Τη σαφέστερη ώς τώρα «προειδοποίηση» ότι, αν το αποτέλεσμα των αυριανών αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αρνητικό για την κυβέρνηση, θα προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες... Η επιμονή του πρωθυπουργού να ισχυροποιεί, μέρα με τη μέρα, το δίλημμα που έχει θέσει, ερμηνεύεται διττά:
*Πρώτον, επιδιώκει να ανεβάσει το βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ώστε από το εκλογικό αποτέλεσμα να προκύψει «διαφορά ασφαλείας» από τη Ν.Δ. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι αυτή η διαφορά είναι 4 έως 5 μονάδες.
*Δεύτερον, για να μπορεί να προκηρύξει αμέσως εκλογές, αν οι εκτιμήσεις αυτές διαψευστούν και οι κάλπες βγάλουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το κόμμα και τους υποψηφίους του.
Ο κ. Παπανδρέου είπε τρεις φορές τις τελευταίες μέρες ότι δεν σκοπεύει να κάνει πρόωρες εκλογές και ότι δεν υπάρχει καμιά προειλημμένη απόφαση. Το είπε προφανώς και για να διασκεδαστούν οι φήμες ότι έχει αποφασίσει, έτσι κι αλλιώς,να προκηρύξει εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις αυριανές εκλογές, ώστε να αποκτήσει η κυβέρνησή του «νωπή λαϊκή νομιμοποίηση».
Το δίλημμα
Ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα των αυριανών εκλογών με πολύ σαφή τρόπο, σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «Panorama».
Τον ρώτησε ο Ιταλός δημοσιογράφος: «Σε περίπτωση αρνητικής για την κυβέρνηση ψήφου, όπως λένε οι δημοσκοπήσεις, απειλείτε ότι θα διαλύσετε τη Βουλή. Πρόκειται για προπαγάνδα;». Και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οχι, είναι πραγματικότητα. Αν οι ομάδες συμφερόντων, που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πουν "φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη", τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλον τον ελληνικό λαό».
Στην παρατήρηση ότι «έτσι προκαλείται πολιτική αστάθεια», ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Τι είναι πιο ασταθές; Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις ή μια κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές;».
Περί χρεοκοπίας
Οταν ρωτήθηκε «αν η Ελλάδα είναι πλέον εκτός κινδύνου χρεοκοπίας», είπε: «Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά «με τη "σύγκρουση" με τους οδηγούς των φορτηγών», ο κ. Παπανδρέου είπε: «Κερδίσαμε με την απελευθέρωση των αδειών. Οι επόμενοι θα είναι δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, γιατροί. Ετοιμαζόμαστε να απελευθερώσουμε και τις άδειες για την αιολική ενέργεια και την ηλιακή: κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα φέρει επενδύσεις».
Σε σχέση, δε, «με τη στάση των συνδικάτων», προσθέτει ότι «κατανοεί τα συνδικάτα και καταλαβαίνει ότι μερικές αλλαγές επιβλήθηκαν υποχρεωτικά και, ορισμένες φορές, με τρόπο που έπληξε τους εργαζομένους, οι οποίοι, δεν ευθύνονται για την κρίση. Αλλά πρέπει να υπάρξει ωριμότητα και στο συνδικάτο: η κρίση πρέπει να μας αλλάξει όλους».
«Είναι αλήθεια ότι η Κίνα βοήθησε την Ελλάδα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ενωση;», ρώτησε ο δημοσιογράφος Πίνο Μπουνοτζιόρνο. Και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η Κίνα παρενέβη σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, διότι επένδυσε δίνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα, αγοράζοντας ομόλογα και χρηματοδοτώντας την ακτοπλοϊκή βιομηχανία στον Πειραιά. Ηταν και ένα ισχυρό μήνυμα για το ευρώ: "δεν θέλουμε να χάσει δύναμη εξαιτίας των διεθνών κερδοσκόπων". Από εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια νέα σχέση Κίνας - Ε.Ε.».
Στο τέλος, ο δημοσιογράφος του «Panorama» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Καταφέρνετε να κοιμάστε;». Ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Ορισμένες νύχτες ξυπνώ ξαφνικά και σκέπτομαι τις λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Είναι η σωστή στιγμή για να το κάνει κανείς, διότι τη νύχτα έχει περισσότερη ησυχία. Αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να επιβάλω στον εαυτό μου να κοιμηθεί, για να έχω τη δύναμη την επομένη να κυβερνήσω, με τον καλύτερο τρόπο, τη χώρα μου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου