Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Δική μας Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ...










Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν έχει οραματιστεί έναν κόσμο μέσα στον οποίο κάθε σπίτι, στα επόμενα 20 χρόνια, θα έχει το δικό του σύστημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Πόσο μακριά βρισκόμαστε σήμερα από την εποχή που δεν θα είμαστε... εξαρτημένοι από τις εταιρείες παροχής ενέργειας; Ισως όχι πολύ.
Ηδη εδώ και λίγα χρόνια στην Τήνο ένας συνταξιούχος μηχανικός της ΔΕΗ, ο 70χρονος κ. Γ. Μπέτζιος, έχει δημιουργήσει ένα δικό του υβριδικό σύστημα (με παράλληλη χρήση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννήτριας), το οποίο καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τριών διαμερισμάτων, καθώς και τις ανάγκες για θέρμανση και ζεστό νερό. Μάλιστα, στο δικό του σύστημα θα βασιστεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ για να μετατρέψει τη Γαύδο σε «πράσινο νησί». Να γίνει δηλαδή η πρώτη περιοχή της χώρας η οποία θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από τον ήλιο και τον άνεμο.
Oλος ο προβληματισμός της πρακτικής εφαρμογής αυτών των συστημάτων ξεκίνησε για τον κ. Μπέτζιο το 1986, οπότε και εγκατέστησε το πρώτο αυτόνομο σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι. Η ανεμογεννήτρια όμως δεν άντεξε για πολύ.
Η δεύτερη απόπειρα έγινε 12 χρόνια αργότερα, το 1998, πολύ πιο μακριά, στη Μογγολία, με την εγκατάσταση τριών μικρών αυτόνομων συστημάτων σε χωριά απομακρυσμένα από το δίκτυο. Τα συστήματα λειτούργησαν για περίπου έναν χρόνο, αλλά και πάλι οι μικρές ανεμογεννήτριες αποδείχθηκαν αναξιόπιστες. «Εχουν κατά καιρούς εμφανιστεί πολλά ακατάλληλα συστήματα που μπορεί να περιλαμβάνουν από μπαταρίες αυτοκινήτου,μικρού μεγέθους ανεμογεννήτριες,μέχρι ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.Τα συστήματα αυτά βέβαιατελικά αστοχούν και εγκαταλείπονται.Κανένας έλεγχος δεν ασκείται από την Πολιτεία και οι πολίτες απογοητευμένοι επιστρέφουν στις γνώριμες πετρελαϊκές μηχανές» επισημαίνει ο κ. Μπέτζιος, τονίζοντας ότι πλέον τα σύγχρονα συστήματα λειτουργούν και λύνουν σημαντικά προβλήματα.

Οικονομία 573 kWh
Απόδειξη αποτελούν τρία ενεργειακά αυτόνομα διαμερίσματα στον οικισμό Αγίας Παρασκευής της Χώρας της Τήνου, τα οποία λειτουργούν ως εξοχικές κατοικίες για τον κ. Μπέτζιο και τις κόρες του, αλλά και άλλες δύο εφαρμογές στο ίδιο νησί: υβριδικά συστήματα τοποθετήθηκαν για ηλεκτροδότηση κατοικίας στη Στενή και άρδευση κτήματος μικρής κλίμακας στο χωριό Αγάπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδιοκτήτης του κτήματος σπαταλούσε στο παρελθόν ενέργεια από πετρελαιοκίνητη αντλία 2 kW, ενώ τώρα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια (με φωτοβολταϊκά πάνελ) και καταναλώνει ενέργεια μικρότερη από 0,1 kWh. Συνολικά εξοικονομεί 573 kWh τον χρόνο. Αντλίες του είδους αυτού μπορούν να αντικαταστήσουν και τα γνωστά ενεργοβόρα πιεστικά τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στα νησιά, όπου υπάρχει έλλειψη νερού, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.
Ο κ. Μπέτζιος ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 1974. Τότε εργαζόταν στη Γενική Διεύθυνση Ερευνας και Ανάπτυξης της Volkswagen στη Γερμανία. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1977, η εταιρεία τον στέλνει στη Βραζιλία για να επιθεωρήσει τις πρώτες εφαρμογές χρήσης της αιθανόλης ως κύριου καυσίμου αυτοκινήτου. Στην Ελλάδα επιστρέφει το 1978 και δουλεύει στη Θεσσαλονίκη ως το 1981, στη ΔΕΦΑ (Γκάζι), στην Πυρκάλ και από το 1986 στη ΔΕΗ, από όπου συνταξιοδοτείται το 2003.

Πρότυπο για τη Γαύδο
«Ως εργαζόμενος της ΔΕΗ πάλευα από το 1986 για την υλοποίηση του σχεδίου μετατροπής των Αντικυθήρων αρχικά και μετέπειτα της Κύθνου σε ένα αυτόνομο ενεργειακά νησί με βάση ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά τότε η ΔΕΗ δεν το ήθελε» αναφέρει. Σήμερα, αν και είναι συνταξιούχος, συνεργάζεται με τη ΔΕΗ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) ως σύμβουλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με βασικό συνεργάτη του τον κ. Ι. Παππά (είναι ο εμπνευστής και κατασκευαστής του κεντρικού συστήματος έλεγχου, καθώς και της ανεμογεννήτριας που ανταποκρίνεται σε αυτό), δουλεύουν πάνω στο υβριδικό σύστημα το οποίο προγραμματίζεται να εγκατασταθεί στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, τη Γαύδο.

Συγκριτικό πλεονέκτημα
«Εξετάσαμε την πρόταση του κ. Μπέτζιου, ζητήσαμε κάποιες βελτιώσεις και μόλις ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι θα την προωθήσω για έγκριση στο ΔΣ. Ελπίζω να μπορέσουμε σύντομα να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του συστήματος το οποίο θα παρέχει ενεργειακή αυτονομία στη Γαύδο» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ κ. Ι. Τσιπουρίδης . Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και πρέπει να το εκμεταλλευθούμε. Τη δεκαετία του 1980 η ΔΕΗ είχε εγκαταστήσει σειρά φωτοβολταϊκών στα Αντικύθηρα, σ τους Αρκιούς, σ τη Γαύδο και σε ορισμένες βραχονησίδες. Είπαμε να επανέλθουμε με πιο ολοκληρωμένο τρόπο στη Γαύδο».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου