θα προωθούν στους πελάτες τους ειδοποιητήρια παραβίασης που θα έχουν λάβει από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων (π.χ. εταιρείες της μουσικής ή κινηματογραφικής βιομηχανίας) όταν θα υπάρχει υποψία ότι εκείνοι διακινούν μη εγκεκριμένα αρχεία. Δεν θα καλούνται, όμως, να αποκαλύψουν την ταυτότητα των χρηστών, ούτε θα προβαίνουν σε τιμωρητικές κινήσεις όπως τα «τρία χτυπήματα» της γαλλικής νομοθεσίας. Η ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή το 2011.

www.περιβάλλον
Ο Nigel Leck, ένας προγραμματιστής που είχε βαρεθεί να βλέπει ανακρίβειες για την κλιματική αλλαγή να αναρτώνται στο Twitter, δημιούργησε ένα πρόγραμμα που ανιχνεύει τέτοιες αναρτήσεις και απαντά δίνοντας links με τις πηγές απ' όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί πιο υπεύθυνα. Το τι εντοπίζει και πώς απαντά μπορείτε να το δείτε στο twitter.com/ai_agw.

Νέοι όροι thumbnail. Μια εικόνα που αντιπροσωπεύει ένα βίντεο στο Youtube. Επιλέγεται από τον χρήστη που το αναρτά, μεταξύ τριών που του προτείνει το σύστημα, αφού κάνει upload.
Πηγή: YouTube Glossary
Υπεύθυνη: Επιμέλεια: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ
boubouka@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου