ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα: Έσοδα 300 δισ. δολ. από πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Κοιτάσματα στα Γρεβενά - στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον...










To Ισραήλ άπλωσε χέρι συνεργασίας στους Έλληνες για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Μετά την επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Νετανιάχου, συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου την κατασκευή... υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τις ισραηλινές ακτές έως την Ελλάδα.
Στον φυσικό πλούτο της χώρας μας εναποθέτουν πλέον αρκετοί αναλυτές τις ελπίδες τους για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, κάτι που φαίνεται να ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως προανήγγειλε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, δρομολογεί τη σύσταση δημόσιου φορέα που θα αναλάβει να προχωρήσει τις διαδικασίες παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι ότι πολλάκις τα τελευταία χρόνια έχει χυθεί πολύ μελάνι περί ύπαρξης «μαύρου χρυσού» στη χώρα μας, ωστόσο η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αποκλείεται να επιταχύνει κάποιες εξελίξεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο όποιος φυσικός πλούτος μπορεί να έχει η Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος φορέας αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με την κυβέρνηση μάλιστα να προωθεί fast track διαδικασίες για την έναρξη των επενδύσεων (στο Ιόνιο σε πρώτη φάση), καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους κολοσσούς του εξορυκτικού και πετρελαϊκού κλάδου.
Εξάλλου, σε δύο συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα προέκυψαν ενθαρρυντικά δεδομένα για την ύπαρξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και του Ιονίου, αλλά και κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

300 δισ. δολάρια «κρύβει» το ελληνικό υπέδαφος
Τ α δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ελλάδα αγγίζουν τα? 300 δισεκατομμύρια δολάρια!
Στον τομέα του πετρελαίου, παράγοντες του χώρου μιλάνε για 8 έως 10 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο με πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Δεδομένη είναι η ύπαρξη μικρού κοιτάσματος στο Κατάκολο (που μπορεί να μας δώσει 2.000 βαρέλια ημερησίως για 20 χρόνια).
Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον υπάρχουν για τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη καθώς και στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, καθώς ήδη στην Ανατολική που εντάσσεται στην ίδια γεωλογική λεκάνη, η Τουρκία έχει εντοπίσει περίπου 20 μικρά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα αερίου.
Ο κ. Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπογράμμισε σε πρόσφατη ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ ότι σύντομα ολόκληρη η Ευρώπη θα εξαρτάται από τους πόρους των περιοχών μας», τονίζοντας με έμφαση: «Γιατί άραγε οι Νορβηγοί αγοράζουν αυτή την εποχή ελληνικά ομόλογα; Μήπως επειδή οι εταιρείες που ειδικεύονται στην έρευνα και εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων είναι νορβηγικές και άρα βλέπουν μια προοπτική στη χώρα μας».
Ο καθηγητής έχει υπολογίσει ότι η χώρα μας μπορεί να έχει έσοδα της τάξης των 32 δισ. δολαρίων από τα 2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και άλλα 247 δισ. από τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων και τέως γεν. διευθυντής Ερευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, ανέφερε σε ημερίδα ότι «ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρισ. κυβικών μέτρων».
Ειδικότερα για τα κοιτάσματα που φέρεται να υπάρχουν 70 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη -στην ονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου» -σε θαλάσσιο βάθος 1.650 μ. και μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων, οι αναμενόμενες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα επόμενα χρόνια στα επίπεδα των 30 δισ. δολαρίων.
Από τον Πρίνο έχουν αντληθεί περίπου 120 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και πιθανόν να υπάρχουν άλλα 10-15 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ παράλληλα έχουν αντληθεί και 850 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Στην περιοχή της Θάσου υπάρχουν ακόμα έξι δομές παρόμοιες με αυτήν του Πρίνου, βάσει γεωλογικών, γεωφυσικών και γεωχημικών δεδομένων.

Για μεταφορά αερίου στην Ευρώπη - Αγωγός συνεργασίας με Ισραήλ
To Ισραήλ άπλωσε χέρι συνεργασίας στους Ελληνες για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Μετά την επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Νετανιάχου, συζήτησε με τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τις ισραηλινές ακτές έως την Ελλάδα.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο όμιλος Noble Energy Inc ανακοίνωσε ότι στην περιοχή «Λεβιάθαν», υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες του 50%, ώστε να βρεθεί ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου όγκου 453 δισ. κυβικών μέτρων.
Οπως εκτιμάται, με την υλοποιούμενη επένδυση των 150 εκατ. δολαρίων, υπάρχει πιθανότητα 17% για την εξεύρεση αποθεμάτων φυσικού αερίου ισοδύναμων με 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου (σε βάθος 5.800 μέτρων) και 8% για αποθέματα ισοδύναμα με 4,2 δισ. βαρέλια μαύρου χρυσού (σε βάθος 7.200 μέτρων).

Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
"ΗΜΕΡΗΣΙΑ"
Το διαβάσαμε στο Greveniotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου