Τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν ποιοι έδωσαν στο Wikileaks τα περισσότερα από 250.000 τηλεγραφήματα των αμερικανικών πρεσβειών, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ.Σύμφωνα με τον Χόλντερ "η ποινική έρευνα... είναι σε εξέλιξη", ενώ την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος έδωσε οδηγίες για αυστηρότερους ελέγχους στο χειρισμό των τηλεγραφημάτων από εδώ και στο εξής.
Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε τις διαρροές από το Wikileaks ως "μια επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας".
"Αυτές οι δημοσιοποιήσεις δεν συνιστούν μόνο μια επίθεση κατά των αμερικανικών διπλωματικών συμφερόντων. Συνιστούν επίσης και μια επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε και εξέφρασε "τη βαθύτατη λύπη των ΗΠΑ για τη δημοσίευση πληροφοριών που ήταν εμπιστευτικές".
Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε απόψε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η εφαρμογή των νέων διαδικασιών που θα αποτρέπουν το παράνομο «κατέβασμα» ευαίσθητων δεδομένων από το Διαδίκτυο δεν εγγυάται την ασφάλεια απέναντι σε μελλοντικές διαρροές.
Οι διαδικασίες αυτές είναι τεχνικής φύσεως, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν, τονίζοντας πως δεν έχει εξετασθεί η αλλαγή των κριτηρίων για την παροχή άδειας στα πρόσωπα που μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προστατευόμενα πληροφοριακά δίκτυα.
«Συνεπώς δεν μπορώ να σας εγγυηθώ πως αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, όμως είναι βέβαιο πως οι διαδικασίες προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μειώνουν τον κίνδυνο», κατέληξε ο συνταγματάρχης Λάπαν, ο οποίος αναφέρθηκε στη δύσκολη «ισορροπία» ανάμεσα στην ασφάλεια και στην διάδοση των πληροφοριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου